Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendjéről és a közterület – használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról és díjakról

Hatályos: 2014. 11. 13- 2015. 12. 14

Magyarbóly község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Magyarbóly község községképi, községrendezési és esztétikai, valamint közlekedésbiztonsági szempontjainak érvényesítése érdekében – figyelemmel a helyi sajátosságokra, ezen belül kiemelten a közterületek fenntartására és rendjére az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről a következőket rendeli:


BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya


1.§. (1) A rendelet hatálya Magyarbóly község Önkormányzatának tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá az országos közutak kivételével olyan bel- és külterületi földrészletekre terjed ki, melyek közhasználatára igénybe vehetők.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet 4. számú mellékletében foglalt tevékenységekre, díjfizetési kötelezettségekre és az azokkal kapcsolatos hatósági eljárásokra.


Értelmező rendelkezések


2.§. (1) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület a közhasználatra szolgáló, minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

(2) Köztárgy: közterületen vagy közhasználat céljára átadott területen álló művészeti – kegyeleti szobor, emlékmű, díszkút, szőlőkert, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertészeti műtárgy, illetőleg geodéziai jel, utcabútor, önálló reklámhordozó.

(3) Reklámtábla, reklámfelület, cégfelirat, cég – és címtábla: fa, fém, műanyag, illetve bármely más anyagon lévő, felirat, amely a cég nevét, címét, tevékenységét a céggel kapcsolatos bármely információt, illetve reklámszöveget tartalmaz.

(4) A közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), továbbá cég- és címtábla elhelyezéséhez, (a lakosság tájékoztatására szolgáló hirdető berendezés 1 m2-nél nem lehet nagyobb és csak fából készülhet).

(5) Hirdetmény: papírra nyomtatott, vagy ábrával, fényképpel meghatározott célra szóló felhívás vagy reklám.

(6) Mozgóárusítás: amely során az üzlettel rendelkező kereskedő, vagy alkalmazottja, illetve megbízottja olyan eszköz (pl.: kosár, tricikli, fagylaltos kocsi) segítségével viszi magával az üzletben forgalmazott terméket, amely nem minősül mozgóboltnak.

(7) Mozgóbolt: gépjárművön üzemeltetett vagy gépjárművel vontatott kiskereskedelmi árusító hely.

(8) Építési munkaterület: építkezés céljára ideiglenesen átadott, kerítéssel elhatárolt közterület.

(9) Közterület rendeltetéstől eltérő célú használata: ha a használat a közterület, vagy annak egy meghatározott része a mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

(10) Pavilon: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajhoz rögzített, illetve azon álló huzamos emberi tartózkodásra alkalmas 2 m2-t meghaladó alapterületű építmény.


Eljáró szervek


3.§. A közterület-használattal kapcsolatos ügyekben első fokon, átruházott jogkörben a polgármester, másodfokon a képviselő-testület jár el.


Közterület rendje


4. §. (1) Az Önkormányzat közigazgatási határain belül elhelyezkedő közterületen szeszes ital fogyasztása tilos, kivéve

a.) az engedélyezett vendéglátó egységi kitelepülés területén,

b.) engedélyezett rendezvény területén.

(2) Az Önkormányzat közigazgatási határain belül elhelyezkedő közterületen elhelyezett tárgyakat, műemlékeket, építményeket mindenki csak rendeltetésszerűen használhatja. Műemlékekre ráülni, felmászni tilos.

(3) Magyarbóly község belterületén a mozgóboltos árusítás hétköznapokon kizárólag reggel 8 óra után, szombaton kizárólag 10:00-12:00 és 15:00-17:00 óra között, vasárnap kizárólag 09:00 – 11:00 és 15:00 – 17:00 között engedélyezett.


A közterület – használati engedély


5.§. (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabály keretei között bárki szabadon használhatja.

(2)A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3)Közterület rendeltetéstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) közterület használati engedély és a használati díj megfizetésének igazolása szükséges.

