Bogádmindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2003(II.20.) rendelete

az ingatlan tulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2003. 04. 01- 2012. 05. 30

Bogádmindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2003(II.20.) rendelete

az ingatlan tulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

2003.04.01.

Bogádmindszent Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-a alapján az ingatlan tulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) Bogádmindszent Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére, és ezen tevékenységek ellátásáról kötelezően igénybe veendő helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, településtisztaság biztosítása a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3) A rendelet területi hatálya Bogádmindszent község közigazgatási területére terjed ki.

(4) A rendelet személyi határa kiterjed a község közigazgatási területén fekvő ingatlan tulajdonosára.

(5) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a települési szilárd hulladék alábbi fajtáira: háztartási hulladék, egyéb szilárd hulladék.

(6) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladék kezeléséről

a) a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban Hgt.) 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy

b) a közszolgáltatás keretében nyújtott települési szilárd hulladékkezelés – a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan a Hgt. 13. §-ában meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

(7) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékra, a települési folyékony hulladékra, és a velük összefüggő tevékenységre.

(8) A szolgáltatást nem kell igénybe venni. A belterületi ingatlanokon, melyeket 30 napon túl nem laknak a használat szüneteltetésének időtartama alatt.

2. § (1) A közszolgáltatás az ennek ellátására feljogosított hulladékkezelő (a továbbiakban: közszolgáltató) szállító eszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék rendszeres elszállítására terjed ki.

(2) A közszolgáltatás a Duna-Dráva Menti Hulladékgazdálkodási Kft. (Szigetvár, Szabadság u. 14.), mint a jogosultságot pályázat útján elnyert szolgáltató látja el, illetve végzi az önkormányzattal kötött közszolgálati szerződés alapján.

(3) A közszolgáltatás működési területe a község közigazgatási területe, amelyen belül a közszolgáltatás elvégzésére a közszolgáltató köteles és kizárólagosan jogosult.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja a közszolgáltató, az ingatlantulajdonos, és a gazdálkodó szervezet ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató közszolgáltatást az önkormányzattal kötött megállapodás, szerződés valamint a Hgt. és e rendeletben foglaltak szerint köteles elvégezni. A tulajdonos és a közszolgáltató között a jogviszonyt – a települési szilárd hulladék elszállítására vonatkozóan a közszolgáltatás igénybevételének ténye, illetve a közszolgáltató szolgáltatásra utaló magatartása hozza létre. Szolgáltatásra utaló magatartásnak minősül a közszolgáltató részéről a települési szilárd hulladék elszállításának megkísérlése. A gazdálkodó szervezetekkel a közszolgáltató külön szerződést köt, a ténylegesen termelt hulladék mennyisége után fizetendő díj ellenében.

(2) A hulladék összegyűjtése, elszállítása hetente egyszeri gyakorisággal történik, a közszolgáltató által meghatározott időpontokban a beütemezett járatterv szerint, melyet e rendelet 1. sz. melléklete tartalmaz.

(3) A közszolgáltató évente 1 alkalommal köteles lomtalanítási akciót végezni az önkormányzattal egyeztetett időpontban. A lomtalanítás a háztartásban keletkező szokásos mennyiségen felüli települési szilárdhulladékokra és a nagyméretű berendezési tárgyak (bútorok, háztartási eszközök) elszállítására terjed ki.

(4) A közszolgáltató a településen összegyűjtött hulladékot az Ormánság Tisztaságárért Önkormányzati Társulás tulajdonában lévő sellyei kommunális szilárd hulladéklerakóban helyezheti el, ártalmatlaníthatja, illetve hasznosíthatja.

(5) A települési kommunális szilárd hulladék elhelyezésére, ártalmatlanítására az önkormányzat az Ormánság Tisztaságáért Önkormányzati Társulással megállapodást köt.

(6) A közszolgáltató gondoskodik az önkormányzat intézményeiben, valamint a temetőben keletkező hulladékok díjmentes elszállításáról.

(7) A közszolgáltató a tevékenységét a vonatkozó hatályos jogszabályi előírásokban foglaltak szerint köteles ellátni, s köteles a település közigazgatási területén végzett tevékenységéről évente egy alkalommal a képviselőtestületnek beszámolni.

4. § (1) A hulladék szállítása az e célra szolgáló zárt rendszerű célgéppel végezhető. Ennek során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállító járműbe történő ürítéskor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetszennyeződést ne okozzon.

(2) Az ürítésből, vagy szállításból eredő szennyeződés esetén a szállító a hulladék eltakarításáról a területszennyeződés megszüntetéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

(3) Amennyiben a beütemezett járatterv szerinti szállítási napon a szállítás a szolgáltató hibájából kimarad, úgy a szolgáltatás kimaradásának tényéről, valamint pótlásának idejéről a szolgáltató az önkormányzatot haladéktalanul értesíti, mely információt az önkormányzat felhívás útján közzétesz. A kimaradt járatot az esedékességét követő 1 héten belül pótolni kell.

