Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 14- 2023. 02. 14

Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának rendjéről

2023.02.14.

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.

Általános rendelkezés

1. § A rendelet célja, hogy

a) a település sajátosságainak figyelembevételével meghatározza a közterület rendeltetésétől eltérő használatának rendjét, különös tekintettel a település- és közlekedésbiztonsági, környezet- és természetvédelmi, valamint örökségvédelmi szempontokra, és a lakossági igényekre,

b) kialakítsa a közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó eljárási rendet, megállapítsa a közterület-használat díj mértékét és megfizetésének módját,

c) szankcionálja az engedély nélküli, valamint az engedélytől eltérő közterület használatot.

2. § (1) A rendelet hatálya Drávaszabolcs Község közigazgatási területén található közterületekre és azok használóira terjed ki.

(2) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatásköröket Drávaszabolcs község polgármestere gyakorolja.

A közterület rendeltetése és rendeltetésszerű használata

3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelően (Étv. 54. § (4) bekezdés) - állaguk sérelme, a forgalom veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki szabadon használhatja.

(2) A közterületet úgy kell használni (a közfeladat ellátásában végzett munka kivételével), hogy az másokat a közterület használatában nem zavarhat. A közterület rendeltetésétől eltérő célú használatnak minősül, ha a használat a közterület, vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű használatát akadályozza.

(3) A közfeladat végzése során a közterület használat zavarása a szükséges mértéket nem lépheti túl.

(4) A közterület rendeltetésétől eltérő használata az e rendeletben meghatározottak szerint, közterület-használati engedéllyel és a használati díj megfizetésének igazolásával történhet.

A közterület-használati engedély

4. § (1) A rendeltetéstől eltérő közterület-használathoz, még a használat megkezdése előtt közterület-használati engedélyt (a továbbiakban: engedély) kell kérni.

(2) Nem adható ki engedély:

a) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére, illetve ha a kérelmező jogszabály által tiltott tevékenységet kíván folytatni,

b) a településképi követelményeket nem kielégítő építmények, berendezések létesítésére,

c) jármű iparszerű javításához, valamint a közúti közlekedés szolgáltatáshoz használt gépjármű közterületen történő tárolására,

d) bűzös, tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, továbbá szeszesital (kimért és palackozott) forgalmazására, kivéve a vendéglátó ipari egységek közterületen ideiglenesen kialakított kerthelyiségeit, valamint az eseti rendezvényeket,

e) a lakosság nyugalmát, vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére,

f) ha a kérelmezőnek közterület-használati díjtartozása áll fenn,

g) ha a kérelmező által megjelölt időpontban és helyen Drávaszabolcs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) általi szervezésű, kezdeményezésű rendezvény céljára szükséges a közterület,

h) ha a kérelmező a kérelmezett tevékenység folytatására való jogosultsággal nem rendelkezik.

Engedély nélküli közterület-használat

5. § (1) Nem kell engedélyt beszerezni:

a) önkormányzati vagy állami szervezésű:

aa) kulturális,

ab) sport,

ac) szórakoztató rendezvény, vagy ünnepség szervezése esetén.

b) fegyveres, rendészeti, katasztrófavédelmi szerveknek és mentőknek a feladatuk ellátáshoz szükséges mértékben,

c) úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez az arra jogosultaknak,

d) szervezett lomtalanítási akcióban a közterületre kihelyezett tárgyak tárolásához, a lomtalanítás időtartamára, valamint az azt megelőző napra,

e) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

f) a közterületen, valamint az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

g) a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásához.

(2) A Polgármester egyedi döntés alapján a helyi érdekek érvényesítése érdekében mentesíthet engedély beszerzése alól egyes rendezvényeket és az annak keretében folyó alkalmai árusítást.

A közterület-használatra vonatkozó eljárás általános szabályai

6. § (1) Az engedélyek kiadása önkormányzati hatósági ügy, az eljárásra e rendelet, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselőtestülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az engedély kiadására vonatkozó hatáskörét a Polgármesterre ruházza át.

(3) A Polgármester által hozott határozat ellen az Ákr. 116. § (2) bekezdésének a) pontja és az Mötv. 142./A § (2) bekezdése alapján fellebbezést lehet benyújtani a Képviselő-testülethez.

(4) Az engedély nem pótolja vagy helyettesíti az engedély iránti kérelemben megjelölt tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, amelyek beszerzése a kérelmező feladata.

Az engedély iránti kérelem

7. § (1) Az engedélyezési eljárás kérelemre indul. A közterület használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakhelyének illetve telephelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy közterületet állandó jelleggel kívánja használni,

c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. vállalkozói, működési engedély) egy másolati példányát,

e) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát,

f) árusítás esetén, amennyiben az árusítást végző személy nem azonos a kérelmezővel, annak nevét és címét.

(2) Az engedély iránti kérelemhez be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

(3) A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 8 nappal a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) A kérelemhez mellékelni kell

a) építmény, létesítmény, berendezés esetén, annak megjelenését és anyaghasználatát bemutató terveket, leírást vagy arról készült fotódokumentációt,

b) olyan rendezvény esetén, amelyhez biztonságtechnikai eszközt használnak, a biztonságtechnikai berendezésre vonatkozó érvényes biztonságtechnikai jegyzőkönyvet, tanúsítványt,

c) a kérelemben szereplő tevékenység gyakorlására jogosító, valamint a tevékenységhez szükséges egyéb okirat másolatát.A kérelem elbírálása

8. § (1) Az engedély iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, Drávaszabolcs község településkép védelmi rendeletét, a műemlékvédelmi, kulturális, turisztikai, környezetvédelmi szempontokat és egyéb releváns hatósági előírásokat.

