Drávaszabolcs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2021. 04. 24

Drávaszabolcs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatásról

Drávaszabolcs település polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

  • a) a település lakói számára a hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa;
  • b) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja;
  • c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa;
  • d) a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését, valamint az önkormányzati munka segítését biztosítsa
  • e) iskoláskorú gyermekeket szállítsa, egyéb gyermekszállítás.

2. § A falugondnoki szolgálat működési területe Drávaszabolcs község közigazgatási területére; személyi hatálya a működési területen életvitel szerűen élő személyekre terjed ki.

3. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

  • a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,
  • b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,
  • c) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

  • a) közreműködés az étkeztetésben,
  • b) közreműködés a házi segítségnyújtásban,
  • c) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,
  • d) iskoláskorú gyermekek szállítása, egyéb gyermekszállítás.

(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

  • a) közösségi, művelődési, sport-, és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
  • b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
  • c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a (2) bekezdésben foglaltakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(4) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

  • a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
  • b) falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(5) A falugondnoki szolgálat az (1)-(4) bekezdésben meghatározott szolgáltatások részeként

  • a) szállítás,
  • b) megkeresés és
  • c) közösségi fejlesztés

szolgáltatási elemeket biztosít.

(6) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok ellátásának módját, részleteit a falugondnoki szolgálat szakmai programja tartalmazza.

4. § A falugondnoknak elsősorban az alapfeladatokhoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatok ellátását nem veszélyeztetik. Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősülő feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.

5. § (1) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A rendeletben meghatározott szolgáltatások igénybe vétele iránti igényeket a falugondnoknál kell bejelenteni személyesen, telefonon, vagy írásban.

(3) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

6. § (1) A falugondnokot Drávaszabolcs Község Önkormányzatának képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a település lakosainak ajánlása alapján nevezi ki. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat 1 fő kinevezett falugondnok látja el.

(2) A falugondnok felett a munkáltatói jogokat a képviselő-testület gyakorolja. A falugondnok kinevezése és foglalkoztatása során a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és a vonatkozó végrehajtási rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség biztosítással, és Casco biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(4) A falugondnok feladatait a munkaköri leírásában, a szakmai programban foglaltak szerint köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

(5) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében – a falugondnok feladata és felelőssége.

(6) A falugondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetén helyettesíteni kell. Drávaszabolcs Község Önkormányzata a helyettesítésre együttműködési megállapodást köt, melynek alapján, az ott dolgozó falugondnok igénybevételével történik a feladatellátás a helyettesítés idején.

(7) A falugondnoki szolgálat működtetésével, üzemeltetésével kapcsolatos költségvetési bevételeket-kiadásokat, egyéb költségvetési elszámolásokat a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatal Drávaszabolcsi Kirendeltsége látja el. Az évenkénti falugondnoki költségvetés és beszámoló Drávaszabolcs Község Önkormányzatának költségvetésébe épül be, külön kormányzati funkción és annak részét képezi.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.