(4)Közművek építményeit, vonalas létesítményeit, berendezéseit létesíteni, áthelyezni, üzemeltetni, fenntartani csak a Magyarbóly Község Önkormányzatával kötött megállapodás alapján és külön jogszabályban rögzített kártalanítás megfizetésével lehet.

(5)Közterület – használati hozzájárulást kell beszerezni:

a.)üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető – berendezés (fényreklám) cég – és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 20 cm-t meghaladóan benyúlik.

b.)mozgóárusítás, mozgóbolt működésére,

c.)építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez, amennyiben a közterület használatának időtartama 48 órát meghaladja,

d.)vendéglátó ipari kerthelységhez történő igénybevételhez,

e.)tüzelő 48 órán túli közterületen történő tárolásához,

f.)köztárgyak közül önálló reklámhordozó elhelyezéséhez,

g.)kiállítás, alkalmi vásár, továbbá mutatványos tevékenység céljára terület igénybevételéhez.

(6) Nem kell közterület – használati hozzájárulás:

a.) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b.) úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésére,

c.) építéshez szükséges anyagok, segédeszközök és segédszerkezetek 48 óránál rövidebb időtartamú lerakására, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza.

d.) közmű – és egyéb vezetékek (elektromos, gáz, víz, csatorna, stb.) halasztást nem tűrő hibaelhárítás esetén,

e.) közút, a járda és a zöldterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos 72 óra időtartamot meg nem haladó közterület igénybevételéhez.

(7) Nem adható közterület – használati engedély:

a.) települési rendezési tervtől eltérő tárgyak elhelyezésére,

b.) sátorgarázs létesítésére,

c.) az épületek homlokzatán termékek kihelyezésére,

d.) közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához,

e.) zöldterületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálását, pusztítását, csonkítását, károsítását eredményezné, kivéve a területen húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat.

A közterület – használat meghatározott időre vagy valamely feltétel bekövetkeztéig engedélyezhető.

(8) Nem helyezhető el hirdető – berendezés és hirdetmény:

a.)útkereszteződés előtt és után 30 m távolságon belül,

b.)közúti jelzőtábla tartóoszlopon,

c.)közterületen álló fákon, padokon,

d.)emlékműveken, szobrokon,

e.)azokon a helyeken, ahol a közlekedés biztonságát a hirdető – berendezés veszélyezteti.


Az engedély iránti kérelem


6.§. (1) A Közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2)Ha a közterület használata építési engedélyhez kötött építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek, ha a közterület használata építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(3) Az engedély iránti kérelmet a rendelet függeléke szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a.) kérelmező nevét, lakcímét, (székhelyét)

b.) közterület – használat célját, időtartamát,

c.) a közterület – használat helyét feltüntető helyszínrajz vázlatát 1:100 méretarányban, valamint a pontos terület nagyságát (m2-ben)

d.) kereskedelmi, szolgáltató tevékenység vagy áru bemutatás céljára vonatkozó kérelem esetén a kitelepülés tervezett módját bemutató fényképet, vagy műszaki rajzot,

e.) önálló hirdető-berendezés elhelyezésére vonatkozó kérelem esetén a reklámhordozó műszaki dokumentációját, esztétikai tervét, látványtervét

f.) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl.: működési engedély) másolatát,

g.)kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, egyéb rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó megrendelés, illetve szerződés másolatát, kivéve, ha a takarítást a kérelmező vállalja, és erről írásban nyilatkozik.


Engedély megadása


7.§. (1) Az engedély megadása során figyelemmel kell lenni a településrendezési terv előírásaira, a városképi és műemlékvédelmi elvárásokra, a köztisztasági követelményekre, továbbá a közreműködő szakhatóságok által előírtakra.

(2)A kérelem elbírálásánál elsőbbséget kell biztosítani az építmények építésével, javításával és karbantartásával kapcsolatos közterület-használatának.