5. § (1) Az ingatlanon keletkező és ott összegyűjtött hulladékot a tulajdonosnak, gazdálkodó szervezetnek az elszállítás napján reggel kell az ingatlan előtti útszakasz melletti közterületre kihelyezni oly módon, hogy azok a közlekedés biztonságát ne veszélyeztessék, a közterületet ne szennyezzék, és abban kárt ne tegyenek. Egy-egy szállítás alkalmával maximálisan 1 db 110 literes gyűjtőedényben, illetőleg a gyűjtőedény telítettsége esetén jól zárt műanyag zsákban helyezhető ki hulladék.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívüli időpontban a hulladék közterületen történő tárolása, illetve elhelyezése tilos, kivéve a lomtalanítás időszakában az erre kijelölt helyeket.

(3) Az elszállításra váró hulladékot csak a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben illetőleg a gyűjtőedény telítettsége esetén jól zárt műanyag zsákban lehet kihelyezni, kizárólag a közszolgáltatásra megjelölt időpontokban. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a hulladék nem tartalmazhat olyan tárgyat, amely a szállító munkások testi épségét veszélyezteti, vagy a szállító jármű műszaki berendezéseit megrongálja. Tilos a gyűjtőedényben folyékony, mérgező, vagy robbanóanyagot kihelyezni, illetőleg a kihelyezett hulladékot összetömöríteni.

(4) A (3) bekezdésben foglaltaknak nem megfelelően kihelyezett hulladék elszállítását a szolgáltató megtagadhatja.

(5) A gyűjtőedények beszerzéséről, javíttatásáról, pótlásáról, tisztántartásáról, fertőtlenítéséről a tulajdonos szükség szerint gondoskodni köteles.

(6) A gyűjtőedényeket a szállítás napját kivéve, közterületen tárolni tilos.

6. § (1) A közparkokban közintézmények előtti közterületeken keletkező települési szilárd hulladék gyűjtéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A közterületen az ürítés céljából kihelyezett hulladékot válogatni, közterületre kiszórni, valamint másnak a gyűjtőedényébe – annak engedélye nélkül – hulladékot elhelyezni tilos.

A szolgáltatásra vonatkozó szerződés

7. § (1) Érvényes közszolgáltatási szerződés nélkül a közszolgáltató a település területén kötelező közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységet nem végezhet.

(2) A közszolgáltatási szerződés a szerződő felek – önkormányzat és közszolgáltató – aláírásával az aláírás napján lép hatályba.

(3) Az önkormányzata és a közszolgáltató között szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) a szerződő felek megnevezését,

b) a szerződés időbeli, térbeli személyi hatályát,

c) a közszolgáltatás tartalmát, (települési szilárdhulladék gyűjtése, szállítása, ártalmatlanítása) módját,

d) a közszolgáltatás finanszírozásának feltételeit, módját,

e) a közszolgáltatás díját, a díj megállapítására vonatkozó eljárást és módszert,

f) közszolgáltatás teljesítésének ellenőrzésére, igazolására szolgáló módszereket

g) a közszolgáltatási szerződés módosításának, illetve felmondásának lehetséges okait, és eljárási szabályait.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) A közszolgáltatásért a tulajdonosok, gazdasági szervezetek ürítési, szállítási díjat kötelesek fizetni, a hulladék elhelyezési-ártalmatlanítási díját az önkormányzat magára vállalja. A képviselőtestület az átvállalt szolgáltatási díj fedezetét a mindenkori költségvetésébe beépíti.

(2) A közszolgáltatás egységnyi díjtételeit e rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

(3) A képviselőtestület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálja, a szolgáltatási díj befizetését, valamint a hulladékszállítással kapcsolatos ügyintézést a körjegyzőség végzi.

(4) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a szolgáltatás gyakoriságának, illetve mennyiségének szorzata. Az egységnyi díjtétel a szolgáltatáshoz rendszeresített 110 literes gyűjtő edény egyszeri ürítési díja, illetőleg az elszállított hulladék 1 köbméterenkénti díja.

(5) A tulajdonos díjfizetésre kötelezettnek a szolgáltatási díjat évente két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni a körjegyzőség által rendelkezésre bocsátott készpénzfizetési utalványon, az önkormányzat részére. A gazdálkodó szervezetek a közszolgáltatási díjat a közszolgáltatóval kötött megállapodásaik alapján fizetik.

(6) A szolgáltatási díj nem fizetése esetén keletkező díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

9. § A közszolgáltatásért fizetendő díjat az önkormányzat havonta a közszolgáltató által kiállított számla ellenében fizeti meg a közszolgáltatónak.

10. § (1) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezés leállását igazolja.

