Drávaszabolcs Község Önkormányzata képviselő-testületének 1/2016.(II.16.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2016. 02. 17- 2020. 01. 31

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. fejezet

Általános rendelkezések

 

1. §

 

(1) Drávaszabolcs Község Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez Drávaszabolcs településen.

 

(2) A közszolgáltató megnevezése: Komjáti Kft. (székhely: 7800 Siklós, Baross G. u. 25., a továbbiakban: közszolgáltató), aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja Drávaszabolcs település teljes közigazgatási területén. Az önkormányzat és a közszolgáltató között létrejött közszolgáltatási szerződés kötelező tartalmi elemeiről a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló Korm. rendelet rendelkezik.

 

(3) A háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: Harkányi közcélú ártalmatlanító telep.

 

(4) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz (a továbbiakban: háztartási szennyvíz) közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

II. fejezet

Részletes rendelkezések

 

1. A közszolgáltatás ellátásának rendje,

a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

 

2. §

 

A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll azáltal, hogy az e rendelet 1. § (2) bekezdésében megjelölt közszolgáltatási szerződés a közszolgáltató és az önkormányzat között létrejött.

2. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

 

3. §

 

(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán, az e rendelet 1.§ (4) bekezdésében meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet az e rendelet 1. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak az e rendelet 5. § (1) bekezdésében megadott szállítási napon átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

 

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

3. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

 

4. §

 

A közszolgáltatás teljesítésének részletes feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

5. §

 

(1) A település területén a háztartási szennyvíz elszállítása a közszolgáltatóval történő előzetes időpont egyeztetés alapján történik. A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató elérhetőségén rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében, a soron következő szállítási napon köteles teljesíteni.

 

(2) A közszolgáltató a megrendelésekről szállítólevelet állít ki, melyet a munka elvégzését követően megrendelővel igazoltat. A szállítólevélen fel kell tüntetni:

a)      megrendelő nevét, lakcímét,

b)      az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,

c)      a szállítás dátumát,

d)      a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e)      a gépjármű vezetőjének aláírását, és

f)       a megrendelő aláírását.

4. A közszolgáltatás díja

 

6. §

 

(1) A közszolgáltatási díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé, a számla kiállításával egyidejűleg köteles megfizetni. A számlázást a közszolgáltató a szállítással egyidejűleg végzi. A megfizetés a közszolgáltató bankszámlájára történő utalással, vagy készpénzzel történik.

 

(2) A közszolgáltatási díj mértéke: alapdíj: 0,- Ft és ürítési díj: bruttó 7.500,- Ft/ürítés, azzal, hogy az 1 fordulóval elvihető szennyvíz mennyisége: 5,4 m3.

 

(3) Az önkormányzat a lakosságnak a közszolgáltatási díjhoz csak külön döntés (költségvetési rendeletben, egyéb képviselő-testületi határozatban) alapján nyújthat támogatást.

5. Adatkezelés

 

7. §

 

(1) A közszolgáltató a közszolgáltatás biztosítása, valamint a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlanhasználókról az azonosításukhoz szükséges személyes adatokat jogosult nyilvántartani.

 

(2) A nyilvántartás adatköre a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlanhasználó természetes személyazonosító adataira és lakcímére terjed ki.

 

(3) A közszolgáltató az általa nyilvántartott személyes adatokat kizárólag a háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel.

 

(4) A közszolgáltató a (2) bekezdésben meghatározott személyes adatokat a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség fennállásáig, illetve ha az megszűnt addig, amíg a közszolgáltatási díj megfizetésre nem kerül, hátralék esetében pedig a hátralék fennállásáig kezelheti.

 

(5) A közszolgáltató köteles megteremteni és fenntartani az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodni az adatok biztonságáról.

6. Üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

 

8. §

 

(1) Az üdülőingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-7. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

 

(2) A közszolgáltatónál köteles bejelenteni, hogy az év melyik hónapjában tartózkodik az ingatlanán. Ezen időszak alatt köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

 

(3) E rendelet alkalmazásában üdülőingatlan az ingatlan-nyilvántartásban üdülőként (üdülőépület, hétvégi ház, apartman, nyaraló, csónakház) feltüntetett vagy ilyenként feltüntetésre váró épület.

7. Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

 

9. §

 

(1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését az időlegesen használt és a nem használt ingatlanok esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.

 

(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-7. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.

III. fejezet

Záró rendelkezések


10. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladék – szippantott szennyvíz – összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról szóló 2./2005. (II. 09.) önkormányzati rendelet.


Baráth Attiláné

polgármester

Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

jegyző


Elfogadva: 2016.02.15.

Kihirdetve: 2016.02.16.