Kémes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2020. 11. 24

Kémes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2015.03.01.

Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kémes Községi Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani. A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja. A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a köztemetésre, a születési célú települési támogatásra és a lakhatási célú települési támogatásra vonatkozó kérelmek elbírálását.

4. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése utalással vagy készpénzben történik.

(2) A polgármester joga, hogy az általa rendkívül indokolt esetnek minősülő helyzetekben utasítást adjon az eseti pénzbeli ellátások házipénztárból készpénzben történő kifizetésére.

5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások

6. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

7. § A pénzbeli települési támogatás formái:

Eseti települési támogatás:
a) települési rendkívüli támogatás,
b) lakhatási célú települési támogatás,
c) születési célú települési támogatás,
d) temetési célú települési támogatás,
e) társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás.

1. Települési rendkívüli támogatás

8. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.

(2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési rendkívüli támogatásra való rászorultságát.

(3) A települési rendkívüli támogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.

9. § (1) Eseti települési rendkívüli támogatást naptári évben maximum három alkalommal lehet megállapítani, azzal, hogy egy kérelmező egy éven belül összesen legfeljebb 30.000,- Ft összegű támogatásra jogosult.

(3) Amennyiben a kérelmező szociális helyzete indokolja, méltányossági eljárás keretében legfeljebb 50.000 Ft-ot elérő települési rendkívüli támogatás is megállapítható. A méltányossági eljárást a polgármester kezdeményezi.

2. Lakhatási célú települési támogatás

10. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (villanyáram, víz-, gázfogyasztás, tüzelőanyag költsége) viseléséhez havi lakhatási célú települési támogatás nyújtható.

(2) Lakhatási célú települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakhatási célú települési támogatás tekintetében fogyasztási egység: a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0; a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9; a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8; a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8; a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7. Ha a háztartás nagykorú tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy kiskorú tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik. Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(4) A lakhatási célú települési támogatás havi összege 3.500.-Ft, azzal, hogy a támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában kell biztosítani a közüzemi szolgáltatók részére történő folyósítással.

(5) A lakhatási célú települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(6) A lakhatási célú települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.

3. Születési célú települési támogatás

11. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a gyermek(ek) születését követően egyszeri támogatásban részesíti az újszülött családját.

(2) A támogatás mértéke gyermekenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-a.

(3) A kérelmet a születést követő 30 napon belül kell benyújtani és mellékelni kell az eredeti születési anyakönyvi kivonatot.

4. Temetési célú települési támogatás

12. § (1) Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a (4) bekezdés esetét kivéve a polgármester temetési célú települési támogatást nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Temetési célú települési támogatás nyújtható annak az eltemettetőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a négyszeresét.

(3) A temetési célú települési támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-a.

(4) A támogatás összege elérheti a temetési költség teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását súlyosan veszélyezteti.

(5) A temetési célú temetési támogatás iránti kérelmet a halotti anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával lehet előterjeszteni a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül, melyhez csatolni kell a temetés költségeiről szóló számlákat.

5. Társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás

13. § (1) A képviselő-testület az ellátás biztosításával - elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően - a családok életminőségén kíván javítani.

(2) A támogatás évente egy alkalommal állapítható meg.

(3) A támogatás feltétele, hogy a támogatott Kémes községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Kémes községben lakjon.

(4) Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(5) A jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül állapítható meg a társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás, ha a támogatás az életvitelszerűen Kémesen tartózkodó települési állandó lakosok teljes körére kiterjed.

(6) A társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás hivatalból állapítható meg, a megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(7) A támogatás fedezete a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév decemberében fennálló maradványa.

(8) A támogatás állandó lakosonként számított legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összege 20.000 Ft.

(9) A támogatás pénzbeni vagy – részben vagy egészben – természetbeni formában is nyújtható.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

14. § (1) A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat köztemetést biztosít.

(2) A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatnak rögzítenie kell a természetben nyújtott ellátás konkrét formáját.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, vagy

b) tankönyv - és tanszervásárlás, vagy

c) Erzsébet utalvány, vagy

d) vásárlási utalvány, vagy

e) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása, vagy

f) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése, vagy

g) tüzelő vásárlás.

(4) A (3) bekezdés a), b), f) pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

1. Köztemetés

15. § (1) A polgármester önkormányzati hatáskörében eljárva az Szt. 48. §-ában leírtak szerint gondoskodik a köztemetésről.

(2) Az önkormányzat a köztemetés költségeit hagyatéki teherként a közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt megtérítésre kötelezi.

IV. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

16. § (1) Az alapszolgáltatások megszervezésével az önkormányzat segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból vagy más okból származó problémák megoldásában.

(2) Az önkormányzat a következő alapszolgáltatásokat nyújtja: étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés.

1. Étkeztetés

17. § (1) Napi egyszeri meleg étkezésre jogosult az általa eltartottakkal együtt az, aki kora, egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes önmaga, illetve eltartottja részére a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni.

(2) Életkorára tekintettel jogosult az étkeztetésre a 55. életévét betöltött kérelmező.

(3) Egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége okán jogosult az étkeztetésre a kérelmező, ha betegsége fennállását háziorvosi vagy szakorvosi igazolással alátámasztja.

(4) Hajléktalansága okán jogosult az étkeztetésre az a kérelmező, akit a népesség-nyilvántartásban hajléktalanként tartanak nyilván.

(5) Az önkormányzat a szociális étkeztetést a Bőköz Szociális Alapszolgáltató Társuláson keresztül biztosítja.

2. Házi segítségnyújtás

18. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) A házi segítésnyújtás keretében biztosítani kell:

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást.

(3) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a település rászorultjai részére a Villányi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Társulás útján biztosítja.

3. Családsegítés

19. § (1) A családsegítés célja a szociális vagy mentálhigiénés problémák, egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése.

(2) A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő Szt. szerinti jelzőrendszer működik.

(3) A családsegítés keretében elsősorban a Szt.-ben meghatározott programokat és szolgáltatásokat kell biztosítani.

(4) A családsegítési feladatokat az önkormányzat a Villányi Mikrotérségi Szociális és Gyermekjóléti Társulás útján biztosítja.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.
(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat a szociális ellátásokról szóló 7/2013.(XII.16) számú rendelete.
(4) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.