Magyarbóly község képviselő testületének 2/2021 (I.22.) önkormányzati rendelete

a Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Települési támogatások rendszeréről szóló 2/2016. (IV.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 23- 2021. 03. 25


A Magyarbóly Községi Önkormányzat képviselő-testületének a Települési támogatások rendszeréről szóló 2/2016. (IV.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról


Magyarbóly Községi Önkormányzat Polgármestere a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és 86. § (3) bekezdése alapján a Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Települési támogatások rendszeréről szóló 2/2016. (IV.29.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítom:



  1.  § A Települési támogatások rendszeréről szóló 2/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. §-ának (3) bekezdése helyébe az alábbi szöveg lép:


(3) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek – ha e rendelet másként nem rendelkezik – személyesen a közös önkormányzati hivatal magyarbólyi kirendeltségén, vagy postai úton nyújthatók be.


  1. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése az alábbi bd) ponttal egészül ki:


bd) iskolakezdési támogatást



  1. § A Rendelet az alábbi, 16. ponttal egészül ki, mely az egységes szerkezetű rendelet 19. §-aként szerepel:


16. Iskolakezdési támogatás


19. § (1) A Képviselő-testület azon magyarbólyi, illocskai, kislippói, lapáncsai, villányi, beremendi, mároki és kásádi lakóhellyel rendelkező gyermekek, valamint a Magyarbólyi Óvodából elballagó gyermekek részére, akik az általános iskolai tanulmányaikat a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában kezdik meg, az első tanulmányi évben 2x50.000.- Ft összegű iskolakezdési támogatást nyújt az iskolakezdési terhek viselésének könnyítése érdekében.

(2) A támogatásra az (1) bekezdésben rögzített feltételeknek való megfelelés mellett, azok a gyermekek jogosultak, akik:

  1. az általános iskolát a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola első osztályában kezdik el.
  2. a gyermek a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola első osztályába beiratkozott és a tanulmányait még az adott tanévben meg is kezdi. A Hivatal a beíratott gyermekek névsorát az iskolától hivatalból megkéri, iskolalátogatási igazolás benyújtása nem szükséges.
  3. a gyermek családjában a kérelem benyújtását megelőző havi egy főre eső jövedelem összege nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft-ot, azaz kettőszázötvenezer forintot. Ennek igazolására jelen rendelet mellékletét képező nyilatkozaton (2. sz. függelék) a gyermek törvényes képviselője büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozni köteles (egyéb jövedelemigazolás beadása nem feltétel). 

(3) az iskolakezdési támogatásra az egyéb, fentebb felsorolt feltételek teljesülése esetén egy gyermek kizárólag egyszer jogosult még akkor is, ha valamilyen oknál fogva az első osztályos tanulmányait megismételni szükséges.

(4) azon gyermekek, akik első osztályban iskolakezdési támogatást kapnak, nem jogosultak az adott első osztályos tanévben a jelen rendeletben szabályozott beiskolázási támogatás igénybevételére.

(5) A támogatás összege az alábbiak szerint kerül kifizetésre a gyermek törvényes képviselője részére:

  1. az első 50.000.- Ft összegű részlet az adott iskolakezdési első tanév augusztus hónapjának 1. napjától 15. napjáig kerül kifizetésre a kérelemben megjelölt módon (készpénz vagy átutalás).
  2. a támogatás második és egyben utolsó 50.000.- Ft összegű részlete az adott első osztályos tanév február hónapjának 1. és utolsó napja között kerül kifizetésre a kérelemben megjelölt módon (készpénz vagy átutalás).

(6) az iskolakezdési támogatást a képviselő-testület kérelemre nyújtja, így a törvényes képviselőnek az első osztályba beíratott gyermek vonatkozásában igényelt iskolakezdési támogatást a jelen rendelet 1. sz. függelékét képező kérelem nyomtatvány kitöltésével és a 2. függelékben szereplő nyilatkozat kitöltésével és aláírásával kell igényelni. A kérelem nyomtatvány használata nem kötelező, azonban javasolt a hibás és hiányos tartalmú igénylések elkerülése végett.

(7) az iskolakezdési támogatás iránti kérelem benyújtási határideje a gyermek iskolakezdési (első osztályba íratásának) évének július 31. napja. Kérelmet ezen határidő lejárta után is lehetőség van benyújtani és elbírálni, ebben az esetben azonban nem garantálható, hogy még a tanév megkezdése előtt hozzájuthat a törvényes képviselő a támogatás összegéhez.

