Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 8.) önkormányzati rendelete

a temetkezés helyi rendjéről

Hatályos: 2022. 08. 09

Magyarmecske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 8.) önkormányzati rendelete

a temetkezés helyi rendjéről

2022.08.09.

Magyarmecske Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. 41. § (3) bekezdése alapján a temetkezés helyi rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén fekvő

a) Magyarmecske Község Önkormányzat tulajdonú, Magyarmecske 154/3 hrsz. című, 0,4409 ha területű, fenntartója: Magyarmecske Község Önkormányzata, üzemeltetője: Magyarmecske Község Önkormányzata,

b) Római Katolikus Egyházközség Magyarmecske tulajdonú, Magyarmecske 158 hrsz. című, 0,0742 ha területű, fenntartója: Magyarmecske Község Önkormányzata, üzemeltetője: Magyarmecske Község Önkormányzata,

c) Csányoszrói Református Társegyházközség tulajdonú, Magyarmecske, 157 hrsz. című, 0,7239 ha területű. fenntartója: Magyarmecske Község Önkormányzata, üzemeltetője: Magyarmecske Község Önkormányzata összesen 1,390 ha területű temetőkre, valamint az ott végzett temetkezési, temető-fenntartási és üzemeltetési tevékenységre.. Magyarmecske Község Önkormányzata (továbbiakban fenntartó, üzemeltető) gondoskodik a Római Katolikus Egyházközség Magyarmecskével és a Csányoszrói Református Társegyházközséggel kötött megállapodás alapján a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról és üzemeltetéséről.

(2) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemetőként működik, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) E rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személynek, valamint annak, akire nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. Temető: a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TeTv.) 3. § a) pontja szerinti temető.

2. Köztemető: a TeTv. 3. § b) pontjában meghatározott köztemető.

3. Temetési hely: a TeTv. 3. § d) pontja szerinti temetési hely.

4. Kegyeleti közszolgáltatás: a TeTv. 3. § h) pontjában meghatározott kegyeleti közszolgáltatás.

A temető fenntartása, üzemeltetése és az üzemeltető nyilvántartási kötelezettsége

3. § Az önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő, a tulajdonában lévő temetők fenntartásáról, üzemeltetéséről.

4. § A temető fenntartása, üzemeltetése során a TeTv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § A temető üzemeltetője a temetőben a temetési helyekről a TeTv. 18. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásokat köteles vezetni.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

6. § (1) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a temető üzemeltetője köteles gondoskodni.

(2) A temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére az üzemeltető hulladéktároló konténereket, illetve egyéb hulladéktároló edényzetetet köteles biztosítani. Hulladéktároló konténereket temetőnként kell elhelyezni.

7. § A tároló edények, konténerek ürítéséről és elszállításáról szükség szerinti rendszerességgel kell gondoskodni.

A temető használati és igénybevételi rendje

8. § (1) A temetőt a nyitvatartási időben lehet látogatni. A temető használatával és igénybevételével kapcsolatos, az üzemeltető közreműködését igénylő ügyeket az önkormányzat hivatala ügyfélfogadási idejében lehet elintézni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyitvatartási időt – az egyes temetőkre vonatkozóan – a 1. melléklet tartalmazza.

9. § A temető igénybevétele során a TeTv. végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TeR.) vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

10. § A temetőt felnőtt személy felügyelete nélkül 12 évnél fiatalabb személy nem látogathatja.

11. § (1) A temetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a temető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érvényesülése érdekében tilos

a) a temetőbe vakvezető, rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni és beengedni,

b) a temetőben kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) a temető területén olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt a temetőhasználók körében,

d) a szemetelés, a növényi és a sírokról, sírboltról származó hulladék sírok közötti tárolása.

(3) A temetőben tilos továbbá

a) járművel közlekedni – kivéve a halottaskocsit és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, valamint az üzemeltető engedélyével síremlék-készítés céljából szállítást végző járművet –,

b) kerékpározni, kerékpárt bevinni – a kerékpárt a parkolóban elhelyezett tárolóban kell tárolni,

c) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett virágokat a temetőből kivinni,

d) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani,

e) minden olyan magatartás, amely a temető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

12. § A temetőhasználók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a temető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a temető tárgyaira vigyázni,

c) a temetőben keletkezett hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

13. § Tilos

a) olyan tárgyak a temető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, valamint

b) padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése.

14. § (1) A temetőhasználó a temetőben köteles a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetőben tilos bármilyen célból tüzet rakni.

A ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

15. § A temető ravatalozójának használata nem kötelező, ha a temetőbe szállított halott - a kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre kerül. A temetőbe beszállított, - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő holttesteket a temetésig a ravatalozó épületben kell tartani.

A temetési hely gazdálkodási szabályai, a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

16. § (1) A sírhelytáblák – közös érintkezési szakaszai – között legalább 4 méter széles utat kell biztosítani.

(2) A sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(3) A sírhelysorokon belül a temetési helyeket, sírhelyeket egymástól minimum 60 cm távolságra kell elhelyezni.

