Kémes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V.14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 15- 2021. 05. 15

Kémes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Kémes Községi Önkormányzat polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott hatáskörében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a szociális ellátásokról szóló 1/2015.(III.01.) számú önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló Kémes Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A pénzbeli települési támogatás formái:

  • a) települési rendkívüli támogatás,
  • b) lakhatási célú települési támogatás,
  • c) születési célú települési támogatás,
  • d) temetési célú települési támogatás,
  • e) társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás,
  • f) szociális célú kamatmentes kölcsön,
  • g) tanévkezdési támogatás,
  • h) felsőoktatási ösztöndíj,
  • i) közfoglalkoztatottak rendkívüli települési támogatása.”

2. § A Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló Kémes Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.”

3. § A Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló Kémes Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete 5. alcíme a következő 13/A–13/D. §-sal egészül ki:

„13/A. § (1) A képviselő-testület a kérelmező valamennyi körülményére tekintettel előre nem látható rendkívüli élethelyzet fennállása esetén, rendkívüli települési támogatással nem orvosolható ügyekben szociális célú kamatmentes kölcsönt nyújthat azon kérelmezők részére, akik Kémesen állandó vagy ideiglenes bejelentett lakcímmel rendelkeznek és háztartásukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A kölcsön tekintetében rendkívüli élethelyzet lehet többek között közeli hozzátartozó halála, tartós akadályozottságot okozó, vagy hosszabb kezeléssel gyógyuló baleset, lakástűz, természeti kár, az általa lakott lakás közszolgáltatásaival (víz, villany, szennyvízkezelés…) összefüggő ügyek.

(3) A kölcsön legfeljebb 200.000,- Ft összegben állapítható meg, melyet minimum három, legfeljebb tizenkét havi részletben kell a jogosultnak visszafizetnie. Temetési céllal igényel kölcsön esetén a kölcsön összege legfeljebb a számlákkal igazolt temetési költség összege lehet.

(4) A kölcsön részleteit külön megállapodásban szabályozzák.

13/B. § (1) Az óvodai, illetve iskolai nevelési év megkezdésekor felmerülő többletkiadásokat méltányolva a képviselő-testület egyszeri, pénzbeli vagy természetbeni támogatásként tanévkezdési támogatásban részesítheti az óvodába, általános iskolába és a középfokú oktatási intézményekbe járó gyermekeket nevelő szülőket, amennyiben a kérelmező és a tanévkezdő gyermek Kémesen állandó vagy ideiglenes bejelentett lakcímmel rendelkezik és háztartásukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(2) A támogatás megállapításához az oktatási intézményekbe járó gyermekek iskolalátogatási igazolását is mellékelni kell.

13/C. § (1) A képviselő-testület a szociális kiadásai terhére támogatást állapít meg annak a felsőoktatásban részt vevő hallgatónak, aki megfelel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat feltételeinek.

(2) A kérelmek benyújtását, az elbírálás menetét az ösztöndíj-pályázat központilag szabályozza.

(3) A kérelmeket benyújtást követően a képviselő-testület bírálja el, a támogatás összegét egyedileg határozza meg.

13/D. § (1) A képviselő-testület az önkormányzatnál közmunkaprogram keretében legalább hat hónapja foglalkoztatott Kémesen állandó vagy ideiglenes bejelentett lakcímmel rendelkező munkavállaló részére évente legfeljebb három alkalommal támogatást nyújthat.

(2) A jogosultság feltétele, hogy a támogatott családjában az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg a mindenkori garantált közfoglalkoztatási bért.

(3) A támogatás mértéke legalább 5.000,- Ft, de legfeljebb 30.000,- Ft.”

4. § A Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló Kémes Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésében az „az ellátás” szövegrész helyébe az „a társadalmi ünnepekhez kötődő települési támogatás” szöveg lép.

5. § Hatályát veszti a Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról szóló Kémes Községi Önkormányzat képviselő-testületének 1/2015.(III.1.) önkormányzati rendelete

  • a) 1. alcím címe,
  • b) 2. alcím címe,
  • c) 3. alcím címe,
  • d) 4. alcím címe,
  • e) 5. alcím címe,
  • f) 1. alcím címe.

6. § Ez a rendelet 2021. május 15-én lép hatályba.