Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 11. 15- 2016. 12. 28

Magyarmecske Község Önkormányzat képviselő-testületének

 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete


a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról


Magyarmecske Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


I. Fejezet


Általános szabályok


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Magyarmecske önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.


2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.


3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.


4. §  A pénzbeli ellátások kifizetése készpénzben történik.


5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.


II. Fejezet


Pénzbeli szociális ellátások


6. § Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


7. § A pénzbeli települési támogatás formái:

 eseti települési támogatás:

a) települési létfenntartási támogatás,

b) települési gyógyszertámogatás,

c) települési temetési támogatás;

d) települési támogatás elemi kár elhárításához,

e) települési gyermeknevelési támogatás,

f) polgárrá avatási támogatás.


1. Települési létfenntartási támogatás


8. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

 (2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(3) A települési létfenntartási támogatás eseti támogatás formájában nyújtható.


9. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet megállapítani.

(2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás maximális összege 20.000 Ft.


Temetési segély


10. § (1) A temetési költségekre tekintettel önkormányzati segélyre jogosult az a magyarmecskei állandó lakos, aki volt magyarmecskei állandó  lakos temetésének költségeit viseli.

(2) A temetési költségekre tekintettel a képviselő-testület önkormányzati segélyt állapít meg, melynek összege 50.000 Ft.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

 (4) A temetési költségekre tekintettel önkormányzati segélyre való jogosultságról az önkormányzat polgármestere dönt.


4. Települési támogatás elemi kár elhárításához


11. § (1) Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként maximum 100.000 Ft lehet. Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.

(4) A támogatást a képviselő-testület természetbeni támogatás formájában nyújtja.

(5) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett, és

b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana, és

 (6) Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a hivatal jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(7) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a (4) bekezdés b-d) pontokra vonatkozó nyilatkozatokat.

(8) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(9) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testülete a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.

 (10) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.


5. Települési gyermeknevelési támogatás


12. § (1) Települési gyermeknevelési támogatásra jogosult az a személy, akik létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került a gyermekneveléshez kapcsolódó, alkalmanként jelentkező többlet kiadások miatt, és ezért anyagi segítségre szorul.

(2) Az (1) bekezdés szerint támogatást kérelmezni lehet a gyermek iskoláztatásához, mindennapi létszükségleteinek biztosításához.

 (3) Az (1) bekezdés szerinti támogatást kérelmező akkor van létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

 (4) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben maximum 3 alkalommal lehet megállapítani.

(5) Az ingyenes tankönyvre nem jogosult  kiskorú magyarmecskei lakosok esetében az önkormányzat a tankönyv költségeit átvállalja.

(6) Magyarmecske község valamennyi általános iskolai tanulmányokat folytató kiskorú lakosát megilleti az ingyenes intézményi étkeztetés.

(7) Tanévkezdéskor az óvodás korú lakosokat 3000 Ft, az általános iskolás korú lakosokat  5.000 Ft, középiskolai tanulókat 10.000 Ft,  a nappali tagozatos felsőoktatási intézményi hallgatókat 15.000 Ft támogatás illeti meg.

(8) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás maximális összege  10.000 Ft.

 (9) A kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül dönteni kell.



III. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások



13. § (1) A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat köztemetést biztosít.

a) köztemetés.

(2) A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatnak rögzítenie kell a természetbeni nyújtott ellátás konkrét formáját.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése,

b) tankönyv - és tanszervásárlás,

c) gyermeknevelési támogatás esetében Erzsébet utalvány,

d) vásárlási utalvány,

e) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása,

f) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése,

g) tüzelő vásárlás.

(4) A (3) bekezdés a), b), f), pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

1. Köztemetés


14. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól:

a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 400 %-át, egyedül élő esetén a 500 %-át,

b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 300 %-át, egyedül élő esetén a 400 %-át.

(3) A visszatérítés elrendelése során a köztemetés költségéből a temetési segélyre jogosultak esetében csak a  temetési segély összegét meghaladó részt kell figyelembe venni.



IV. Fejezet


Szociális alapszolgáltatások


15. § (1) A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében

a) a falugondnoki szolgálat, és

b) az étkeztetés, és

c) a családsegítés, és

d) a házi segítség nyújtás

szociális alapszolgáltatási formák igénybevételi lehetőségét biztosítja. A falugondnoki szolgálattal kapcsolatos szabályokról a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletet alkot.

1. Étkeztetés


16. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az önkormányzat az étkeztetést a SZOCEG KHT-val kötött  megállapodás útján biztosítja.

2. Házi segítségnyújtás


17. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtási feladatot a SZOCEG Kht. –vel kötött szerződés útján látja el.

3. Családsegítés


    18. § (1)  A családsegítő és gyermekjóléti szolgálati feladatok  Baksa Község Önkormányzata és Csányoszró Község Önkormányzata között megkötött feladat-ellátási szerződés alapján kerülnek ellátásra.

4.Szociális tűzifa juttatás


 19.§ (1) A képviselő-testület  a központi költségvetési támogatás és azt kiegészítő saját forrás együttes összegének keretösszegének mértékéig szociális tűzifa juttatásban részesíti azokat a helyi lakosokat, akik a pályázati feltételeknek megfelelnek.

(2) A támogatás mértéke családonként legfeljebb 5 m3 tűzifa lehet.

(3) A támogatás kizárólagosan természetbeni formában nyújtható.

(4) Az (1) bekezdésben megjelölt szociális ellátásban részesülők az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem sorrendjében jutnak támogatáshoz.