(3)A reklám, illetve hirdetés céljából engedélyezett közterület – használat nem akadályozhatja az állami és önkormányzati ünnepekkel, megemlékezésekkel és az állami és önkormányzati rendezvényekkel kapcsolatos lobogózási kötelezettségek teljesítését.

(4) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a.) az engedélyes nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b.) a közterület – használat célját, időtartamát, a tevékenység jellegét vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c.) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását, (az igénybe vett terület és környékének tisztántartása, a göngyöleg és szemét naponkénti elszállítása, közterületi létesítmény esetén ennek rendszeres karbantartása),

d.) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e.) az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f.) közterület – használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját.

g.) a jogosult közterületet érintő tevékenységében részt vevő bejelentett családtagjainak, alkalmazottainak, illetve megbízottjának nevét és lakcímét,

h.) A közterület – használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a települési képi követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírások betartására vonatkozó kikötést.

i.) A közterület – használattal járó járulékos költségek (energia, vízdíj, stb.) viselésének és megfizetésének módját,

j.) a közterület – használat során okozott kár megtérítésére vonatkozó előírást,

k.) a közterület-használat időtartama alatt szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírását,

l.) az esetleges szerzői jogdíj megfizetésére irányuló kötelezettség teljesítésére szóló felhívást,

m.) a közterületen elhelyezett tárgyak (asztal, napernyő, hirdetőtábla, stb.) megjelenésére (anyag, szín, forma, stb.) és elhelyezésének módjára vonatkozó előírásokat.

(5) A közterület – használati engedélyt meg kell küldeni:

a.) a kérelmezőnek

b.) az eljárásban érintett hatóságoknak, szakhatóságoknak,

c.) a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltsége Pénzügyi Csoportjának.

(6)A közterület – használati engedély kiadásának megtagadását közölni kell:

a) a kérelmezővel.


8. §. Az engedélyes a közterület – használati engedélyt és a használati díj befizetésének igazolását köteles a helyszínen magánál tartani.


9. §. E rendelet alkalmazása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény rendelkezései szerint kell eljárni. Közterület – használati engedély megadása iránti eljárásban az egyes eljárási cselekmények elektronikus úton nem gyakorolhatók.



A közterület – használati díj


10. §. (1) A közterület – használatért az engedélyes az 1. számú mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni. Ha az 1. számú melléklet nem tartalmaz az adott tevékenységre konkrét díjmegjelölést, a tevékenység jellegéhez legközelebb eső kategória díjtételét kell figyelembe venni.

(2)A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül a közterület-használatot engedélyező határozatban rögzített időtartamra és módon köteles megfizetni.

(3)A létesítményekkel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított alapterületét vagy területét, továbbá a hozzá tartozó – alapterületen túlnyúló – szerkezet (ponyva, tető, stb.) területét együttesen kell számításba venni.

(4)Hirdetőtábla és hirdető berendezés esetén annak hirdetőfelületét kell figyelembe venni.

(5)A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter egész négyzetméternek, minden megkezdett nap, hónap és fm egésznek számít. Ernyőszerkezet esetében felszámított idő maximum évente hat hónap.

(6) A megállapított közterület – díjat az engedélyes

a.) éves használat esetén a tárgyév első hó 10. napjáig, évközi kezdés esetén az engedélyező határozat kézbesítését követő 8 munkanapon belül egy összegben köteles megfizetni,

b.) havi vagy napi használat esetén az engedélyező határozat kézbesítését követő 8 munkanapon belül egy összegben köteles megfizetni,

c.) a megállapított közterület-használati díj részletben (félévenként, negyedévenként, havonta) történő fizetése indokolt esetben egyedi elbírálás alapján engedélyezhető.