17. § Az önkormányzat nem él azzal a lehetőséggel, hogy a TeR. 31. § (1) bekezdésétől eltérően szabályozza a temetési hely kiadásának rendjét, így az elhunytat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve, ha az eltemettetőnek van a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga, és ezzel a joggal élni is kíván.

18. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama nem kerül megállapításra.

A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása

19. § (1) A sírhely, valamint az urna földbe temetése esetén az urnahely mélységére, hosszára és szélességére, vonatkozó előírásokat a TeR. vonatkozó szabályainak figyelembe-vételével a 2. melléklet I. -II. pontja tartalmazza.

(2) Az egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a sírhelybe (sírboltba) temethető urnák számát a 2. számú melléklet III. pontja tartalmazza.

(3) A sírjelek alkalmazása során be kell tartani a TeR. 13–15. §-ában meghatározott szabályokat.

(4) Az önkormányzat nem kíván élni a TeR 12. § (2) bekezdés szerinti lehetőséggel, hogy az urnafülkével kapcsolatban további előírásokat határozzon meg.

(5) A TeR. 37. § (1) bekezdés szerinti rátemetés során maximum három 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá.

(6) A hamvak temetőben való szétszórási lehetőségét az önkormányzat nem biztosítja.

20. § (1) A temetési helyre elhelyezni tervezett síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az üzemeltető részére előzetesen be kell mutatni. A bemutatás tényét és a tervezet szabályoknak való megfelelőségét az üzemeltető írásban igazolja. A terv egy példányát megőrzi.

(2) A temetőben végezendő egyéb vállalkozási tevékenység szándékát a munkavégzés megkezdése előtt 5 munkanappal írásban kell bejelenteni a temető üzemeltetőjének. A bejelentésnek tartalmaznia kell a munkavégzés temetőbeli helyét és idejét, a munkavégzés tartalmát, a gépjárművel való behajtás igényét, valamint nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a temető rendeletben meghatározott előírások betartásra kerülnek.

(3) (3) A temetőben történő munkavégzésre a TeR. 23. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

Kegyeleti tárgyak

21. § (1) A temetőlátogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a temető jellegét.

(2) Az (1) bekezdésnek megfelelő kegyeleti tárgyakat akkor lehet szabadon elhelyezni a sírokon, ha azok – méretüknél fogva – nem kötöttek engedélyhez.

(3) A kegyeleti tárgy mérete tekintetében be kell tartani a sírjelre vonatkozó korlátozásokat is.

Növényzet elhelyezése

22. § (1) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(2) Az kettő méternél magasabbra növő növények ültetetési szándékát a temető üzemeltetőjének előzetesen be kell jelenteni. Az üzemeltető írásbeli hozzájárulást adhat az ilyen növények ültetéséhez.

(3) A temető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni. A temetési helyre elhelyezett növények esetében is biztosítani kell azt, hogy azok a temetési helynél nagyobb területet ne foglaljanak el.

A sírhelygondozás szabályai

23. § (1) Az önkormányzat nem él a TeR. 10. § (4) bekezdése szerinti lehetőséggel, hogy rendeletében szabályozza a temető egyes területei építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának részletes feltételeit.

(2) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek gondoznia kell.

(3) A sírhelygondozás során a keletkezett hulladékot nem szabad a sírhely mellett vagy a sírhelyek között tárolni, azt a hulladékgyűjtőben kell elhelyezni.

(4) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, bepiszkítani.

(5) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. A sírjelet úgy kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse a látogatók vagy temetői tárgyak épségét.

(6) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező. A felhantolás magassága maximum 50 cm .

(7) Amennyiben a temetési helyen elhelyezett sírjel vagy sírbolt a biztonságos használatot veszélyezteti, a TeR. 15. §-a szerint kell eljárni.

A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételei

24. § (1) A temetőben kegyeleti közszolgáltatást a temető tulajdonosa, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződéssel rendelkező végezhet.

(2) A köztemető fenntartására és üzemeltetésére az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet. A kegyeleti közszolgáltatási szerződés tartalmára vonatozó előírásokat a TeTv. 39. §-a tartalmazza.

25. § A kegyeleti közszolgáltatásokat a TeTv., a TeR, valamint jelen rendelet betartásával kell biztosítani.

A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja

26. § A temetési helyek megváltásáért díjat nem kell kell fizetni.

A temető-fenntartási hozzájárulás díja

27. § A temetőben vállalkozási szerződés keretében munkát végző személynek temető-fenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetnie.

A temetőbe behajtás díja

28. § A temetőbe behajtásért díjat nem kell fizetni.

Lezárt temető

29. § Az önkormányzat tulajdonában lezárt temető nincs.

Záró rendelkezések

30. § Hatályát veszti a temetkezés helyi rendjéről szóló 11/2005. (IX.15.) önkormányzati rendelet.

31. § Ez a rendelet 2022. augusztus 9-én lép hatályba.