Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2022. 09. 15

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2022.09.15.

Magyarmecske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontja alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatási fejezet 18. a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásának jogcímében foglaltak végrehajtására a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy az elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Magyarmecske Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott személyekre.

II. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat

a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) az önkormányzat rendelete alapján települési támogatásra jogosult, vagy

ad) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él,

b)1 [1] azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 700 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 900 %-át.

(2) Az 1) bekezdés aa)-ad) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa juttatás során.

(3) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(4) A támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja a tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését.

(5) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(6) Nem állapítható meg támogatás olyan kérelmező részére, aki az előző 3 év bármelyik évében a részére juttatott szociális tűzifát értékesítette.

(7) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra támogatás nem állapítható meg, ha ott életvitelszerűen senki nem lakik.

(8) A juttatás kizárólag természetbeni ellátás formájában nyújtható.

3. § A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul.

III. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről szóló 1/2015.(I.6.) önkormányzati rendelet.
[1] A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.
1

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.