(8) az iskolakezdési támogatás visszamenőlegesen nem igényelhető a korábban első osztályba beíratott gyermekek vonatkozásában. Jelen támogatási forma kizárólag a 2021/2022-es tanévtől kezdődően igényelhető az adott tanévben első osztályba beíratott gyermekek részére.

(9) a támogatás jogosulatlan felhasználásnak minősül és ezáltal a felvett támogatási összeget a törvényes képviselő köteles a gyermek tanulmányainak megszakítását követő 15 napon belül visszafizetni az Önkormányzat részére az alábbiak szerint:

 a) ha a gyermek a támogatás első részletének átvétele után már az első osztály első félévben megszakítja a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában a tanulmányait, a törvényes képviselőt 50.000.- Ft, azaz ötvenezer forint összegű visszafizetési kötelezettség terheli.

b) ha a gyermek a támogatás második részletének átvétele után az első osztály második felében megszakítja a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában a tanulmányait, a törvényes képviselőt 2x50.000.-Ft, összesen 100.000.- Ft, azaz egyszázezer forint összegű visszafizetési kötelezettség terheli.


  1. § A Rendelet az alábbi 1. sz. és 2. sz. függelékkel egészül ki:



  1. sz. függelék a 2/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelethez:


KÉRELEM NYOMTATVÁNY

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS IRÁNT

ELSŐ OSZTÁLYBA IRATOTT GYERMEKEK

TÖRVÉNYES KÉPVISELŐI RÉSZÉRE


  1. Kérelmező neve és adatai (gyermek szülője/törvényes képviselője):

Név: ………………………………………..……………………, lakcím: ……………………………………..……………………………….,

anyja neve: ………………………………………………..………………, szül: ..………………………………….…………………………

  1. Gyermek neve és adatai, akire vonatkozóan az iskolakezdési támogatást igényli:

Név:………………………………,

szül: …………………………..……………….……, …………………….………..,

an: ……………………………………………………………………………………..,

lakcíme:

………………………………………………………..………………………………….

TAJ száma: ……………………………………………..……………………..…..


  1. Alulírott kérelmező kijelentem, hogy 2. pontban megjelölt gyermek, akire vonatkozóan az iskolakezdési támogatást igénylem a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolába beiratkozott, tanulmányait még az idei tanévben megkezdi.


  1. A támogatás összegét átutalás / készpénz formájában szeretném megkapni (a megfelelő szövegrészt kérjük húzza alá!).


Átutalás esetén az alábbi adatok megadását kérjük:

Számlatulajdonos neve: ………………………………………….

Számlavezető bank neve: ………………………………………..

Bankszámlaszám, ahová a támogatás összegét utaljuk: ………………………………………


Magyarbóly, 20…, ……………………….

                                                                                                              ………………………………………….

                                                                                              Kérelmező aláírása


  1. sz. függelék a 2/2016. (IV.29.) önkormányzati rendelethez


NYILATKOZAT

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁSHOZ


Alulírott, ____________________________ (szülő/törvényes képviselő neve, adatai:

(szül: …………………………………………..…...……,

anyja neve: …………………………….……, lakcíme:………………………………………………...)

mint _________________________________ nevű gyermek (adatai:

szül: …………………………………………..………….

anyja neve: …………………………………….…..……

lakcíme: ………………………………………………………………….………….......)  szülője/törvényes képviselője büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy a fent megjelölt gyermek családjában az egy főre eső jövedelem egyhavi összege nem haladja meg a nettó 250.000.- Ft-ot, azaz nettó kettőszázötvenezer forint összeget.


Jelen nyilatkozatot a fent megnevezett gyermek általános iskola első osztályába történő beíratása okán igényelhető iskolakezdési támogatás kérelmének mellékleteként csatolom.


Magyarbóly, 20.................................

                                                                                  ____________________________

                                                                                              Nyilatkozattevő aláírása


  1. § Jelen módosító rendelet kihirdetéséről és az egységes szerkezetű rendelet elkészítéséről az aljegyző gondoskodik.
  2. Jelen módosító rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Magyarbóly, 2021. január 21.


……………………………                            ……….....……………………

Busz Balázs polgármester                                dr. Szarkándi Zita jegyző



Záradék:

Jelen rendelet 2021. január 22-én kihirdetésre került:


Magyarbóly, 2021. január 22.                                    

                                  ….....…………………………

                                                                                                                   Horváth Szabina aljegyző