Nagyharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 02. 23

Nagyharsány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.23.
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat képviselő-testületének célja a településen élők szociális biztonságának megteremtése és megőrzése – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra, figyelemmel az önkormányzat teherbíró képességére.
A rendelet megalkotásakor a képviselő-testület fokozottan figyelt arra, hogy a településen élő minden rászoruló korosztályt lefedjenek a pénzbeli és természetbeni ellátások.
A képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani úgy, hogy mellette ösztönözni kívánja a rászorulókat arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni, mivel az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.
Az egyes települési támogatásokra vonatkozó hatásköri szabályok megállapításánál a képviselő-testület arra törekedett, hogy a benyújtott kérelmek mihamarabb elbírálhatók legyenek, a támogatások minél hamarabb eljuthassanak az arra rászorulók részére.
Az összeghatárok megállapítása a megváltozott jövedelmi viszonyok figyelembevételével történt.