Egerág község képviselő testületének 7/2016 (X.3.) önkormányzati rendelete

a Környezet védelméről

Hatályos: 2020. 05. 04- 2021. 02. 07

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a)

pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontjában kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

1.§


(1) A rendelet célja, hogy a helyi körülményeket figyelembe véve meghatározza a település környezeti értékeinek, természeti örökségeinek, az itt élő emberek egészségének megőrzésére, védelmére vonatkozó rendelkezéseket. Rögzíti a településfejlesztéssel, területrendezéssel, a terület-és környezethasználatokkal összefüggő beavatkozások, intézkedések szakmai kereteit.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott célok elérése érdekében a rendelet rögzíti:

            - a föld (talaj, alapkőzet, altalaj és ásványi nyersanyagok);

            - a természetes felszíni és felszín alatti vízkészletek mennyiségi és minőségi;

- a környezeti levegő tisztaságának;

- az élővilág és a táj, valamint a természeti értékek;

- a települési épített környezet;

- a zaj-és rezgés elleni

védelmet, valamint a hulladékok környezetkímélő kezelésére és hasznosítására vonatkozó szabályokat.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Egerág község közigazgatási területére, valamennyi természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.


Értelmező rendelkezések

2.§


Az e rendeletben alkalmazott fogalmakat, rendelkezéseket:

- a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény és a végrehajtására kiadott jogszabályok;

- épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény és a végrehajtására kiadott jogszabályok;

- a környezeti zaj-és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Kormányrendelet;

- a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet;

- a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló 123/1997. (VII. 18.) Kormányrendelet

irányadó szabályai szerint kell értelmezni.


A területhasználatok környezeti szempontjai

3.§


(1) E rendelet alkalmazása során a településrendezési eszközök (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat) előírásait kell figyelembe venni, melyek rögzítik a településen belüli terület-és környezethasználattal összefüggő alapvető fejlesztési- és védelmi előírásokat is.

(2) A területek használatát és az azzal együtt járó környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:

            - a lehető legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézzen elő;

            - megelőzze a környezetszennyezést és környezetkárosítást.

(3) A területhasználatot az elővigyázatosság elvének figyelembevételével, a környezeti elemek kíméletes és takarékos használatával, a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésével, újrahasznosítással kell végezni.


A területhasználatok engedélyezése

4.§


(1) A település-és környezetfejlesztés, beruházás esetén a környezet-, táj- és természetvédelem szempontjait, előírásait fokozottan kell érvényre juttatni a döntés-előkészítési-, tervezési-és megvalósítási szakaszokban egyaránt.

(2) A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környezetük jelenlegi vagy tervezett használati módját korlátozzák, vagy lehetetlenné teszik.

(3) A beépítésre szánt gazdasági területeken csak olyan létesítményt szabad elhelyezni, mely:

            - összhangban van a településrendezési eszközök előírásaival;

            - az engedélyeztetési eljárás során igazolhatóan teljesíti a technológiai-, kibocsátási- és

            környezetminőségi határértékeket és előírásokat;

- a védőtávolságon kívül elhelyezkedő védett létesítmények irányában a meglevő és    tervezett ipari, szolgáltató tevékenységek együttes terhelő hatását nem emeli a megengedett érték fölé.


A földterületek védelme

5.§


(1) Azon fejlesztéseknél, melyek indokoltan földterület bevonását igénylik, a termőterületek művelés alóli kivonását, más irányú használatát a legszükségesebb mértékre kell korlátozni.

(2) Az erózió elleni védelem érdekében az erdőterületeken a folyamatos borítottságot biztosító fakitermelést kell folytatni.

(3) A mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területek hasznosításánál az erdőtelepítést kell preferálni.


A vizek védelme

6.§


(1) A település felszíni és felszín alatti vízkészletének védelme, minőségük javítása elsődleges feladat.

(2) A felszíni vizek környezetében műtrágyázás és növényvédőszer-használat csak engedélyezett, ellenőrzött módon történhet.

A levegő védelme

7.§


(1) Beruházás, új létesítmény elhelyezése, technológiák változása esetén a kibocsátási határértékek betartására folyamatosan fokozott figyelmet kell fordítani.

(2) A település átszellőzésében, klímájának javításában megatározó, aktív szerepet betöltő zöldterületi fejlesztéseket kiemelt feladatként kell kezelni, melynek megvalósítását az Önkormányzatnak biztosítania kell.

