Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Közterület használatáról

Hatályos: 2020. 06. 16

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Közterület használatáról

2020.06.16.

Egerág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Ötv. 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a közterület használatáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Egerág község közigazgatási területén lévő jogi személyekre, jogi személyiségekkel nem rendelkező gazdasági társaságokra és természetes személyekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterületek köztisztaságának fenntartásával kapcsolatos feladatokra.

(3) E rendelet vonatkozásában közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészlet, különösen: út, járda, tér, park.

Eljárási szabályok

2. § A hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. § (1) Az eljárás megindítása történhet:

- kérelemre, illetve
- hivatalból.
A kérelmet az önkormányzat Hivatalában kell előterjeszteni. A kérelmet írásban kell benyújtani az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt.
A kérelmeket, és egyéb dokumentumok elektronikus úton nem terjeszthetők elő.

4. § (1) A közterület-használati engedély kiadásáról a polgármester határozattal dönt.

(2) A polgármester döntése ellen a képviselőtestülethez fellebbezés nyújtható be.

A közterület használata

5. § (1) Közterületet elfoglalni, azt rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet. Közterület használati engedély csak esztétikus, a környezetbe illő építményekre, illetőleg berendezésekre vonatkozóan adható ki.

(2) Közterületen állatot tartani tilos. Az állattartásra vonatkozó szabályokat az önkormányzat külön rendeletben állapítja meg.

(3) Az egyszeri közterület-használati díjak mértékét a 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A közterület-használati engedélyt meghatározott időtartamra, egész évre, hónapra, és napra lehet kiadni.

(5) A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül a meghatározott időtartamra meg kell fizetni.

(6) A közterület-használati díjat az Önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon, a közterület használatának megkezdése előtt kell befizetni.

(7) A kijelölt területet a használat után az igénybevevő köteles az eredeti állapotában helyreállítani, vagy ha ez nem lehetséges, az okozott kárt megtéríteni.

(8)1 Egerág község közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező iparűzési adó fizetésére kötelezett egyéni és társas vállalkozások mentesülnek az 1. melléklet szerinti díjak megfizetése alól.

6. § Nem terheli közterület-használati díjfizetési kötelezettség:

a.) a jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyt,
b.) egészségvédelmi, egészségügyi demonstrációban, információnyújtásban
résztvevőket,
c.) az önkormányzati, vagy egyéb községi rendezvényeken (pld. búcsú) részt vevő szolgáltatókat.

7. § (1) A község belterületén kiépített gyalogjárdákon mindennemű parkolás tilos.

(2) Teher-és áruszállításra szolgáló gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval, vontató munkagéppel, pótkocsival 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusszal parkolni csak az önkormányzat által erre a célra kijelölt területen szabad.

(3) Tilos az üzemképtelen, valamint műszaki engedéllyel nem rendelkező járműveknek a közterületen történő tárolása.

7/A. §2 (1)3 A településen mozgóboltot üzemeltető, mozgóárusítást végző magánszemélyek, vállalkozások tevékenységük gyakorlása során, munkanapokon 1900 óráig használhatnak reklámcélú, figyelemfelkeltő hangjelzést, elektronikus hangkeltő eszközt.

(2)4 Az (1) bekezdésben meghatározott időpontokon kívül a hangjelzés, hangkeltő eszköz használata tilos.

(3) Munkaszüneti, és pihenőnapokon az (1) bekezdésben meghatározott hangkeltés tilos.

7/B. §5

A filmforgatási célú közterület-használat szabályai

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használat
- nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.
- naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.
- vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó használat nem hagyható jóvá.
- során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.
- lezárása csak úgy engedélyezhető, ha a közúti közlekedés forgalomeltereléssel biztosított, és ha az érintetteket a lezárás időpontjáról legalább 3 nappal korábban igazolhatóan értesítették.
- időtartama alatt a kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásáról.
(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.
(4) A közterületek filmforgatási célú használatának díjai:
a) Fizetendő használati díj mértéke forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500.-Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300.-Ft/m2/nap.
b) Az önkormányzat és intézményei részére térítésmentes a közterületek filmforgatási célú igénybevétele.
c) A díj megfizetése alól mentesül az ügyfél, ha a közterületen forgatott filmalkotás az Mktv. 2. § 28. pontja alapján kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak minősül.
(5) Filmforgatás céljára történő közterület-használat a Baranya Megyei Kormányhivatallal megkötött hatósági szerződés alapján történhet.
(6) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez. Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a filmforgatás céljára történő közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
(7) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.

8. §6 A közterület-használat szabályainak betartatásáról – szükség esetén a mezőőr, a jegyző közreműködésével - a polgármester gondoskodik.

Záró rendelkezések

9. §7 Aki az e rendelet 5. § (1)-(2) bekezdéseiben, valamint 7. § (1)-(4) bekezdéseiben foglalt előírásokat, tilalmakat megszegi, „közterület engedély nélküli használata” szabálysértést követ el, és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

10. § (1) E rendelet a kihirdetéssel lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Egerág Község Önkormányzatának a Közterület használatáról szóló 16/2005.(XI.04.) számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet

Közterület-használati díjak Egerág községben
Igénybevétel Díjtétel

Árusító és egyéb fülke

5.000.-Ft/m2/hó


Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és
törmelék családi ház építésénél, építési engedély birtokában
a kérelem után 1 évig díjtalan, azt követően



200.-Ft/m2/hó


Alkalmi és mozgóárusítás


500.-Ft/nap


Film és televízió-felvétel

50.000.-Ft/nap


Tüzelő tárolása 15 napig díjtalan, azt követően

1.000.-Ft/m2/hó


Minden más esetben a díj mértékét a fentiek figyelembevételével állapítja meg a polgármester.
A közterület-használati engedélyt abban az esetben is meg kell kérni, ha a használat díjtalan.
1

A 4/2020.(VI.16.) ö. rendelet iktatta be.

2

A 3/2012.(III.29.) ö.rendelet iktatta be.

3

A6/2016.(X.03.) ö. rendelet szerint módosított szöveg.

4

A 6/2016.(X.03.) ö. rendelete szerint módosított szöveg.

5

A 9/2013.(IX.18.) ö. rendelet iktatta be.

6

A 6/2016.(X.03.) ö. rendelete szerint módosított szöveg.

7

A 9/2013.(IX.18.) ö.r. hatályon kívül helyezte.