Polgárrá avatási támogatás


20.§ (1)  Az önkormányzat képviselő-testülete a gyermek(ek) születését követően egyszeri támogatásban részesíti az újszülött családját.

(2)  A támogatás mértéke gyermekenként 20.000 Ft.

(3) A támogatás folyósítására a polgárrá avatási ünnepséget követően kerül sor.

(4) Az újszülöttek családjának támogatása megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Lakókörnyezet rendezettsége

21.§  (1) A 7. § a), b), e) pontjában foglalt pénzbeli szociális támogatásra és szociális tűzifára az jogosult illetve közfoglalkoztatásban az vehet részt, aki a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó feltételeket teljesíti. 

(2) A lakókörnyezet akkor tekinthető rendezettnek, ha:

a) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ház és az ahhoz tartozó udvar, kert, előkert

aa) tiszta, rendezett,

ab) rendeltetésszerű használhatósága biztosított,

ac) folyamatos tisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, valamint szükség szerinti gyakoriságú fűnyírással, kaszálással történő gyommentesítése biztosított,

ad) higiénés állapota alapján fertőzésveszély nem áll fenn,

b) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és az ahhoz tartozó udvaron a szemét gyűjtésére és tárolására rendelkezésre áll rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott hulladéktároló edény,

c) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan előtti járda és zöldsáv úttestig terjedő teljes területe tiszta, rendezett, gyommentesítése az ac) pont szerint biztosított.

(3)  A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó szabályok teljesítésére a települési támogatást kérelmezőt, a jogosultat illetve  a közfoglalkoztatottat megfelelő, de legalább ötnapos határidő kitűzésével – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítani. Amennyiben a kérelmező, a jogosult vagy a közfoglalkoztatott a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, a megállapított támogatást meg kell szüntetni vagy  tájékoztatni kell a járási foglalkoztatási szervet.

VI. Fejezet


Záró rendelkezések



22. § E rendelet  2015. év február  hó 27.  napján lép hatályba.

23. §  Hatályát veszti Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testülete  pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 9/2013. (XII.23.)  önkormányzati rendelete,  továbbá Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testülete  a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi alapellátásokról szóló  8/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete.

Kelt: Magyarmecske, 2015. február hó 26. nap



.........................................................                                     ......................................................

                polgármester                                                                              jegyző



Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Kelt: Magyarmecske, 2015. február hó 27. nap



                                                                                              ......................................................

                                                                                                                     jegyző



Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testülete

7/2016.(VII.1.) rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendelete módosításáról


Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testülete  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban önkormányzati rendelet – a  következők szerint módosítja:


1. §


Önkormányzati rendelet IV. fejezete a „Lakókörnyezet rendezettsége” alcímmel, továbbá a következő,  21.§-al egészül ki, egyidejűleg az önkormányzati rendelet 21-22. §-a 22-23. §-ra változik:

„ Lakókörnyezet rendezettsége

21.§  (1) A 7. § a), b), e) pontjában foglalt pénzbeli szociális támogatásra és szociális tűzifára az jogosult illetve közfoglalkoztatásban az vehet részt, aki a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó feltételeket teljesíti. 

(2) A lakókörnyezet akkor tekinthető rendezettnek, ha:

a) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ház és az ahhoz tartozó udvar, kert, előkert

aa) tiszta, rendezett,

ab) rendeltetésszerű használhatósága biztosított,

ac) folyamatos tisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, valamint szükség szerinti gyakoriságú fűnyírással, kaszálással történő gyommentesítése biztosított,

ad) higiénés állapota alapján fertőzésveszély nem áll fenn,

b) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és az ahhoz tartozó udvaron a szemét gyűjtésére és tárolására rendelkezésre áll rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott hulladéktároló edény,

c) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan előtti járda és zöldsáv úttestig terjedő teljes területe tiszta, rendezett, gyommentesítése az ac) pont szerint biztosított.

(3)  A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó szabályok teljesítésére a települési támogatást kérelmezőt, a jogosultat illetve  a közfoglalkoztatottat megfelelő, de legalább ötnapos határidő kitűzésével – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítani. Amennyiben a kérelmező, a jogosult vagy a közfoglalkoztatott a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, a megállapított támogatást meg kell szüntetni vagy  tájékoztatni kell a járási foglalkoztatási szervet.”


2. §


Az önkormányzat rendelete a kihirdetése napján lép hatályba.


Magyarmecske, 2016. június  29.







Balogh Imre

polgármester

Tóth László

jegyző




Rendelet kihirdetve:

Magyarmecske, 2016. július 1.


                                                                                   Tóth László

                                                                                     jegyző

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testülete

11/2016.(XI.15.) rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendelete módosításáról


Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testülete  Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a települési támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban önkormányzati rendelet – a  következők szerint módosítja:


1. §


Önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

2. §

Az önkormányzati rendelet 12. § (6) bekezdése hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:


"12. § (6) Magyarmecske község valamennyi általános iskolai tanulmányokat folytató kiskorú lakosát megilleti az ingyenes intézményi étkeztetés.”

3. §


Az önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:


"18. § (1) A családsegítő és gyermekjóléti szolgálati feladatok  Baksa Község Önkormányzata és Csányoszró Község Önkormányzata között megkötött feladat-ellátási szerződés alapján kerülnek ellátásra.”

4. §


Az önkormányzat rendelete a kihirdetése napján lép hatályba.


Magyarmecske, 2016. november 14.


Balogh Imre

polgármester

Tóth László

jegyző


Rendelet kihirdetve:

Magyarmecske, 2016. november 15.

                                                                                   Tóth László

                                                                                       jegyző