Magyarbóly Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

A szociális- és egyéb felnőtt étkeztetés, gyermekétkeztetés, térítési díjáról, valamint a mini bölcsődei gondozási díjról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 03. 31

Magyarbóly Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

A szociális- és egyéb felnőtt étkeztetés, gyermekétkeztetés, térítési díjáról, valamint a mini bölcsődei gondozási díjról

2022.07.01.

Magyarbóly Polgármestere Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljárva a 27/2021.(I.29.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljárva, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. §-ában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendelet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya a Magyarbólyi Óvoda Fenntartói Társulásban (a továbbiakban: Társulás) részt vevő települések közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi, a (3) bekezdésben meghatározott szolgáltatást igénybevevő természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

(3) A rendelet tárgyi hatálya a Társulás által biztosított ellátások igénybevételének szabályaira, valamint az ellátások intézményi és személyi térítési díjának, gondozási díjának megállapítására és a térítési díj és gondozási díj megfizetésére terjed ki.

2. A személyes gondoskodás formái, az ellátások igénybevétele

2. § (1) A Társulás a fenntartásában működő Magyarbólyi Óvoda főzőkonyhája (a továbbiakban: Intézmény) útján az alábbi ellátásokat biztosítja:

a) szociális étkeztetés,

b) gyermekétkeztetés (mini bölcsődei, óvodai és általános iskolai napközbeni ellátás),

c) egyéb felnőtt étkeztetés (munkahelyi-, illetve vendégétkeztetés).

(2) Az ellátások igénybevételéért térítési díjat, illetve a mini bölcsődében gondozási díjat kell fizetni.

(3) Az ellátások igénybevételének részletes szabályait a fenntartó Önkormányzatok mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló rendelete tartalmazza.

3. Intézményi térítési és intézményi gondozási díj

3. §1 A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 550,- Ft /ellátási nap

4. §2 A munkahelyi étkeztetés térítési díja: 550,- Ft /adag.

5. §3 A vendégétkeztetés intézményi térítési díja: 980,- Ft/adag.

6. § Azon mini bölcsődei gondozásban, óvodai nevelésben részesülő, valamint az általános iskola 1-8. évfolyamán nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanulói esetén, akik a mindenkor hatályos, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (a továbbiakban: Gyvt.) rendelkezései alapján térítési díjkedvezményre nem jogosultak az étkeztetés intézményi térítési díja:

a) a mini bölcsődei gondozásban résztvevő gyermekek esetén:

aa)4 reggeli 82-Ft/ellátási nap

ab)5 tízórai : 41,- Ft/ ellátási nap.

ac)6 ebéd: 246,- Ft/ ellátási nap.

ad)7 uzsonna: 41,- Ft/ ellátási nap, összesen: 410.- Ft/ellátási nap.

ae) Mini bölcsődei ellátás esetében valamennyi étkeztetési forma igénybevétele kötelező.

b) az óvodai ellátásban résztvevő gyermekek esetén:

ba)8 tízórai : 82,- Ft/ ellátási nap.

bb)9 ebéd: 260,- Ft/ ellátási nap.

bc)10 uzsonna: 82,- Ft/ ellátási nap, összesen: 424.- Ft/ellátási nap.

bd) Az óvodai ellátás esetében valamennyi étkezési forma igénybevétele kötelező.

c) az általános iskola 1-8. évfolyamon nappali rendszerű oktatásban résztvevő tanulók esetén:

ca)11 tízórai : 100.- Ft/ellátási nap.

cb)12 ebéd:310.- Ft/ellátási nap.

cc)13 uzsonna: 90.- Ft/ellátási nap.

cd)14 Minden étkeztetés igénybevétele esetén: 500.- Ft/ellátási nap.

ce) Azon általános iskolás gyermek étkeztetése, aki valamelyik étkezési típust nem veszik igénybe, a térítési díjat az igénybe vett étkeztetési típusok térítési díjának összeadásával kell megállapítani azzal, hogy az étkeztetés igénybevétele esetén a főétkezésről lemondani nem lehet.

7. §15 A Vigyáz-Lak Mini Bölcsődei gondozás intézményi térítési díja 350.- Ft/bölcsődében töltött gondozási nap.

4. Személyi térítési és személyi gondozási díj

8. §16 (1) A térítési díjak és gondozási díj vonatkozásában megadott árak forintban értendők és az általános forgalmi adót (ÁFA) tartalmazzák.

a) azon ellátottnak, akinek a rendszeres havi jövedelme nem éri el a 30.500.- Ft-ot, a személyi térítési díj összege a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.). rendelkezésének figyelembe vételével, egyénileg kerül megállapításra úgy, hogy a napi személyi térítési díj összege az ellátott rendszeres havi jövedelme 30%-ának harmincad részét nem haladhatja meg,

b) azon ellátottnak, akinek a rendszeres havi jövedelme 30.500.- Ft vagy azt meghaladja, de az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át nem éri el: 370.- Ft/ellátási nap

c) azon ellátottnak, akinek a rendszeres havi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-300%-a között van 430.- Ft/ellátási nap

d) azon ellátottnak, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-a felett van 550.- Ft/ellátási nap.