(3) Új terület-felhasználások, beépítések esetén elő kell írni a telken belüli védőfásítások, zöldsávok kialakítását a zöldfelületi-beépítési arányok optimalizálása érdekében.

(4) Úthálózat korszerűsítésénél:

- az útszélességek, útkereszteződések műszaki kialakítását úgy kell megtervezni és megvalósítani, hogy a kellő átszellőzés, a légszennyező anyagok hígulása biztosítható legyen, és így a lakókörnyezetben a forgalmi terhelés ne eredményezzen légszennyezettséget;

- a létesítményekkel egyidejűleg kell megtervezni és megvalósítani a zöldsávok kialakítását.

(5) A kerti hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani.

(6) A kerti hulladékokat csak kialakított tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az a környezetet, az emberi egészséget ne károsítsa, tűz-és robbanásveszélyt ne eredményezzen.

[1](7) A nyílttéri avar-és kerti hulladék égetését a hét keddi és pénteki napján, ellenőrzött körülmények között szabad végezni. Kivéve, ha országos tűzgyújtási tilalmat hirdetnek ki, mely esetben a nyílttéri avar és kerti hulladék égetése a tűzgyújtási tilalom hatálya alatt tilos! Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más, kommunális, vagy ipari eredetű hulladékot.


A táj-és természet védelme

8.§


(1) Az erdőgazdálkodási tevékenység minden szakaszában a táj-és természeti értékek megóvásával kell eljárni.

(2) Az erdőgazdálkodási területek kialakításánál az egészségügyi-szociális, turisztikai és az  oktatás-kutatás funkciót kell előnyben részesíteni.


Zaj-és rezgés elleni védelem

9.§


(1) A beépítésre szánt területek és az úthálózat fejlesztésénél a zaj elleni védelmet a létesítmény elhelyezéssel, megfelelő nyomvonalvezetéssel, forgalom-szervezési és műszaki eszközök igénybevételével is biztosítani kell.

(2) Zajt kibocsátó berendezés telepítése, székhely, telephely létesítése, tevékenység folytatása csak abban az esetben engedélyezhető, ha a kibocsátott zaj nem haladja meg a jogszabályban előírt, megengedett határértéket, melyet az engedélyezési eljárásban szakvéleménnyel kell igazolni.

(3) Új út létesítésénél, a meglevő felújításánál megfelelő beépítési távolság biztosításával, műszaki intézkedésekkel, vagy passzív akusztikai védelemmel kell biztosítani a zajvédelmi követelmények teljesülését.


Magánszemélyek háztartási igényei kielégítő tevékenységek végzése során működő zajforrások ellen védelem

10.§


(1) Éjszakai időszakban tilos minden olyan zajt okozó tevékenység folytatása, mely a környék lakóinak nyugalmát szükségtelenül megzavarja, ide nem értve az azonnali hibaelhárítás érdekében szükségessé váló munkavégzést.

(2) A település belterületén tilos a nehézgépjárművek motorjának indokolatlan járatása.

(3) Magánszemély a tulajdonában, használatában lévő belterületi ingatlanon zajt keltő tevékenységet (így különösen: motoros kerti gépek használatát vagy motoros fakivágást) - a rendkívüli kár- és balesetveszély elhárítását kivéve – hétfőtől szombatig 9.00 óra és 20.00 óra között folytathat.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott időtartamokon túl és vasárnap, valamint ünnepnapokon tilos háztartási tevékenységet kielégítő, zajt keltő tevékenységet folytatni.


Parlagfű és más gyomnövények elleni védekezés

11.§


(1) A parlagfű és egyéb gyomnövények okozta allergiás megbetegedések csökkentése, a levegőtisztaság védelme érdekében ezen növények elterjedését folyamatos irtással kell megakadályozni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles az ingatlan területét parlagfűtől és egyéb gyomnövényektől mentesen tartani, a irtásról a szükséges gyakorisággal gondoskodni.


Záró rendelkezések

12.§


(1) Ez a rendelet 2016. október 3. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének a környezet védelméről szóló 3/2005. (III.21.) számú rendelete.



Egerág, 2016. szeptember 26.



            Hegyi Győző                                                             dr. Korossy Ildikó

           polgármester                                                                           jegyző






A rendelet kihirdetve:

Egerág, 2016. október 3.



dr. Korossy Ildikó

                                                                                                       jegyző


[1]

A rendelet szövegét a 3/2020.(V.04.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2020. május 04-től