(7) Cirkuszosok és mutatványosi tevékenységet folytató kérelmezők, valamint közterületen tartott rendezvény esetén a közterület – használati díjon felül az általuk igénybe vett közterület rendeltetésszerű használatra alkalmas állapota helyreállításának biztosítékául 10.000,-Ft-tól 50.000,-Ft-ig terjedő összegű kauciót kötelesek az Önkormányzat számlájára készpénzben befizetni, ha az igénybe vett területet rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az önkormányzat részére visszaadta. Ellenkező esetben a kaució összegéből az önkormányzat az adott közterületen az eredeti állapotot helyreállítja.


11. §. (1) Nem kell közterület – használati díjat fizetni:

a.) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi létesítményei elhelyezésért

b.) az országos és a helyi közforgalmú, közúti, közlekedési vállalkozásoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezéséért,

c.) a szobrok, emlékművek, dísz kutak, vízmedencék, szökőkutak és a köztárgyak elhelyezéséért, valamint

d.) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,

e.)  a választásokkal kapcsolatos szervezési jellegű hirdetmények elhelyezésére,

f.) az önkormányzat általi közterület igénybevétele után (pl: nem hasznot hajtó sport, kulturális, szórakoztató, tudományos, stb. tevékenység után),

g.) állandó, illetve mobil jellegű illemhely közterületi elhelyezése után,

h.) politikai jellegű rendezvények és társadalmi szervek anyagi hasznot nem hajtó tevékenysége után,

i.) egyházi rendezvények után.

(2)Az engedélyező egyedi elbírálás alapján mentességet adhat – hatósági szerződéssel - a közterület-használati díj alól, vagy csökkentett közterület – használati díjat állapíthat meg abban az esetben, ha az engedélyes szerződésben olyan módon ellentételezi a közterület – használati díjat, hogy az az önkormányzat tulajdonában vagyon-növekedést eredményez, vagy önkormányzati feladat ellátásában közreműködik.

(3) A vendéglátó-ipari előkertet üzemeltető részére az engedélyező eseti megállapodásban rögzített módon meghatározott időre mentességet adhat a közterület – használati díj alól, ha az az önkormányzat rendezési tervében, illetve annak mellékletében foglaltak szerint saját költségére gondoskodik a közterület burkolásáról.

(4) A mentesség időtartalmát ebben az esetben az engedélyes által benyújtott, független szakértő által igazolt, a burkolásra vonatkozó költségvetés alapján az általa használt közterület e rendeletben foglalt díjszabása figyelembe vételével kell megállapítani úgy, hogy a mentességi időszakra elengedett közterület – használati díj a költségvetésben szereplő összeg maximum 1,5 – szerese lehet.



A közterület – használat megszüntetése, megszűnés és az engedély megvonása


12. §. (1) közterület – használat közérdekből – környezet-és természetvédelem, közegészségügyi, közellátás, közbiztonság, élelmezés, élelmiszer-biztonság, közoktatás, stb. - bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére másutt kell felajánlani a közterület – használatot. Amennyiben az engedélyes a felajánlott csereterületet nem fogadja el, vissza kell fizetni részére a használati díj időarányos részét.

(2)          Ha az engedélyes kívánja a közterületet – használatot megszüntetni, szándékát a használat megszüntetésének tervezett időpontját 30 nappal megelőzően köteles bejelenteni. Ha a közterület folyamatos hasznosítása más igénylő kérelmének teljesítése útján biztosítható, a korábbi használó részére a használati díj időarányos részét vissza kell téríteni, egyéb esetekben a használati díj visszatérítésére nem kerülhet sor.

(3) Megszűnik a közterület – használati engedély érvénye:

a.) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b.) az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével,

c.) az engedélyes halálával,

d.) az engedélyes által a közterületen folytatott tevékenységre jogot adó okirat érvényességének megszűnésével,

(4) Meg kell vonni a közterület – használati engedélyt, ha

a.) a közterületet az engedélyes az engedélyben meghatározottakról eltérően használja,

b.) a közterület – használatára vonatkozó jogszabály változása miatt az adott közterületre vagy az ott folytatni kívánt tevékenységre, célra használati engedély a továbbiakban nem adható, ez esetben a használó részére a használati díj időarányos részét vissza kell fizetni.

c.) az engedélyben meghatározott tevékenységet 30 napon belül nem kezdi meg, illetve felfüggeszti.                           