(2) A szociális étkeztetés szolgáltatást igénybe vevők által fizetendő napi személyi térítési díj mértékét az intézményvezető az alábbiak szerint állapítja meg:

(3) Az étel házhozszállítási díja Magyarbóly település területén 50.- Ft/ételhordó.

(4) Az Szoctv. alapján ingyenes szociális ellátásban részesíti azt a személyt, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

9. § (1)17 A munkahelyi étkeztetés kötelezett által fizetendő díja (a továbbiakban: személyi térítési díj) azonos az intézményi térítési díjával.

(2) Munkahelyi étkezés alatt a Társulás, valamint a társult önkormányzatok és azok szerveivel jogviszonyban álló közszolgálati tisztviselőket és munkavállalókat kell érteni.

(3) A gyermekétkeztetés személyi térítési díja azonos az intézményi térítési díj összegével, amely összeget az intézményvezető a hatályos jogszabályoknak megfelelő kedvezmények és mentességek figyelembe vételével állapít meg.

10. § (1)18 A Vigyáz-Lak Mini Bölcsődében a bölcsődei gondozás személyi térítési díja megegyezik az intézményi gondozási díj összegével, ami 350,- Ft/bölcsődében töltött gondozási nap.

(2) A személyi gondozási díj fizetésére kötelezett, a személyi gondozási díj megfizetése alól mentesül abban az esetben, ha a mini bölcsődei gondozásban lévő gyermek családjában az egy főre jutó jövedelem mértéke 22.800.- Ft, vagy ennél kevesebb.

(3) Nem kell továbbá gondozási díjat fizetni az alábbi feltételeknek megfelelő személyeknek:

a) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek

b) a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek

c) a három vagy több gyermekes család gyermekének

d) az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett gyermek

e) a nevelésbe vett gyermek

f) a védelembe vett gyermek gondozása esetén.

(4) A gondozási díjat az intézményvezető úgy állapítja meg, hogy az étkezésért és a gondozásért fizetendő havi térítési díjak együttes összege nem haladhatja meg a család egy főre jutó nettó havi jövedelmének 25 %-át. Amennyiben a megállapított összeg meghaladja a nettó havi jövedelem 25 %-át, a gondozásért fizetett térítési díjat az Intézményvezető a megengedett mértékig csökkenti.

(5) Mini bölcsődei gondozási díj alatt a gyermekek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére szóló díjat kell érteni.

5. A térítési díj és gondozási díj megfizetése és ellenőrzése

11. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó ellátásokért a térítési díjat az igénybevétel napjától havonként, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig Magyarbóly településen, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal Magyarbólyi Kirendeltségének hivatalában (7775 Magyarbóly, Vasút u. 15.), továbbá az Intézmény által meghirdetett befizetési napokon Illocskán, Kislippón és Lapáncsán is lehetőség van megfizetni készpénzben. Határidőig lehetőség van az intézmény bankszámlaszámára átutalással történő megfizetésre is. A mini bölcsődei gondozási díjat az intézményben a kisgyermeknevelőnél illetve az intézményvezetőnél lehet készpénzben megfizetni.

(2) A szociális étkezés és a vendégétkezés nem teljes hónapra (töredékhónap) is igénybe vehető azzal, hogy a megrendelés csak egybefüggő étkezési napokra szólhat.

(3) A gondozási díj kizárólag a bölcsődében töltött gondozási napokra kerül megállapításra.

(4) A vendégétkezés térítési díja - az étkezés eseti jellegére, a főzőkonyha kapacitására is tekintettel - az Intézmény által meghatározott rendben, az (1) bekezdéstől eltérően is megfizethető.

(5) Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az Intézmény élelmezésvezetőjének legalább egy munkanappal a távolmaradást megelőzően írásban, vagy telefonon - előző nap 12 óráig - be kell jelenteni. Ennek elmulasztása esetén a kötelezett a térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól a távolmaradás kezdetétől számított 2. munkanaptól mentesül. A kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól.

(6) A szociális étkeztetés térítési díját az Szt. szerint meghatározott személy, a gyermekjóléti alapellátás térítési díját a Gyvt. szerint meghatározott személy, az egyéb felnőtt étkeztetés térítési díját az igénybevevő köteles megfizetni.

(7) A megállapított térítési díj és gondozási díj megfizetését az Intézmény vezetője havonta ellenőrzi. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, az Intézményvezető 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj megfizetésére. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az Intézmény vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.

(8) Az (7) bekezdés szerint nyilvántartott díjhátralékról az Intézmény vezetője negyedévenként - a Társulás munkaszervezetének jegyzője útján - tájékoztatja a fenntartót a térítési díjhátralék behajtása, vagy a behajtatlan hátralék törlése érdekében.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szt. és a Gyvt. térítési díjra és gondozási díjra vonatkozó rendelkezéseit, valamint a végrehajtásukra kiadott rendeletekben foglaltakat kell alkalmazni.

(2)19

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A 3. § a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § a) pont aa) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 6. § a) pont ab) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § a) pont ac) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § a) pont ad) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § b) pont ba) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. § b) pont bb) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § b) pont bc) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 6. § c) pont ca) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 6. § c) pont cb) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 6. § c) pont cc) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 6. § c) pont cd) alpontja a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 7. § a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

16

A 8. § a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A 9. § (1) bekezdése a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

18

A 10. § (1) bekezdése a Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

19

A 12. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.