Magyarbóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában álló lakásokról és a lakások bérleti díjáról

Hatályos: 2022. 07. 01
az önkormányzat tulajdonában álló lakásokról és a lakások bérleti díjáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarbóly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete jelen rendeletével szabályozza a lakbér megállapítás szempontjait.
A rendelet szerint az önkormányzat tulajdonában lévő, bérlésre alkalmas lakások lakbérbevételeinek fedezniük kell a lakások üzemeltetésével, fenntartásával és karbantartásával kapcsolatos ráfordításokat. Nem kell ugyanakkor a lakbéreknek fedezniük azokat a ráfordításokat, amelyek a lakások üresen tartásával, a lakások és épületek felújításával, illetve az önkormányzati lakásoknak a bérbeadás előtti rendbetételével kapcsolatban merülnek fel. Az önkormányzatok különböző mértékű lakbéreket határozhatnak meg aszerint, hogy a lakásnak mekkora a mérete, állaga. Komfortfokozat tekintetében a lakások között számottevő különbség nincs.
Aképviselő-testület célja nem a végleges bérlet, hanem az átmeneti lakhatás biztosítása. Ez lehet néhány év, de a bérleti szerződést a „szolgálati” lakások kivételével egyszerrre maximum csak egy évre lehet kiadni. A határozott idejű bérleti szerződés lejárták követően a lakás kiadható más kérelmező, rászoruló részére. A fentebb említett szolgálati lakások tekintetében a bérleti szerződés határozatlan időre szól.
A képviselő-testület a bérlő kiválasztásánál figyelembe veszi a szociális helyzetet, a bérlő jövőbeni szándékait, a mindenkori költségvetését és a piaci viszonyokat. Az elsődleges cél nem a haszonszerzés, de a bérleti díjak felülvizsgálata évente egyszer szükséges.