Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Drávaszabolcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Általános indokolás
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési rendelet végrehajtására vonatkozó zárszámadási beszámolót és a jegyző által előkészített rendelet tervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot, amelyben be kell mutatni a mérleget, az előirányzat felhasználási terv alapján a pénzeszközök változását, a vagyonkimutatást a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedéseket, valamint a helyi önkormányzat adósságállományát lejárata szerint, a Stabilitási törvény 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban.
A fenti jogszabályok, valamint egyéb jogszabályi előírások figyelembe vételével került előterjesztésre az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének végrehajtásáról szóló zárszámadási beszámoló és rendelet tervezet.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat hatályát és címrendjét szabályozza.
A 2. §-hoz
A rendelet megalkotási kötelezettségét hivatkozza.
A 3. §-hoz
A 2. melléklet adatait szabályozza.
A 4–9. §-hoz
A rendelet 2-14. mellékleteinek adatait hivatkozza.
A 10. §-hoz
A rendelet hatálybalépését szabályozza.