Nagyharsány Községi Önkormányzat 6/2013.(IX.3.) ökormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 03- 2013. 09. 03

Szerkesztés...

 Nagyharsány Községi Önkormányzat

6/2013. (IX.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosításáról

Nagyharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva valamint Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény előírásai alapján az alábbi rendeletet alkotja meg a 2013. évi költségvetésének módosításáról.

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1.§. Nagyharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete 1. §. helyébe a következő rendelkezés lép:

 (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését:/ eFt/               

                                                                                  Önkormányzat        KÖH           Óvoda                Összesen

a) költségvetési bevételeinek főösszegét                 284.909              86.202             92.937                464.048 eFt       

aa) intézmény működési bevételek összegét              14.128                 275            25.508                    39.911 eFt

ab) önkorm. közhatalmi bevételeinek összegét       20.730                        0                       0                  20.730 eFt

 ac) önkorm. költségvetési támogatása                  168.823              84.147            65.738                  318.708 eFt

ad) felhalmozási és tőke jellegű bevétele                        15                         0                     0                              15 eFt

ae) véglegesen átvett pénzeszközök                         25.716                1.780                    0                         27.496 eFt

af) előző évi pénzmaradvány igénybevétele            55.497                      0             1.691                  57.188 eFt                                           

b) költségvetési kiadásainak főösszegét                   284.909            86.202             92.937                464.048 eFt

 ebből:

ba) működési kiadások összegét                              254.938             85.186 92.937        433.061 eFt

bb) felhalmozási kiadások összegét                            5.441              1.016                     0           6.457 eFt

bc) tartalék                                                                 24.530                      0                    0                 24.530 eFt -   ban hagyja jóvá.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és a költségvetési kiadások előirányzat-csoportok, valamint kiemelt előirányzatok szerinti megoszlását önkormányzati és intézményi szinten, továbbá a finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 3 számú mellékletei, valamint a 4/1-4/5. számú mellékletei alapján határozza meg a Képviselő-testület.

(3) Az állami támogatást jogcímenként a Képviselő-testület az 5. számú mellékletek alapján hagyja jóvá.

2. A költségvetés részletezése

2. § (1) Az Önkormányzat, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal, az Óvoda címjegyzékét az 1. számú mellékletek tartalmazzák.

 (2) Az Önkormányzat, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal, az Óvoda működéséhez szükséges létszámkeretet a 2. számú mellékletekben rögzíti. A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámkeretét 21 főben állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal, az Óvoda költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 4/1.,4/1/D, 4/2. mellékletek szerint határozza meg, mely tartalmazza az Európai Uniós támogatással megvalósítandó projekteket.

(4) Az Önkormányzat, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal, az Óvoda költségvetésében szereplő felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését a 4/1/D melléklet szerint határozza meg.

(5) Az Önkormányzat, a Nagyharsányi Közös Önkormányzati Hivatal, az Óvoda kiadásainak és bevételeinek címenkénti megosztását a 4/1-4/5. számú melléklete

3. §Az önkormányzat a kiadások között 24.530eFtáltalános tartalékot állapít meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

        (2) Az intézmény tevékenysége során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni. A kiadások a bevételek teljesülési ütemére tekintettel teljesíthetők. A saját bevételből tervezett kiadás teljesítésére bevételi elmaradás esetén, annak mértékéig nem vállalható kötelezettség.

        (3) Fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig lehet vállalni és a kifizetéseket is ezen összeghatárig lehet teljesíteni. Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv, intézmény vezetője kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el.

 (4) A költségvetési szerv szellemi és anyagi infrastruktúrájának magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével.

 (5) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 50 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az Önkormányzat a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

5. § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében a munkáltató az adott költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetése terhére – a közfoglalkoztatotti állományt kivéve - valamennyi munkavállaló részére a költségvetési évre 5.000,-Ft/fő/hó értékben Erzsébet-utalványt biztosít.

6. § A Képviselő-testület a  közös önkormányzati hivatal közszolgálati tisztviselői  részére cafetéria juttatás keretében személyenként bruttó 200.000,- Ft/év - személyi jövedelemadót, illetve egészségügyi hozzájárulást is tartalmazó - összegben biztosít keretet, melyet összevontan a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások előirányzatai tartalmaznak.

4. Az előirányzatok módosítása

7. §  (1) Az önállóan működő költségvetési szerv vezetője az intézmény éves előirányzatának megváltoztatását kezdeményezheti a Képviselő-testületnél.

(2) Az intézmény részére engedélyezett létszám és a személyi juttatások előirányzatának megváltoztatására, valamint a feladat elmaradásából származó személyi és dologi kiadás megtakarítások felhasználására év közben csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

 (3) A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, június 30-ig, november 30-ig, valamint az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(4) Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a normatív hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, vagy törli, az intézkedés kihirdetését követő legközelebbi – szükség esetén rendkívüli - ülésre a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

5. A gazdálkodás szabályai

8.§ Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

.

9.§ (1) A Képviselő-testület az éves költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót felülvizsgálja és jóváhagyja.

(2) Amennyiben a 2012. évi normatív állami hozzájárulás elszámolásakor az Önkormányzatot az állami költségvetés javára visszafizetési kötelezettség terheli, annak összegével a 2012. évi feladattal nem terhelt pénzmaradványát csökkenteni kell.   

10. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról a polgármester aközös önkormányzati hivatal gazdasági szervezetén keresztül köteles gondoskodni a jelen rendelet előirányzatainak figyelembe vételével, időarányosan, minden hó utolsó munkanapjáig.

(2) A felhasználási célok meghatározásáról – az Önkormányzat gazdasági programjával, a településfejlesztési, illetve rendezési tervekkel, az adott évre vonatkozó elfogadott önkormányzati költségvetési rendelettel, valamint az aktuális pályázati lehetőségekkel összhangban évente a képviselő-testület jogosult dönteni.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

11.§(1) Az önkormányzati költségvetési szervek gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmény esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megállapodás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetés napján  lép hatályba.

           Beregszászi József                                                                             Szarkándi Zita

              polgármester                                                                                          jegyző

Kihirdetve: 2013. szeptember 3.

    Szarkándi Zita

                                                                          jegyző