Nagyharsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2021. 12. 14

Nagyharsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XII. 13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2021.12.14.

Nagyharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. év CLXXXIX tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában megállapított feladatkörében eljárva az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagyharsány község közigazgatási területén, az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő Nagyharsány, 1578/3. hrsz. alatti temetőre, annak fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az ott folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

2. Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatbavételére a Ttv., valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.I.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók.

3. Temetési helyek

3. § (1) Temetési helyek

a) Urnafal

b) A a temetőben lévő kijelölt sírhelyek.

(2) A temetési helyek, sírhelyek méretei:

a) egyes sír mérete: hossza: 2,2 m, szélessége: 1 m, mélysége: legalább 2m, egymástól való távolsága 0,60 m.

b) kettős sír mérete: hossza: 2,2 m, szélessége: 2 m, mélysége: legalább 2m, egymástól való távolsága 0,60 m.

c) gyermeksírhely: hossza: 1,3 m, szélessége: 0,6 m, mélysége: legalább 2m, egymástól való távolsága 0,60 m.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A temetőben köztemetés céljára az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) urnafal

b) koporsós temetési hely

(5) A temetés céljára szolgáló temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A fizetendő díjtételeket a 1. számú melléklet tartalmazza.

(6) Felnőtt sírhelyre a koporsón kívül 2 db urna helyezhető el.

4. A temető fenntartása és üzemeltetése

4. § Az önkormányzat a fenntartói jogosítványok keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerint felújításáról maga gondoskodik.

5. A köztemető infrastrukturális létesítményei

5. § A temetőt fenntartó önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) bejárati út

b) közkifolyó

c) hulladéktároló

d) ravatalozó

e) hűtő

6. A temető üzemeltetése

6. § (1) Az érintett sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik, azonban a gondozás, a díszítés a sírhely méretén túl nem terjedhet, a sírhelyek közötti közlekedést nem akadályozhatja. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének (pl. pad és virágtartó elhelyezése, fák, örökzöldek és magasabb szárú évelő növények ültetése, stb.)

(2) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

7. A temető rendje

7. § (1) A köztemető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A temetőben és a köztemető területén annak közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) Építőanyag beszállítását a köztemető területére, temetőbe, építési vagy bontási munka megkezdését, vagy bontási anyag elszállítását az üzemeltető felé be kell jelenteni. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(4) A temetőben, köztemetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

(5) A köztemetőben, temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.