Kémes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021.(IX.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 01- 2022. 05. 01

Kémes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021.(IX.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.01.

Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ban, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. (1) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021.(IX.10.) önkormányzati rendelet módosításáról a következő rendeletet alkotja:

1. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A pénzbeli települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) lakhatási célú települési támogatás

c) szennyvízkezelési költségek támogatását célzó települési támogatás,

d) születési célú települési támogatás,

e) temetési célú települési támogatás,

f) ünnepekhez kötődő települési támogatás,

g) szociális célú kamatmentes kölcsön,

h) tanévkezdési támogatás,

i) felsőoktatási ösztöndíj

j) kedvtelésből tartott állatok ivartalanítási költségeinek támogatását célzó települési támogatás.”

2. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 2. alcíme a következő 9/A. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) A szennyvízkezelési költségek mérséklése érdekében a számlával igazolt szennyvízkezelési költségek (szippantás költsége) viseléséhez évi egyszeri alkalommal szennyvízkezelési költségek támogatását célzó települési támogatás nyújtható.

(2) A szennyvízkezelési költségek támogatását célzó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(3) A szennyvízkezelési költségek támogatását célzó települési támogatás összege a számlával igazolt költség, de legfeljebb 10.000,- Ft.

(4) A szennyvízkezelési költségek támogatását célzó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) A szennyvízkezelési költségek támogatását célzó települési támogatás igénylésekor a kérelemhez csatolni kell a szennyvízkezelési költséget igazoló a kérelmező nevére szóló számla eredeti példányát.”

3. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 8. alcíme a következő 15/A. §-sal egészül ki:

„15/A. § (1) Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete kedvtelésből tartott állatok ivartalanítási költségeinek támogatását célzó települési támogatásban részesítheti a kérelmezőt, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó 100.000,- Ft-ot és a család a kérelem benyújtását megelőző legalább három hónapja életvitelszerűen a településen él.

(2) A támogatás évente legfeljebb két kedvtelésből tartott állat (kutya, vagy macska) ivartalanítására kérhető.

(3) A támogatás mértéke a számlával igazolt költség, de legfeljebb 20.000,- Ft/állat.

(4) A kérelemhez a jövedelemigazolásokon túl csatolni kell az ivartalanítást igazoló a kérelmező nevére szóló számla eredeti példányát.”

4. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat a következő alapszolgáltatásokat nyújtja: falugondnoki szolgálat, étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés.”

5. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 8/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendelet IV. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„1/A. Falugondnoki szolgálat

18/A. § (1) Az önkormányzat a község intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése érdekében falugondnoki szolgálatot működtet.

(2) A falugondnoki szolgálat részletes szabályait az önkormányzat külön rendeletben állapítja meg.”

6. § Ez a rendelet 2022. május 1-jén lép hatályba.