Drávaszabolcs Község Önkormányzata képviselő-testületének 1/2021.(I.15.) önkormányzati rendelete

a szeszesital közterületen történő fogyasztásról

Hatályos: 2021. 01. 16

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban Kat. tv.)  46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, tekintettel a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törtvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakra, a közterületen történő szeszesital fogyasztás szabályairól a következőket rendeli el:

I. A rendet célja


1.§ A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények és rendzavarások megelőzéséhez, továbbá az adott helyeken nagyobb számban megjelenő gyermekkorú személyek erkölcsi nevelésének helyes megtartása.

II. Értelmező rendelkezések


2. § A rendelet alkalmazása szempontjából:


  1. közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (továbbiakban: Szabs. tv.) 29. § (2) bekezdésének a), és b) pontjában meghatározott területek:

- a Szabs. tv. 29. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti közterület: a tulajdonos személyétől, illetve a tulajdonformától függetlenül minden olyan közhasználatra szolgáló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül vagy azonos feltételek mellett igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét is

- a Szabs. tv.) 29. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti nyilvános hely: a közterületnek nem tekinthető, mindenki számára nyitva álló hely.


  1. szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23.a) pontja szerint:  minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű és célú szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat.


  1. alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.§ a) pontja szerinti rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény - ide nem értve a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet szerinti alkalmi és ünnepi vásárokat -, amelyen nem a kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást.


III. A rendelet hatálya


3.§ (1) A rendelet hatálya Drávaszabolcs község közigazgatási területén lévő belterületi, e rendelet alkalmazásában megjelölt közterületre terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya minden, Drávaszabolcs község közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

IV. Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai, és kivételei


4.§ (1) A (2) bekezdéseiben foglalt kivételekkel Drávaszabolcs község belterületének közterületein tilos a szeszesital fogyasztása.


(2) E rendelet 4. § (1) bekezdése szerinti szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:


a) Az érvényes működési engedéllyel, közterület-használati engedéllyel  rendelkező, szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egységekre, és annak érvényes  engedéllyel rendelkező előkertjére, teraszára, kitelepülés területére azok hivatalos nyitvatartási idejében.

b) Az engedéllyel rendelkező, illetve a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelentett  (alkalmi, családi, községi- és sporteseményekkel kapcsolatos, vallási) rendezvény területére, útvonalára és idejére.

c) Minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1-jén 6:00 óráig terjedő időszakra.

V. Záró rendelkezések


5.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetésével egy időben hatályát veszti Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szeszesital közterületen történő fogyasztásról szóló 13/2020. (XII.02.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározottak szerint a jegyző gondoskodik.


Drávaszabolcs, 2021. január 13.




Solti Dezső                                         Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

polgármester                                                      jegyző



Záradék:

Elfogadva: 2021. január 13.

Kihirdetve: 2021. január 15.





Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

jegyző