Kémes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2023. 09. 02

Kémes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

2023.09.02.

Kémes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületi térfigyelő rendszerről a következőket rendeli el:

1. § (1) Kémes Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer azon - az Önkormányzat tulajdonát képező - műszaki eszközök összessége, melyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését, továbbítását és törlését.

(3) A közterületi térfigyelő rendszer kameráinak felszerelési helyét és a kamerák által megfigyelt helyszíneket a rendelet 1. melléklete határozza meg.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer célja:

1. a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása,

2. a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete,

3. a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése,

4. a lakosság és a településre látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása.

3. § (1) A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetője és adatkezelője Kémes Községi Önkormányzat.

(2) Az adatkezelő szerv vezetője Kémes község polgármestere, aki a megfigyelt területre belépők személyes adatait (képfelvételét) kezeli. A képviselő-testület a térfigyelő rendszer működtetésére vonatkozó szabályzataiban további adatkezelőket jelölhet ki.

(3) Az adatkezelő szerv vezetője adatkezelőként a térfigyelő rendszer képfelvevő eszközei által készített felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben, valamint a közterületi térfigyelő rendszer működtetésére vonatkozó adatvédelmi adatbiztonsági, üzemeltetési és kezelési szabályzatban meghatározottak szerint jogosult.

(4) A közterületi térfigyelő rendszer által készített felvétel a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban, elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban, vagy a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban használható fel.

(5) A közterületi térfigyelő rendszer a közterületen készült felvételeket rögzíti. A felvételek 0-tól 24 óráig, folyamatosan készülnek, és kerülnek rögzítésére. Folyamatos megfigyelés nem történik.

(6) Az adatkezelő 30 nap elteltével haladéktalanul köteles törölni a felvételt, kivéve, ha eljárásra jogosult szerv vagy hatóság eljárást indított, és erről az adatkezelőt határidőn belül tájékoztatta. Ebben az esetben az adatkezelő a rögzített felvételt az eljárásra jogosult szerv vagy hatóság részére történő továbbításáig kezelheti azzal, hogy az adatkezelés időtartama nem haladhatja meg a 30 napot.

(7) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetése, kezelése, önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítése, felhasználása, továbbítása és törlése során az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendeletében, valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak szerint jár el.

4. § Az Önkormányzat éves költségvetéséből biztosítja a közterületi térfigyelő rendszer működtetésének költségeit.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelethez

Térfigyelő kamerák helyei

1. Kémes, Kossuth u. - Vértanúk u. kereszteződés közvilágítási oszlop 2 db kamera

2. Vértanúk u. 85. sz. ingatlan előtti 61-es számú közvilágítási oszlop 1 db kamera

3. Petőfi u. 22. sz. ingatlan előtti közvilágítási oszlop (cúni elágazás) 3 db kamera