Drávaszabolcs Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2013.(I.30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2013. 01. 31

Drávaszabolcs Község Önkormányzat képviselő-testületének 1/2013.(I.30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásról

2013.01.31.

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 47. § (1)-(3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Drávaszabolcs Község közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya Drávaszabolcs Község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §.(1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. § (1) Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos hatáskört a Szociális Bizottságra ruházza át.

(2) A Bizottság a jogosultságról egyedi határozattal dönt.

3. § (1) Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászoruló személynek, aki Drávaszabolcsban bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és az e rendelet 4. §-ban meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

4. § (1) Szociális rászorult az a kérelmező,

a) akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át ( 57.000 Ft ), ) vagy

b) egyedül élő esetén a jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 % át ( 71.250 Ft ) és

c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(2) A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálásánál

előnyt élvez az a kérelmező, aki
a) aktív korúak ellátásában,
b) időskorúak járadékában vagy
c) lakásfenntartási támogatásban részesül.
(3) Az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki (természeti csapás, baleset, hosszabb orvosi kezelés miatt) rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne. Ilyen esetben a támogatási kérelem elbírálásához szükséges igazolások előzetes beszerzésétől is el lehet tekinteni, amennyiben vélelmezhető, hogy a kérelmező a feltételeknek megfelel és ezt írásbeli nyilatkozatával megerősíti. A kérelem elbírálásához szükséges igazolásokat utólag 15 napon belül pótolni kell, egyébként a kérelmező a természetbeni támogatás pénzbeli ellenértékének megfizetésére kötelezhető.

5. § (1) A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatás iránti kérelmeket a Körjegyzőségen kell benyújtani az arra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálásakor háztartásonként legalább 1 m 3 legfeljebb 5 m 3 tűzifa állapítható meg.

(3) A kérelmező részére megítélt tűzifa kiszállításáról az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

6. § (1) A rendelet alapján benyújtandó kérelmek esetén is alkalmazni kell az Szt. jövedelemszámítási szabályait.

(2) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

7. § Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 14.000.- Ft + ÁFA/m3 összeg, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére.

8. § (1) Ez a rendelet a közzétételt követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 59/2012.(XI.28) BM rendelet alapján megítélt tűzifa támogatásokkal kapcsolatos eljárásban kell alkalmazni.