Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről

Hatályos: 2015. 02. 17


Magyarmecske községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.17.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről



Magyarmecske községi Önkormányzatnak Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében           kapott  felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva       a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (3)bekezdésében           biztosított       véleményezési jogkörében eljáró környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


  1. §

A rendelet hatálya Magyarmecske község közigazgatási   területén         lévő azon ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire vagy egyéb jogcímen használóira (a továbbiakban együtt: tulajdonos) terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz közüzemi csatornahálózatba, vagy külön jogszabályban meghatározott módon           engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nincs vezetve.


A közszolgáltatás ellátásának rendje

  1. §

(1) Magyarmecske Község Önkormányzata (a továbbiakban:        Önkormányzat)          a közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján a település teljes közigazgatási területén biztosítja.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését csak a közszolgáltatás ellátására kiírt közbeszerzési eljárás, vagy - ha jogszabály alapján az nem szükséges - pályázat útján jogosultságot nyert és a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az Önkormányzattal szerződést kötött közszolgáltató végezheti.

(3) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár - amennyiben a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény szerint nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni - és a (2) bekezdés alapján kiírt közbeszerzési eljárás vagy pályázat eredménytelenül zárult, a képviselő-testület pályázat nélkül, legfeljebb 6 hónap időtartamra megbízást adhat a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató közbeszerzési eljárás vagy pályázat útján történő kijelölésére nem kerül sor.

(4)  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezéssel kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét az Ungvári Produkcion Kft. Vajszló, Széchenyi u. 31. jogosult és köteles ellátni Magyarmecske község teljes közigazgatási területén.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadási helye kizárólag a Vajszló 027 hrsz-ú területen kialakított, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz            fogadását, ártalommentes elhelyezését lehetővé            tevő műszaki létesítményekkel         ellátott, hatósági engedéllyel rendelkező, szennyvíz fogadó telep.



A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

3.§


(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a vízgazdálkodásról      szóló   törvényben

foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási    szennyvíz       begyűjtésére, szolgáltatót - annak előzetes értesítése alapján - az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

 (2) A tulajdonos a közszolgáltatás ellenértékeként            az 1. mellékletben meghatározott közszolgáltatási         díjat köteles a közszolgáltatónak megfizetni és a számlát 5 évig megőrizni.

(3)A tulajdonos a közszolgáltatás ellátása során köteles megadni a 3.§ (8) bekezdésben rögzített személyes adatait.


A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés és egyes tartalmi elemei


5.§

  1.  Az Önkormányzat a közszolgáltatásra vonatkozó szerződést 3 évre köti meg.
  2.  A szerződés lejártát megelőzően legalább 2 hónapon, a felmondás kézhezvételét követő 2 hónapon belül a képviselő - testület újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.
  3.  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait, szerződés tárgyát, a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját, a teljesítés helyét, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatási díj megállapítását, a számla kiegyenlítésének módját.


6. §


Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy:

  1.  a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlan tulajdonosa a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,
  2.  a tulajdonos a szállítást e rendeletben megjelölt szolgáltatóval végezteti-e,
  3.  a szolgáltató e rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.


7.§


  1.  E rendelet 2015.  február 17-én lép hatályba.


Magyarmecske, 2015. február 16.



Balogh Imre

polgármester

Tóth László

jegyző


Rendelet kihirdetve:


Magyarmecske, 2015. február 17.

                                                                                              Tóth László

                                                                                                jegyző