13. §. A közterület – használat bármilyen okból történő megszűnése (megszüntetése, visszavonása) esetén az engedélyes köteles a közterületet rendeltetésszerűen használatra alkalmas állapotban visszaadni.


A közterület engedély nélküli használatának következményei


14. §. (1) Engedélyhez kötött, de engedély nélküli közterület – használata esetén a használó a polgármester felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterületet rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(2)Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül használ, a használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület – használati díj megfizetésére kell kötelezni.


15. §. Szabálysértést követ el és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

a.) az 5. §. (3) bekezdés alapján a közterületet rendeltetéstől eltérő használatakor (továbbiakban: közterület használati engedély és a használati díj megfizetése nélkül

b.) az 5. §. (3) bekezdésben meghatározott engedély nélkül vagy engedélytől eltérően használ közterületet,

c.) az 5. §. (7) bekezdés a.) – e.) pontjában meghatározott célra közterületet használ,

d.) a 13. §. (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségét nem teljesíti,

e.) a 4. §. (1) – (3) bekezdésében meghatározott cselekményeket követ el az önkormányzat közigazgatási határain belül elhelyezkedő közterületen.


16. §. Ez a rendelet kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

17. §. Jelen rendelet hatályba lépésével a közterületek rendjéről és a közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról és díjakról szóló 3/2009. (III.31.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Magyarbóly, 2014. november 12.



Blázsovics Attila                                                                    Szarkándi Zita.

                               polgármester                                                                                 jegyző


Záradék: A rendelet kihirdetve:


Magyarbóly, 2014. november 13.

                                                                                                                            Szarkándi Zita

                                                                                                                                  jegyző  





1. sz. melléklet



A közterület használatáért fizetendő díjtételek



1./        Közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény,

            üzleti véd (előtető), reklám                                                               150,-Ft/m2/hó


2./        Árusító pavilonok, ideiglenes üzletek

                                   10 m2-ig                                                                    500,-Ft/m2/hó

                                   10 m2 felett                                                               700,-Ft/m2/hó


3./        Ideiglenes árusítás                                                                            300,-Ft/m2/hó


4./        Önálló hirdető – berendezés, tábla

                                   - 1 m2-ig alapzatos                                                    500,-Ft/db/hó

                                   - 1 m2 felett (építési engedély köteles)                        50.000,-Ft/db/év


5./        Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és

            törmelék elhelyezése (ha 48 órát meghaladja)

                                   lakásépítés esetén                                                    100,-Ft/m2/hó

                                   egyéb munkák esetén                                                150,-Ft/m2/hó

                                   magántulajdonban lévő ingatlanon folytatott

                                   építési munkák során az ingatlan előtti közterület

                                   használata                                                                  térítésmentes


6./        Vándorcirkusz                                                                                   50,-Ft/m2/nap


7./        Alkalmi vásár, kiállítás                                                                       150,-Ft/m2/hó


8./        Mozgóárusítás, mozgóbolt                                                                 500,-Ft/alkalom


9./        Tüzelőanyag tárolása (ha 48 órát meghaladja)                                     100,-Ft/m2/hó


10./      Egyes létesítményekhez közút területén kívül kialakított

            gépjármű – parkoló gépkocsinként                                                      6.000,-Ft/év


11./      Vendéglátó ipari kerthelyiség                                                             150,-Ft/m2/hó



Fenti díjak az ÁFA mentes összegeket tartalmazzák.

Egyéb esetekben a díj mértékét – a fentiek figyelembe vételével – esetenként kell megállapítani.