Bogádmindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (X. 15.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2004. 12. 01

Bogádmindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (X. 15.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

2004.12.01.

Bogádmindszent Önkormányzat Képviselőtestülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban Hgt.) 21-23. §-aiban foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI.14.) Korm. rendelet, valamint a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és a települési folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló 4/1984. (II.1.) ÉVM rendelet előírásaira – az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a Hgt-ben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Bogádmindszent település közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a település kijelölt területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a folyékony hulladék keletkezik.

A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

3. § (1) A rendeletben meghatározott területen a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait a közszolgáltatás ellátására meghirdetett pályázatot elnyerő

Fekete Lajos Vajszló, Petőfi S. u. 7. sz. alatti közszolgáltató a pályázat elnyerésétől számított
2 évig kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.
(2) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát adni.
(3) A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – jelen rendeletben szabályozott módon- az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A szolgáltató kötelezettségei

4. § (1) Az összegyűjtött szennyvizet a Vajszló Víz Kht. által üzemeltetett Vajszló 027/1. hrsz-u szennyvíztelepre, az erre a célra kialakított műtárgyban kell a szolgáltatónak ürítenie.

(2) A szolgáltató a szolgáltatást igénybe vevők által könnyen elérhető ügyfélszolgálatot és tájékoztatási rendszert működtet.

(3) A szolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 4. § (1) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárásról a képviselő-testület dönt.

(4) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni és köteles a közszolgáltatás teljesítésével összefüggő adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tenni.

(5) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles elvégezni.

A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások

5. § (1) A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2) A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a szolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon, az alapszíntől eltérő színű felületen fel kell tüntetni.

(3) Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania, és fertőtlenítenie kell.

(4) A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.

(5) A képviselőtestület a közszolgáltatás működését évente 1 alkalommal – a szolgáltató éves feladatellátásáról szóló tájékoztatója alapján - megvitatja.

(6) A képviselőtestület közreműködik a településen közreműködő közszolgáltatások összhangjának megteremtésében, valamint minden rendelkezésére álló és a közszolgáltatás folyamatos és hatékony ellátásához szükséges információt megad a szolgáltatónak.

Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

(2) Az 1. § szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Hgt. 12-13. §-ai, illetve a 20-21. §-ai és a 23. § b.) pontja alapján – e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatást köteles igénybe venni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte

7. § (1) A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(2) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(3) A közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között a Polgári Törvénykönyv közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) A közszolgáltatás díját a Képviselőtestület határozza meg. A folyékony hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos 400.-Ft+ÁFA/m3 díjat köteles fizetni.

(2) A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 30-ig jelezheti az önkormányzat felé. A képviselő-testült a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.

A rendelkezések betartásának ellenőrzése

9. § A nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről, a helyi önkormányzat hivatala gondoskodik.

Záró rendelkezések

10. § .

(1) Jelen rendelet 2004. december 1–én lép hatályba.