Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

a tiltott, közösségellenes magatartásokról, valamint azok szankcióiról

Hatályos: 2019. 09. 01

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (VIII. 9.) önkormányzati rendelete

a tiltott, közösségellenes magatartásokról, valamint azok szankcióiról

2019.09.01.

Magyarmecske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazások alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

Általános rendelkezés

E rendelet alkalmazásában tiltott, közösségellenes magatartásnak az a magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, és azt a képviselő-testület e rendeletében tiltott, közösségellenes magatartásnak minősítette.

2. §

A rendelet hatálya

(1) a rendelet területi hatálya: Magyarmecske község közigazgatási területén megvalósuló e rendeletben tiltott és meghatározott magatartásokra terjed ki.
(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi e rendeletben meghatározott tiltott közösségellenes magatartást megvalósító természetes és jogi személyre, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (továbbiakban: elkövetőre).

3. §

Eljárási szabályok

(1) A tiltott, közösségellenes magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárást bármely személy vagy szervezet jelzése alapján kell lefolytatni.
(2) Az e rendeletben meghatározott tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szembeni közigazgatási eljárásokban a polgármester jár el.
(3) Az eljárás lefolytatása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2016. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben foglalt eltérésekkel.

4. §

Tiltott, közösségellenes magatartás miatt kiszabható jogkövetkezmények

(1) Az e rendeletben meghatározott tiltott, közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben kétezer forinttól százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.
(2) A pénzbírságot úgy kell megállapítani, hogy igazodjék a cselekmény súlyához. Az elkövető személyi körülményeit annyiban kell figyelembe venni, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók.
(3) Az e rendeletben meghatározott tiltott közösségellenes magatartás elkövetőjével szemben a polgármester kétezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, amelyet az elkövető az elkövetés napjától számított 3 munkanapon belül köteles megfizetni.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzbírságot igazgatási bírságot az elkövető a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül köteles teljesíteni (befizetni vagy átutalni) az önkormányzat bírságbevételi számlájára.

5. §

Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható

(1) Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható, amennyiben a magatartás az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú, és a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás elkövetője személyi körülményeire is figyelemmel ettől az intézkedéstől kellő visszatartó erő várható.
(2) A meg nem fizetett közigazgatási bírság különös méltánylást érdemlő körülménye esetén közérdekű munkával megváltható. Napi hat órai munka ötezer forintnak felel meg.
(3) A (2) bekezdés alkalmazásában különös méltánylást érdemlő körülménynek kell tekinteni, ha a szabályszegő:
a) igazolja, hogy a vele közös háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 80 %-át, vagy
b) rajta kívül álló ok miatt mulasztotta el a helyi rendeletben előírt kötelezettség teljesítését.

6. §

Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások:

(1) A község belterületén belül tilos hétköznap 20.00 -7.00 óráig, szombaton 20.00 órától hétfő 7.00 óráig:- akár emberi hanggal, akár hangszerrel, vagy más technikai és egyéb eszközzel történő, a köznyugalmat és közcsendet sértő zaj okozása,- erős zajjal járó ipari, kisipari tevékenység,- zajt keltőmunkák (fűnyíró-gép, kapálógép, betonkeverő, fűrészgép, stb.) való munka végzés.
(2) A község belterületén tilos kereskedelmi tevékenység hangos hirdetése, akár emberi hanggal, akár technikai berendezéssel vagy egyéb eszközzel.

7. §

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2019. szeptember 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett tiltott, közösségellenes magatartások esetén kell alkalmazni.