Baksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020(VIII.14.) rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017. (IV. 6.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 14- 2020. 08. 14

Baksa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény a 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény 77. §-ban biztosított felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017. (IV. 6.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

  1. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2017. (IV. 6.) rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. § (1) Baksa Község Önkormányzata a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását. Ennek érdekében a következőket biztosítja:


- a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (a továbbiakban: IKSZT);


- a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt;


- fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.


(2) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatának tekinti különösen az alábbi közművelődési tevékenységek támogatását:

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

b) az IKSZT épületében a lakosság részére az ingyenes internet szolgáltatás biztosítása,

c) a mozgókönyvtár elérhetőségének biztosítása, az IKSZT épületében a könyvtár fejlesztése, bővítése,

d) a település szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

e) a nemzeti ünnepek méltó megtartása, megemlékezés,

f) valamennyi korcsoport számára igény szerinti programok szervezése,

g) amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása.


(3) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben, (Baksa 305/7. hrsz.) mint közművelődési közösségi színtér keretében valósítja meg. Az IKSZT nem jogi személy, fenntartója az önkormányzat.


(4) Az IKSZT az (1) bekezdésen felül:

a) biztosítja azokat a kötelező feladatokat, melyek az 5 éves fenntartási időn belül kötelezően ír elő jogszabály,

b) közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetés,

c) egészségfejlesztési programokat valósít meg,

d) helyszínt biztosít civil és egyéb szervezetek részére,

e) könyvtári szolgáltatást biztosít, melynek működéséhez szükséges szakmai iránymutatást és személyi feltételeket az önkormányzat a Csorba Győző Megyei Könyvtárral együttműködve biztosítja.


(5) Az IKSZT 1 fő teljes munkaidős dolgozót foglalkoztat, nyitva tartását a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 12. § (2) – (3) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével a polgármester határozza meg.

                                  

(6) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet jogi és természetes személyekkel. Ezen feladatok körét először 2017. június 30-ig, majd ezt követően évente április 30-ig határozza meg a képviselő-testület.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Baksa, 2020. augusztus 13.



Tóth Gábor s.k.                                                                          Takácsné Jauk Ibolya s.k.

polgármester                                                                                     jegyző



A rendeletet a képviselő-testület 2020. július 13-án tartott ülésén fogadta el.



A rendeletet kihirdettem:


Baksa, 2020. augusztus 14.



Némethné dr. Salamon Krisztina s.k.

                  aljegyző