(2) E rendelet 8. § (2) bekezdésében meghatározott díj egészének vagy egy részének megfizetése alól mentes az a szolgáltatást igénybe vevő, aki bizonyíthatóan 30 napot meghaladó időtartamban nem használja ingatlanát. A mentesség a nem lakás állapotával azonos időtartamra szól. A lakatlanság és a használat szüneteltetésének tényét a díjfizetésre kötelezett köteles az önkormányzatnak a változást követő 15 napon belül bejelenteni. Az ingatlan használaton kívüli állapota miatti díjkülönbözetet az önkormányzat és a szolgáltatást igénybe vevő beszámítással rendezi a soron következő díjfizetéskor.

(3) Tulajdonosváltozás esetén a régi tulajdonos az elköltözés tényét, az új tulajdonos a beköltözés tényét, a változást követő 15 napon belül köteles az önkormányzatnak bejelenteni. A régi tulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terheli, az új tulajdonos fizetési kötelezettsége a bejelentés hónapjának 1 napjától keletkezik.

(4) Kérelemre mérsékelhető vagy teljes mértékben el is engedhető a közszolgáltatási díj azon 65 év feletti egyedül élő személy esetében, akinek a jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot nem haladja meg.

(5) A közszolgáltatási díjakkal kapcsolatos döntéshozatalra – az egységnyi díjtétel megállapítását kivéve – a polgármester jogosult.

A közszolgáltatás működtetésére vonatkozó előírások szabályozók érvényesülésének ellenőrzése

11. § (1) A település területén folyó, e rendeletbe foglalt közszolgáltatási tevékenység jogszerű megvalósulását a képviselőtestület felügyeli az önkormányzat hivatalának körjegyzője ellenőrzi.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó közegészségügyi rendelkezések megtartásának ellenőrzését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes intézete végzi.

(3) E rendeletben foglalt szabálysértési ügyekben az önkormányzat hivatalának körjegyzője jár el I. fokú szabálysértési hatóságként.

Szabálysértési rendelkezések

12. § E rendelet alkalmazása szempontjából szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki

a) a közszolgáltatás körébe tartozó e rendeletben szabályozott tevékenységet jogosulatlanul végez (2. § (2)-(3) bekezdés)

b) a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást nem a rendeletben előírt módon veszi igénybe (5. § (1)-(2)-(3)-(5)-(6) bekezdés)

c) települési szilárd hulladékot ingatlanán felhalmoz (3. § (2) bekezdés)

d) a kötelező közszolgáltatás zavartalan teljesítése érdekében e rendeletben előírt bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget (10. § (2)-(3) bekezdés)

e) közterületen kihelyezett hulladékot válogat, valamint más gyűjtőedényébe hulladékot helyez el (6. § (1) bekezdés)

Értelmező rendelkezések

13. § E rendelet alkalmazásában

a) települési szilárd hulladék:

- háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben a lakóházakhoz tartozó területeken, valamint az intézményekben keletkező hulladék,

- közterületi hulladék: a közforgalmú és zöldterületeken keletkező hulladék,

- háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál keletkező – külön jogszabályban meghatározott - veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.

b) nem minősül hulladéknak: az emberi ürülék, az állati hulla és trágya, a jég, a hó, a folyékony vagy robbanásveszélyes, mérgező, illetőleg fertőző anyag, valamint a 0,10 m3-t meghaladó mennyiségű épülettörmelék. Nem minősül továbbá hulladéknak a sár, a kerti és gazdasági hulladék, a falomb, valamint – a lakossági díjszámítás szempontjából – a gazdasági tevékenységből származó hulladék, amelynek mennyisége szállításonként a 0,10 m3-t meghaladja.

c) gazdálkodó szervezet: a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. tv. 685 § c.) pontja szerinti szervezet

d) tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, bérlője, használója az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik

Záró rendelkezések:

14. § (1) E rendelet 2003. április 1-én lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

1. melléklet a 2/2003. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

2003. évi szállítási ütemterv, járatterv
Január 2, 16, 30
Február 13, 27
Március 12, 26
Április 9, 23
Május 7, 21
Június 4, 18
Július 2, 16, 30
Augusztus 13, 27
Szeptember 10, 24
Október 8, 22
November 5, 19
December 3, 17, 31
2004. január 14.

2. melléklet a 2/2003. (II. 20.) önkormányzati rendelethez

A helyi közszolgáltatás egységnyi díjtételei

1. Tulajdonosok (lakossági szolgáltatás) esetén: az elszállítandó hulladék térfogata szerint számított gyűjtő edényzet egyszeri ürítési díja.

110 liter 112.-Ft + ÁFA

2. Gazdálkodó szervezet esetén: az elszállított hulladék térfogata szerint

1.750.-Ft + ÁFA/m3.

3. Elhelyezési díj: 58,67.-Ft/fő/hó – 2003. évben 329.496.-Ft.