Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Drávaszabolcs Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 01
Drávaszabolcs Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8/A. §-a szerint a képviselő-testület a településképi véleményezéssel, bejelentéssel kapcsolatos jogköröket átruházhatja a polgármesterre, vagy a polgármester helyett más, önkormányzathoz tartozó szervhez (pl.: jegyző, bizottság, stb.), valamint a képviselő-testület maga is gyakorolhatja a hatáskörét.
A korábbi szabályozás a polgármestert nevesítette a feladatellátás gyakorlásában, a módosult jogszabály azonban az önkormányzatot nevesíti.
Amennyiben a képviselő-testület a továbbiakban is a polgármester által történő hatáskörgyakorlást támogatja, úgy a Szervezeti és Működési Szabályzatot módosítani kell és abban rendelkezni kell a településképi egyedi határköröknek a polgármesterre történő átruházásáról. Az SZMSZ módosítás a polgármesterre átruházott hatáskörbe adja a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. tv. 8/A. § szerinti településképi véleményezéssel és bejelentéssel kapcsolatos jogköröket.