Baksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 12- 2022. 03. 12

Baksa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.03.12.

Baksa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1.) pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVlll. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek és a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 8/2017.(VII.10.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Mezőgazdasági üzemi, gazdasági és általános mezőgazdasági területi övezetekben technológiai jellegű építmény építménymagassága az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó legnagyobb építménymagasságot legfeljebb 20 m-rel meghaladhatja.”

2. § A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(A terület övezeti tagozódását a szabályozási tervlap tünteti fel. Az egyes építési övezetekben betartandó telekalakítási és építési előírások a következők:)

„f) Az „Lf-3” jelű építési övezetben
fa) építési telkenként 1 db, legfeljebb 1 lakásos lakóépület építhető,
fb) legkisebb telekterület 4000 m2,
fc) beépítési mód szabadon álló,
fd) legnagyobb beépítettség 30%,
fe) legnagyobb építménymagasság 4,50 m,
ff) legkisebb előkert 5 m,
fg) legkisebb oldalkert OTÉK szerint,
fh) legkisebb hátsókert 6 m, fi)legkisebb zöldfelület 50%”

3. § A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A „K-Mü” jelű építési övezet mezőgazdasági üzemek elhelyezésére, ahol a

a) legkisebb telekterület 5000 m2,

b) beépítési mód szabadon álló,

c) legnagyobb beépítettség 40%,

d) legnagyobb építménymagasság 12,00 m,

e) legkisebb előkert 5 m,

f) legkisebb oldalkert 8 m,

g) legkisebb hátsókert 10 m,

h) legkisebb zöldfelület 40%, a beültetési kötelezettség figyelembe vételével.”

4. § A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Településrendezési kötelezések)

„b) A települési önkormányzat polgármestere önkormányzati hatósági döntésben a közérdekű környezetalakítás céljából a 8. mellékletben felsorolt építési övezetekbe tartozó ingatlanok területére beültetési kötelezettséget ír elő az alábbiakban meghatározott módon, telekrészen és határidőre:
ba) K-Mü építési övezetben a szabályozási terven jelölt esetben a jelöléstől függően az ott jelölt szélességű, háromszintű növényállomány, vagy fasor, a szabályozási terven nem jelölt esetben legalább 1 sor védőfásítás telepítendő és tartandó fenn.
bb) Gksz építési övezetben a szabályozási terven jelölt esetben a jelöléstől függően az ott jelölt szélességű, háromszintű növényállomány, vagy fasor, a szabályozási terven nem jelölt esetben legalább 1 sor védőfásítás telepítendő és tartandó fenn.
bc) Gksz-1 jelű építési övezetben az építési telek területének legalább 50%-án kétszintes növényállomány telepítendő és tartandó fenn.
bd) Gip jelű építési övezetekben a szabályozási terven jelölt esetben a jelöléstől függően az ott jelölt szélességű, háromszintű növényállomány, vagy fasor, a szabályozási terven nem jelölt esetben Gip-E építési övezetben legalább 1 sor védőfásítás, Gip-Z építési övezetben legalább 15 m széles, háromszintű növényállomány, amennyiben ezt a meglévő épületállomány nem teszi lehetővé, legalább 1 sor védőfásítás telepítendő és tartandó fenn.
be) A birtokközpont telekhatárai mentén legalább 10 m széles többszintes növényállomány telepítendő és tartandó fenn.
bf) A telepítésre kerülő fa- és cserjefajok kiválasztásakor az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet előírásait kell alapul venni, a termőhelyi adottságokat figyelembe véve.
bg) A rendeltetésszerű használathoz szükséges parkoló felületet annak árnyékolása érdekében fásítani kell. A fásítást minden megkezdett 4 db parkolóhely után 1 db, nagy lomkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fa telepítésével kell megoldani.
bh) A beültetési kötelezettség legkésőbb a használatbavétel idejére teljesítendő”

5. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 1. függeléke helyébe a 2. melléklet lép.

(2) A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(3) A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(4) A helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

6. § Hatályát veszti a helyi építési szabályzatról szóló 10/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

8. § A rendelet előírásait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet

8. melléklet
BEÜLTETÉSI KÖTELEZETTSÉG

1. K-Mü jelű építési övezetbe tartozó ingatlanok,

2. Gksz jelű építési övezetbe tartozó ingatlanok,

3. Gip jelű építési övezetbe tartozó ingatlanok,

4. Birtokközpont területe.”

2. melléklet

1. függelék a 4. melléklethez

3. melléklet

5. melléklet

4. melléklet

6. melléklet