Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020 (IX.9.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2018. (VIII.09.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 09

Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában és 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek, továbbá Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 3/2017. (VII.20.) önkormányzati rendeletében meghatározott partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ A Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének településkép védelméről szóló 5/2018. (VIII.09.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban Tkr.) 20.§ (1) bekezdésében az „épületek” szövegrész helyébe a „főépület” szövegrész lép.


2.§ (1) A Tkr. 21.§ (2) bekezdés b) pontja „Az építési telken tervezett építési tevékenység településképbe illesztése” szövegrész helyébe a „Az építési telken tervezett főépület építési tevékenység a településképbe illesztésének” szövegrész lép.


(2) A Tkr. 21.§ (2) bekezdés c) pontja hatályát veszti.


(3) A Tkr. 21.§ (2) bekezdés d) pont helyébe a következő d) pont lép:


„d)   A karakterben az épületeken kizárólag magastető alkalmazása lehetséges.

da) Lakóépületeken a tető hajlásszöge 30- 45 fok között választható meg, beépített környezet esetén alkalmazkodva az adott utcaszakaszon kialakult állapothoz. Az előírt tetőhajlásszög teljesített, ha az épület utcaképet meghatározó és az utcaképbe illeszkedő léptékű fő tömege megfelel az előírásnak. A fő tömeghez kapcsolódó udvarra, kertre néző oldali épületrészek az előírt hajlásszögnél alacsonyabb hajlású tetővel is készülhetnek.

db) nem lakóépületen a tető hajlásszöge 15–45 fok között választható meg. Amennyiben az épület funkciója a magastetős kialakítást nem teszi lehetővé, félnyeregtetővel is kialakítható.

dc) manzárdtető továbbá lapostető alkalmazása nem megengedett.”


3.§ E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.


Magyarbóly, 2020. szeptember 7.



      Busz Balázs                                                                                       dr. Szarkándi Zita

                   polgármester                                                                                               jegyző