Szalánta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VII.17.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és egyéb családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 07. 18

Szalánta Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya Szalánta Községi Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásra, valamint a névadó és házassági évforduló során (továbbiakban: anyakönyvi esemény) az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. §

A jegyző az anyakönyvi eseményt az önkormányzatnak az erre a célra kijelölt hivatalos helyiségben engedélyezi, ahol annak létesítésére a pár és két tanú jelenlétével – külön szolgáltatás nélkül – nem számít fel külön díjat.

3. §

(1) Hivatali helyiségen kívülinek minősül minden olyan anyakönyvi esemény, melynek helyszíne a meghatározottól eltér.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelem elbírálása a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének hatáskörébe tartozik.

(3) A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg, írásban kell előterjeszteni.

(4) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményre pénteken 13-19 óra között, valamint szombaton 10-19 óra között van lehetőség kivéve a jogszabályban meghatározott munkaszüneti napot.

(5) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi eseményt a jegyző akkor engedélyezi, ha az anyakönyvvezető a felek által választott helyszínen lefolytatott szemlét követően meggyőződött arról, hogy

  • a helyiség a ceremóniára alkalmas, az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított, továbbá
  • a vonatkozó jogszabályi előírások teljesülnek.

(6) Az anyakönyvvezető a szemléről feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

(7) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a felek az e Rendeletben megállapított feltételek teljesítésén túl igazolják a Rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj befizetését.

(8) Az anyakönyvezéshez szükséges eszközök biztonságos szállításáért és kezeléséért az anyakönyvvezető felel.

4.§

(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény esetén jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt díjat kell megfizetni.

(2) Kérelmező köteles viselni a hivatali helyiségen kívüli eseménnyel kapcsolatban felmerült minden dologi költséget.

(3) Az ügyfél az általa kért szolgáltatás díját az anyakönyvi eseményt megelőző 15. napig a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára átutalással, csekken, vagy készpénzben a házipénztárba történő befizetéssel fizeti meg.

(4) Az anyakönyvvezető az ügyféllel egyeztetett külső helyszín lefoglalásakor átadja a csekket az ügyfélnek. A befizetett csekk igazolószelvényét az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző eljárás jegyzőkönyvéhez tűzi.

(5) Amennyiben az anyakönyvi esemény szándékától a felek elállnak, úgy az általuk szolgáltatásért befizetett díjat az elállási szándék anyakönyvvezetőnél történő bejelentését követő 5 napon belül vissza kell téríteni, csökkentve ezen összeget a szervezéssel összefüggésben már teljesített hivatali kifizetések összegével.

5. §

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenkénti bruttó 10.000,- Ft díjazás illeti meg.

6. §

Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és egyéb családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 4/2016. (IV. 25.) önkormányzati rendelet.

                                   Nádoriné dr. Rohi Éva                                 Dunai Zoltán

                                         jegyző                                                        polgármester

K I H I R D E T V E: 2017. július 17.

Nádoriné dr. Rohi Éva

      jegyző        

       



1. melléklet a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és egyéb családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 9/2017. (VII.17.) önkormányzati rendelethez

Amennyiben a házasulandó felek:

  • hivatali munkaidőn kívüli időpontban, hivatali helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 10.000-Ft díjat,
  • hivatali munkaidőn kívüli időpontban, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 18.000-Ft díjat
  • hivatali munkaidőben, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 10.000-Ft díjat

kötelesek megfizetni a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal részére.


A díjak az Áfa-t tartalmazzák