Drávaszabolcs Község Önkormányzata képviselő-testületének 1/2019.(III.14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 03. 15

Drávaszabolcs Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet hatálya Drávaszabolcs Község Önkormányzatára, képviselő-testületére, és ellátott kormányzati funkcióira terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. FEJEZET

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2019. évi költségvetése


2.§ A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:


                                                214.128.218,-Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

                                               214.128.218,-Ft tárgyévi költségvetési kiadással és

                                                               0.-Ft költségvetési hiánnyal

állapítja meg.

3.§ (1) Drávaszabolcs Község Önkormányzata (a továbbiakban: az Önkormányzat) 2019. évi költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat 2019. évi       

     a) helyi adó bevételének összege: 7.950.000,- Ft

     b) átengedett központi adó (gépjárműadó) összege: 2.000.000,- Ft

     c) az állami támogatás összege:  128.118.759,- Ft                

(3) Az Önkormányzat 2019. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat 2019. évi


a) az önkormányzat kormányzati funkciónkénti és kiemelt előirányzatonkénti kiadásainak és bevételeinek részletezését a rendelet 1. és 2. melléklete

b) felújítási és beruházási előirányzatok feladatonkénti felsorolását a rendelet 3. melléklete

c) az Önkormányzat 2019. évi engedélyezett létszámát a rendelet 5. melléklete

d.) Európai Uniós forrásból származó felhalmozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 6. melléklete

e) az általános és céltartalékot a rendelet 7. melléklete,

f) az önkormányzat tárgyévi pénzforgalmi mérlegét közgazdasági tagolásban a rendelet 8. melléklete

g) az önkormányzat tárgyévi előirányzat felhasználási tervét  a rendelet  9. melléklete

h) működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását bemutató mérlegét a rendelet  10. melléklete

i) a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a rendelet 11. melléklete


szerint határozza meg.

4.§ A 2. § szerinti költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 0 ezer Ft, melyből

       a) a működési hiány 0 ezer Ft

  b) a felhalmozási hiány 0 ezer Ft.

 5.§ (1) Az Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

III. FEJEZET

A költségvetés végrehajtásának szabályai


6.§ (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása. Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(2) A képviselő-testület az első negyedév kivételével- negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

(3) Az önkormányzat részére engedélyezett központi pótelőirányzat esetén II. negyedévben, III. negyedévben és IV. negyedévben módosítható a rendelet.

(4)  Az évközi központi előirányzat zárolást haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni rendeletmódosítási javaslattal.

7.§ (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 2 millió Ft értékhatárig terjedően:

a) az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti évközi átcsoportosításra

b) bevételeinek és kiadásainak módosítására

(2) Az átcsoportosítás, módosítás végrehajtásáról a polgármester annak végrehajtását követő képviselő testületi ülésen köteles beszámolni.

8. § Az önkormányzat a Drávaszabolcsi Polgárőr Egyesület, a Drávaszabolcsi Asztalitenisz és Szabadidős Sportegyesület, és a Drávaszabolcsi Dózsa Football Club Sportegyesület  részére a 2. melléklet szerint állapít meg támogatást.


9.§ A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a 2019. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

 

10.§ (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol. 

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

11.§ A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet 3. mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig - az ott meghatározott feladatok szerint - kötelezettséget vállaljon.

12.§ (1) Az önkormányzat a gazdálkodás során év közben átmenetileg szabad pénzeszközeit értékpapír, befektetési jegy, vásárlás-, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosítja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzügyi műveletekkel kapcsolatos szerződések megkötésére a képviselő-testület a polgármestert felhatalmazza.

13.§ A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25.§ (4) bekezdése szerint elfogadta a polgármester beszámolóját a költségvetési rendelet megalkotásáig a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítéséről, melyeket ez a rendelet beépítve tartalmaz.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések


14.§  (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2019. január 1. napjától alkalmazandóak.

                                  

(2)  A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Drávaszabolcs, 2019. március 14.



Baráth Attiláné

Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

polgármester

jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve 2019. március 14.


Bacsáné dr. Kajdity Petra

kirendeltségvezető