(2) Amennyiben egy adott közterület használatára adott napra több kérelem is benyújtásra kerül, a beérkezés sorrendje a meghatározó a kérelmek elbírálása során.

Az engedély

9. § (1) Az engedély határozott időre, de legfeljebb 1 évre adható ki.

(2) A közterület-használat megszűnik:

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b) az arra vonatkozó kérelem alapján,

c) a kérelmező magánszemély elhalálozásával, illetve a kérelmező jogi személy jogutód nélküli megszűnésével.

(3) Az engedély visszavonható:

a) az engedélytől eltérő közterület-használat esetén,

b) közérdekből,

c) ha az engedély kiadásának a feltételi már nem állnak fenn,

d) díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén,

e) az engedély átruházása, jogosulatlan használata esetén.

(4) Az engedély az engedélyezett időtartam lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható. Az engedélyt szüneteltetni nem lehet.

10. § (1) Jogi személy kérelmező esetén az engedély csak a kérelmezőt, annak képviselőjét, bejelentett alkalmazottját, valamint családtagját jogosítja fel a közterület használatra. Az engedély másra nem ruházható át.

(2) Engedélyköteles, azonban engedély nélküli közterület-használat esetén a használó az erre jogosítottak felszólítására köteles a használatot megszüntetni, és a közterület eredeti állapotának megfelelően a saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani, valamint a jogosulatlan közterület-használat idejére az e rendelet által megállapított közterület-használati díjat megfizetni. Amennyiben e kötelezettségének a megadott határidőig nem tesz eleget, az Önkormányzat a kötelezett költségére és veszélyére állítja helyre ez eredeti állapotot.

(3) Az engedélyt, a díj befizetését igazoló dokumentumot, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket az engedélyezett közterületen kell tartani és azokat ellenőrzés esetén fel kell mutatni.

A közterület-használati díj

11. § (1) A közterület használatáért e rendelet 1. mellékletében meghatározott, az engedélyben is rögzített közterület-használati díjat (a továbbiakban: díj) kell fizetni.

(2) Az engedélyt akkor is meg kell kérni, ha a kérelmező jelen rendelet 12. § (1) bekezdése alapján mentesül a díjfizetési kötelezettség alól.

(3) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a) minden megkezdett nap és töredék terület (m2-ben) egésznek számít,

b) a közterület-használat nagyságának meghatározásánál, a használattal érintett ingatlan alapterületét és a használathoz szükséges legfeljebb 1 m szélességű csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni,

c) hirdető és információs tábla kihelyezésére vonatkozó engedély esetén, a díjszámítás alapja a reklámmal borított felület.

(4) A kérelmező a díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(5) A díjat a tényleges használat arányában kell megfizetni, ha az engedély visszavonása közérdekből, az engedélyes önhibáján kívül eső okból történik.

12. § Nem kell díjat fizetni:

a) fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentőszolgálat, továbbá polgári védelem, katasztrófavédelem és polgárőrség, valamint vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezéséhez,

b) közműveknek, postai és távközlési tevékenységekkel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezéséhez, valamint a köztisztasági szolgálat a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezéséhez és hiba-elhárítási munkák végzéséhez,

c) közforgalmú közúti közlekedési feladatot ellátó szerveknek feladatuk ellátását szolgáló létesítmények elhelyezéséhez,

d) közvetlen életveszély elhárításának céljára szolgáló szükséges területek igénybevételéhez,

e) az Önkormányzat, illetve a térség fejlődését szolgáló fejlesztések, beruházások államháztartáson belüli szervezet általi megvalósítása esetén, az azzal kapcsolatos hirdetőtábla kihelyezésére

f) jótékonyságot végző természetes és jogi személy jótékonysági rendezvény szervezésére.

Záró rendelkezések

13. § Hatályát veszti a közterület használat szabályairól szóló 15/2005. (XI. 11.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati díjak Drávaszabolcs község közigazgatási területén

1. A közterületbe 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, információs tábla, transzparens elhelyezése:1.000.-Ft/m2/hó.

2. Alkalmi árusító fülke, pavilon, építmény vagy berendezés elhelyezése, áru kihelyezése nem helyi vállalkozás esetében:300.-Ft/m2/nap.

3. Építési munkával kapcsolatos állvány, daru és építőanyag, törmelékgyűjtő konténer, valamint szerszám, eszköz és gép elhelyezése:1.000.-Ft/m2/hó.

4. Drávaszabolcsi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok esetén építési munkával kapcsolatos állvány, daru és építőanyag, törmelékgyűjtő konténer, valamint szerszám, eszköz és gép elhelyezése:500.-Ft/m2/hó.

5. Sátor közterületen történő elhelyezése:100.-Ft/m2/nap.

6. Alkalmi árusításra (rendezvények alkalmával vagy más alkalommal egyedi árusítás céljából):2.000.-Ft/m2/nap.

7. Tüzelőanyag tárolása 10 napot meghaladó igénybevétel esetén: (a tüzelő elhelyezése a forgalmat addig sem akadályozhatja, a tárolás miatt történő közterület károsítás esetén az érintett helyreállítási kötelezettséggel tartozik):500.-Ft/m2/hó.

8. Cirkuszi tevékenység gyakorlásához (a megállapított díjak a felhasznált energia ellenértékét nem tartalmazzák, az külön fizetendő):50.-Ft/m2/nap.

9. Üzemképtelen jármű 30 napot meg nem haladó tárolása:személyautó 200.-Ft/nap, egyéb jármű 300.-Ft/nap.