Baksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016(V.5.) rendelete

a hivatali helyiségen és munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2016. 05. 06- 2017. 05. 31

Baksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2016. (V. 5. ) rendelete

a hivatali helyiségen és munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett

élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól


Baksa Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 201. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 19. § és a 33. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


  1. § Házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék bejelentésével egyidejűleg kell a jegyzőnél benyújtani.


  1. § (1) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 10. 000,-forint díjat kell megfizetnie az igénybe vevőnek.


(2) Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 15.000,-forint díjat kell megfizetnie igénybe vevőnek.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjazás az anyakönyvvezetőt illeti meg, akinek ezt a hatályos adójogszabályok alapján, mint önálló tevékenység díjazását kell kifizetni.


  1. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Baksa, 2016. április 28.



Tóth Gábor                                                             Takácsné Jauk Ibolya

polgármester                                                                 jegyző


A rendeletet a képviselő-testület 2016. április 28-án tartott ülésén fogadta el.



A rendeletet kihirdettem:


2016. május 5.



dr. Hederics István

     aljegyző