Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (V. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 05. 13

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (V. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogram helyi szabályairól

2014.05.13.

Magyarmecske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. 47. § (5). bekezdésében kapott felhatalmazás (továbbiakban: Szt.) alapján a szociális földprogram működtetéséről az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. § (1) A Képviselőtestület a jelen rendelet alapvető céljaként meghatározott aktív szociál-politika megvalósítása érdekében támogatást nyújt ahhoz, hogy a rászoruló családok meglévő eszközeik és munkaerejük felhasználásával, a megélhetést hosszútávon szolgáló saját családi gazdaságot építhessenek fel.

(2) A szociális földprogram célja, hogy

a) a termelő- és szolgáltatóipari munkahelyek hiánya miatt a környéket sújtó munka-nélküliség hatásait enyhítse,

b) a még túlnyomó részben meglévő mezőgazdasági melléképületekben, házikertekben, illetve mezőgazdasági szaktudásban és gyakorlatban rejlő lehetőségeket kihasználja, és átörökítse, illetve fejlessze,

c) a háztáji jelleggel megtermelt élelmiszerek révén a családok közvetlen megélhetését támogassa,

d) az azt vállalni hajlandó, és arra alkalmas családokat az agrárgazdasági piacra történő kijutásban, illetve az ott történő megkapaszkodásban segítse.

2. §

(1) Szociális Földprogram keretében
a) háztáji kertművelés (ideértve a konyhakerti és az ahhoz tartozó gyümölcsészeti művelést)
b) kisállattartás gazdálkodás folyik a bevont résztvevőknek a saját háztartás-gazdaságuk, kertkultúrájuk művelésében történő munkatapasztalat kialakításának elősegítésére.
(2) A Szociális Földprogramban részt vehet az a magyarmecskei állandó lakóhellyel rendelkező személy, aki az alábbi feltételek valamelyikének megfelel:
- tartósan munkanélküli: olyan szociálisan hátrányos helyzetű, akinél nincs vagy kicsi az esélye annak, hogy be- illetve visszakerülessen az elsődleges munkaerő piacra, - alacsony jövedelmű: szociális, életviteli problémákkal küzd, a társadalom peremére került, az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 150 %át
- roma származásúnak vallja magát,
- nagycsaládos, három vagy több gyermeket nevel.
- megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő.
- öregségi nyugdíjban vagy csökkent munkaképességűek ellátásában részesül.

3. § (1) A támogatás formái:

1. Visszatérítési kötelezettség nélkül:
- mezőgazdasági és jogi oktatás és szaktanácsadás,
- közös beszerzéssel vásárolt, a háztáji kiskertekben felhasználásra kerülő, és annak megfelelő mértékű vetőmag családonként évente legfeljebb egyszer,
- közös beszerzéssel vásárolt, a háztáji kiskertekben felhasználásra kerülő, és annak megfelelő mértékű csemete családonként legfeljebb ötévente egyszer,
2Legfeljebb a tárgyévet követő évben, pénzben, vagy természetben történő vissza- illetve megtérítési kötelezettséggel:
- növendék, vagy tenyészállat,
(2) A természetben nyújtott támogatás értékét a magállapításkor pénzben is meg kell határozni. A támogatott és a Képviselő-tetület közötti ezzel kapcsolatos vita a támogatás odaítélésének és folyósításának csak akkor akadálya, ha annak felfüggesztését a támogatásra jogosult kéri.

4. § (1) A kapott támogatást annak jellegéhez igazodóan a támogatott köteles a legjobb tudása szerint, a legnagyobb gondossággal, ésszerűen, takarékosan, a családja és mások számára példamutatóan felhasználni. A felhasználást a Képviselő-testület folyamatosan ellenőrizheti.

(2) Visszaél a támogatással, aki:

a) a támogatást a rendeltetésétől eltérő célra fordítja,

b) a támogatás időtartama alatt a saját rendelkezésre álló eszközeit a közmegítélés szerint herdálja,

c) a kapott vetőmagot nem veti el, vagy a növényi kultúrát nem műveli, a kapott állatokat nem gondozza, eteti megfelelően, piszokban tarja, bántalmazza, szükség esetén nem hív állatorvost, vagy annak utasításai nem tarja be, vagy egyébként a támogatással szakszerűtlenül él,

d) a Képviselő-testület által a támogatás odaítélésekor meghatározott szabályokat, nem tarja be,

e) a földprogram koordinátor szakmai tanácsait indokolatlanul nem fogadja meg.

(3) Aki visszaél a támogatással, továbbá a támogatott tevékenységben részt vett családtagja:

a) a pénzbeli támogatást, vagy a természetbeni támogatás pénzbeni egyenértékét köteles a mindenkori jegybanki alapkamattal terhelten egy összegben visszafizetni.

b) a támogatás megállapításától számított két évig a szociális földprogram keretében nyújtott támogatások semmilyen formájából nem részesülhet.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmeket a jövedelemigazolások csatolása mellett az e célra szolgáló helyi nyomtatványon a Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani. A nyomtatványon nyilatkozni kell a család birtokában (tulajdonában, használatában, bérletében) lévő gazdasági épület, föld, állatállomány nagyságáról és állagáról, illetve fajtájáról, minőségéről. Amennyiben a támogatott tevékenységben a kérelmezőn kívül más családtag is részt, azoknak is nyilatkozniuk kell arról, hogy a támogatást legjobb tudásuk szerint, lelkiismeretesen használják fel, illetve, hogy a támogatási szabályok megsértése esetén a támogatás visszafizetéséért a kérelmezővel egyetemleges felelősséget vállalnak.

(2) Nem szükséges a jövedelemigazolások csatolása, ha a kérelmezőnek, vagy bármely családtagjának, ha 6 hónapon belül bármely szociális ügyben nyújtottak be jövedelemigazolással ellátott kérelmet.

(3) Az Önkormányzat által szervezett oktatást és szaktanácsadást mindenki ingyenesen igénybe veheti.

(4) A jegyző a támogatásokról részletes nyilvántartást vezet.

6. § (1) A Képviselőtestület a szociális földprogram keretében nyújtott támogatás megfelelő hasznosulásának figyelemmel kísérésére és a támogatottak munkájának szakmai segítésére legalább középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkező földprogram koordinátort alkalmaz.

(2) A koordinátor:

a) folyamatosan figyelemmel kíséri a nyújtott támogatások hasznosulását,

b) javaslatokat terjeszthet a Képviselő-testület elé a szakmai program megvalósításával kapcsolatosan,

c) a támogatottaknak szakmai tanácsot nyújt,

d) a támogatás rendeltetésellenes felhasználását haladéktalanul jelzi a Képviselő-testület felé.

7. § (1) A szociális földprogramba bevonás akkor támogatható, ha a Képviselő-testület pályázatot nyújt be Szociális Földprogram támogatására, és azon e célra támogatást nyer.

(2) Ez a rendelet 2014. május 13. napján lép hatályba.