Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Közterület használatáról

Hatályos: 2016. 10. 03- 2020. 06. 15

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Közterület használatáról

2016.10.03.

Egerág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Ötv. 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a közterület használatáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Egerág község közigazgatási területén lévő jogi személyekre, jogi személyiségekkel nem rendelkező gazdasági társaságokra és természetes személyekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterületek köztisztaságának fenntartásával kapcsolatos feladatokra.

(3) E rendelet vonatkozásában közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészlet, különösen: út, járda, tér, park.

Eljárási szabályok

2. § A hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. § (1) Az eljárás megindítása történhet:

- kérelemre, illetve
- hivatalból.
A kérelmet az önkormányzat Hivatalában kell előterjeszteni. A kérelmet írásban kell benyújtani az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt.
A kérelmeket, és egyéb dokumentumok elektronikus úton nem terjeszthetők elő.

4. § (1) A közterület-használati engedély kiadásáról a polgármester határozattal dönt.

(2) A polgármester döntése ellen a képviselőtestülethez fellebbezés nyújtható be.

A közterület használata

5. § (1) Közterületet elfoglalni, azt rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet. Közterület használati engedély csak esztétikus, a környezetbe illő építményekre, illetőleg berendezésekre vonatkozóan adható ki.

(2) Közterületen állatot tartani tilos. Az állattartásra vonatkozó szabályokat az önkormányzat külön rendeletben állapítja meg.

(3) Az egyszeri közterület-használati díjak mértékét a 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A közterület-használati engedélyt meghatározott időtartamra, egész évre, hónapra, és napra lehet kiadni.

(5) A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül a meghatározott időtartamra meg kell fizetni.

(6) A közterület-használati díjat az Önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon, a közterület használatának megkezdése előtt kell befizetni.

(7) A kijelölt területet a használat után az igénybevevő köteles az eredeti állapotában helyreállítani, vagy ha ez nem lehetséges, az okozott kárt megtéríteni.

6. § Nem terheli közterület-használati díjfizetési kötelezettség:

a.) a jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyt,
b.) egészségvédelmi, egészségügyi demonstrációban, információnyújtásban
résztvevőket,
c.) az önkormányzati, vagy egyéb községi rendezvényeken (pld. búcsú) részt vevő szolgáltatókat.

7. § (1) A község belterületén kiépített gyalogjárdákon mindennemű parkolás tilos.

(2) Teher-és áruszállításra szolgáló gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval, vontató munkagéppel, pótkocsival 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusszal parkolni csak az önkormányzat által erre a célra kijelölt területen szabad.

(3) Tilos az üzemképtelen, valamint műszaki engedéllyel nem rendelkező járműveknek a közterületen történő tárolása.

7/A. §1 (1)2 A településen mozgóboltot üzemeltető, mozgóárusítást végző magánszemélyek, vállalkozások tevékenységük gyakorlása során, munkanapokon 1900 óráig használhatnak reklámcélú, figyelemfelkeltő hangjelzést, elektronikus hangkeltő eszközt.

(2)3 Az (1) bekezdésben meghatározott időpontokon kívül a hangjelzés, hangkeltő eszköz használata tilos.

(3) Munkaszüneti, és pihenőnapokon az (1) bekezdésben meghatározott hangkeltés tilos.

7/B. §4

A filmforgatási célú közterület-használat szabályai

(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e paragrafusban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használat
- nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.
- naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.
- vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó használat nem hagyható jóvá.
- során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.
- lezárása csak úgy engedélyezhető, ha a közúti közlekedés forgalomeltereléssel biztosított, és ha az érintetteket a lezárás időpontjáról legalább 3 nappal korábban igazolhatóan értesítették.
- időtartama alatt a kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásáról.
(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.
(4) A közterületek filmforgatási célú használatának díjai:
a) Fizetendő használati díj mértéke forgatási helyszín és kiszolgálás esetén 500.-Ft/m2/nap, stáb parkolása esetén 300.-Ft/m2/nap.
b) Az önkormányzat és intézményei részére térítésmentes a közterületek filmforgatási célú igénybevétele.
c) A díj megfizetése alól mentesül az ügyfél, ha a közterületen forgatott filmalkotás az Mktv. 2. § 28. pontja alapján kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak minősül.
(5) Filmforgatás céljára történő közterület-használat a Baranya Megyei Kormányhivatallal megkötött hatósági szerződés alapján történhet.
(6) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez. Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a filmforgatás céljára történő közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.
(7) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet.

8. §5 A közterület-használat szabályainak betartatásáról – szükség esetén a mezőőr, a jegyző közreműködésével - a polgármester gondoskodik.

Záró rendelkezések

9. §6 Aki az e rendelet 5. § (1)-(2) bekezdéseiben, valamint 7. § (1)-(4) bekezdéseiben foglalt előírásokat, tilalmakat megszegi, „közterület engedély nélküli használata” szabálysértést követ el, és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

10. § (1) E rendelet a kihirdetéssel lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Egerág Község Önkormányzatának a Közterület használatáról szóló 16/2005.(XI.04.) számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet

Közterület-használati díjak Egerág községben
Igénybevétel Díjtétel

Árusító és egyéb fülke

5.000.-Ft/m2/hó


Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és
törmelék családi ház építésénél, építési engedély birtokában
a kérelem után 1 évig díjtalan, azt követően



200.-Ft/m2/hó


Alkalmi és mozgóárusítás


500.-Ft/nap


Film és televízió-felvétel

50.000.-Ft/nap


Tüzelő tárolása 15 napig díjtalan, azt követően

1.000.-Ft/m2/hó


Minden más esetben a díj mértékét a fentiek figyelembevételével állapítja meg a polgármester.
A közterület-használati engedélyt abban az esetben is meg kell kérni, ha a használat díjtalan.
1

A 3/2012.(III.29.) ö.rendelet iktatta be.

2

A6/2016.(X.03.) ö. rendelet szerint módosított szöveg.

3

A 6/2016.(X.03.) ö. rendelete szerint módosított szöveg.

4

A 9/2013.(IX.18.) ö. rendelet iktatta be.

5

A 6/2016.(X.03.) ö. rendelete szerint módosított szöveg.

6

A 9/2013.(IX.18.) ö.r. hatályon kívül helyezte.