Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 05. 22

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.22.
a Falugondnoki szolgálatról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (2) bekezdése lehetővé teszi a falugondnoki szolgáltatás bevezetését az 1000 fő alatti lakónépesség esetén. A falugondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a képviselő-testület a települési hátrányainak csökkentése, a településen az életfeltételek javítása, a településen a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében, falugondnoki szolgáltatás bevezetéséről döntött. A falugondnoki feladatok ellátásához szükséges gépjármű rendelkezésre áll. A képviselő-testület a rendeletalkotási kötelezettségének, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60 § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva tesz eleget.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet céljáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza.
A 3. §-hoz
A falugondnoki szolgáltatás feladatait sorolja fel.
A 4–7. §-hoz
A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapfeladatokat részletezi.
A 8–11. §-hoz
A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások keretében belül ellátott kiegészítő feladatok szabályait tartalmazza.
A 12. §-hoz és a 13. §-hoz
A falugondnoki szolgálat által nyújtott - az önkormányzati feladatok megoldását segítő - közvetett szolgáltatásokat tartalmazza.
A 14–16. §-hoz
Eljárási rendelkezéseket szabályozza.
A 17. §-hoz és a 18. §-hoz
A falugondnok kinevezéséről, munkaruha juttatásáról az általa vezetendő tevékenységi naplóról rendelkezik.
A 19. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.