Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2012. 09. 01- 2022. 08. 31

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról1

2012.09.01.

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktd.) 21/A. § (2) bekezdésében, valamint 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed arra a környezethasználóra (továbbiakban: kibocsátó), aki Magyarmecske község közigazgatási területén kiépített, műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és a környezetbe - helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyhez kötött környezethasználata során - a környezet terhelésével járó anyagot bocsát.

Talajterhelési díjfizetési kötelezettség

2. § A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.

Talajterhelési díj mértéke, alapja, egységdíj mértéke

3. § (1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj alapja, az egységdíj, valamint a területérzékenységi szorzó határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.

(3) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan, arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

(4) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke a Ktd. 12. § (3) bekezdése alapján: 1 200 Ft/ m3.

Mentesség, díjkedvezmény

4. § Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag nem áll számára rendelkezésre.

A díjfizetési kötelezettség bevallása

5. § (1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségéről évente a tárgyévet követő év március 31-ig tesz bevallást az erre a célra szolgáló nyomtatványon az önkormányzati adóhatóságnál.

(2) Ha kibocsátó több telephelyet működtet, vagy ingatlannal rendelkezik, bevallásában az adatokat telephelyenként, illetve ingatlanonként kell feltüntetni.

(3) A kibocsátó köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből a díjfizetés alapja, valamint összege telephelyenként megállapítható.

A talajterhelési díj befizetése

6. § (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjat a kibocsátónak önadózással kell megállapítani és a díjat a bevallással egyidejűleg kell megfizetnie a tárgyévet követő év március 31-éig az önkormányzati adóhatóság által vezetett talajterhelési díj bevételi számla javára.

(2) A talajterhelési díj az önkormányzat környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi.

A díjfizetési kötelezettség keletkezése és megszűnése

7. § (1) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége keletkezését, valamint a várható talajterhelési díj összegét a vízszolgáltatás igénybevételét követő 15 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatóságnál.

(2) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége azzal a nappal megszűnik, amely napon

a) a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt, és azt a szolgáltató igazolja,

b) a 4. §-ban foglalt berendezések üzembe helyezése megtörténik,

c) a vízszolgáltatás igénybevétele a vízszolgáltató igazolása szerint megszűnt.

(3) A kibocsátónak a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének megszűnéséről, annak

bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelentést tennie az önkormányzati
adóhatóságnál.

Adatszolgáltatási eljárási szabályok

8. § (1) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kibocsátót a talajterhelési díj fizetési kötelezettség keletkezéséről és megszűnéséről az e rendelet 7. §-a szerint.

(2) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a szolgáltatót a tárgyévet követő év február 28. napjáig, az e rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra vonatkozóan, kibocsátónként a szolgáltatott víz mennyisége, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz és a locsolási célú víz mennyisége tekintetében.

(3) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a folyékony hulladék szállítására feljogosított

szervezetet az elszállított szennyvíz mennyiségéről kibocsátónként.

Eljárási szabályok

9. § (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzat adóhatósága látja el.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Záró rendelkezés

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit 2012. szeptember 1-től kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 1. napjával.