Szalánta Község Önkormányzat polgármesterének 10/2020. (V.28.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2020. 05. 29

Szalánta Község Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihírdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva az alábbiakat rendeli el:

  1. Általános rendelkezések
  1. §

A rendelet célja, hogy:

  1. a település sajátosságainak figyelembevételével meghatározza a közterület rendeltetésétől eltérő használatának rendjét, különös tekintettel a település- és közlekedésbiztonsági, a környezet- és természetvédelmi, valamint a műemlékvédelmi szempontokra, és a lakossági igényekre.
  2. kialakítsa a közterület rendeltetésétől eltérő használatára vonatkozó eljárási rendet, megállapítsa a közterület-használat díj mértékét és megfizetésének módját,
  3. szankcionálja az engedély nélküli, valamint az engedélytől eltérő közterület használatot.
  1. §
  1. A rendelet területi hatálya kiterjed Szalánta község közigazgatási területén található valamennyi közterületre, valamint a magántulajdonban lévő ingatlanoknak- az erről szóló külön szerződés keretei között- a közhasználat céljára átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).
  2. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra.
  3. A rendelet hatálya nem terjed ki:
  1. a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre;
  2. a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételére.
  1. §

A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki ingyenesen használhatja.

  1. Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele
  1. §
  1. A közterület rendeltetésétől eltérő használatához közterület-használati engedély és - az e rendeletben meghatározottak kivételével- a közterülethasználati-díj megfizetése szükséges.
  2. Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:
  1. a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdetőberendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,
  2. mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,
  3. a köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,
  4. önálló hirdetőberendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,
  5. építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére, amennyiben a munkavégzés során a közterület használata 30 napnál hosszabb időt vesz igénybe,
  6. alkalmi és mozgóárusításra,
  7. kiállítás, alkalmi vásár céljára,
  8. vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, áru-kirakodásra,
  9. üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) tüzelőanyag (tűzifa, szén) ideiglenes tárolására, amennyiben a tárolás időtatama 30 napnál hosszabb időt vesz igénybe.

  1. A (2) bekezdésben felsorolt esetekben - az e) és j) pontok kivételével - a közterület­használati engedélyt csak 24 órát meghaladó közterület-használat esetén kell beszerezni. Az első 24 órás közterület-használat ezekben az esetekben ingyenes.
  2. A parkolást akadályozó eszközök/tárgyak (kövek, karók stb.) a belterületi utak melletti közterületeken, az úttest szélétől számított 3 méteren belül csak közterület használati engedéllyel helyezhetők ki azzal, hogy a közterületen elhelyezett tárgyak miatt bekövetkező balesetért, sérülésért, a gépjárműben keletkezett károkért a közterület használója a felelős.
  1. §

Nem kell közterület-használati engedély:

  1. a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,
  2. az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  3. a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.
  1. Eljárási rendelkezések
  1. A közterület-használati engedély iránti kérelem
  1. §
  1. A közterülethasználati-engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.
  2. A közterülethasználati-engedély iránti kérelmet a Rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatvány kitöltésével, az abban meghatározott tartalommal kell benyújtani a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal Szalántai Kirendeltségéhez, legalább a kérelmezett közterület-használat megkezdése előtt 15 nappal.
  1. A közterület használat engedélyezése
  1. §
  1. Az engedélyezési eljárásban átruházott hatáskörben a polgármester jár el, és döntését hatósági határozatba foglalja.
  2. Az engedély:
  • az abban meghatározott idő elteltéig, vagy
  • a megállapított feltétel bekövetkeztéig

adható meg.

  1. Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idényjelleggel, meghatározott időtartamra lehet kiadni.
  2. A közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama egy év. A közterület-használati engedély kérelemre meghosszabbítható.
  1. §

Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz-és robbanásveszélyes tevékenység-kivéve tűzijáték szolgáltatás-gyakorlására,

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, tárgyak- és anyagok elhelyezésére,

  1. sátorgarázs létesítésére,
  2. közterületen nem árusítható termékek forgalmazására,
  3. közterületen történő házaló jellegű árusításra.
  1. §
  1. Az engedély iránti kérelem beadása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.
  2. A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb - hatósági, illetve szakhatósági - engedély beszerzését.
  3. A közterülethasználati-engedély jogosultja csak az engedélyben meghatározottak szerint végezheti a tevékenységet.
  4. A közterület-használó köteles az igénybe vett területet és annak közvetlen környékét folyamatosan tisztán tartani, a téli síkosság-mentességet biztosítani, a göngyöleg és szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról, állagmegóvásáról gondoskodni.
  5. Az engedély csak az engedélyest, azaz magánszemély esetén őt, és segítő családtagját, jogi személy esetén annak tagját, alkalmazottját, vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatára.
  6. Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt a helyszínen tartani, illetve a létesítményen vagy hirdető-berendezésen a nevét, vagy az engedély számát (kereskedő esetében a székhelyet is) látható helyen és módon feltüntetni.
  1. A közterület-használati engedély megszűnése
  1. §
  1. Az engedély megszűnik:
  1. az engedélyben meghatározott időtartam lejártával,
  2. az engedélyben megállapított feltétel bekövetkeztével,
  3. visszavonással,
  4. a jogosult halálával, cselekvőképessége elvesztésével, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnésével, a közterületen folytatott tevékenységre szóló jogosultság megszűnésével,
  5. a közterület használatára jogosult részéről történő, határidő lejárta előtti megszüntetésre irányuló szándékának bejelentésével azon időponttól, amikor a közterületet az eredeti állapot helyreállításával visszaadja.
  1. A közterület-használat megszűnésekor az engedélyesnek - amennyiben engedélyében ettől eltérő megállapítás nincs - az eredeti állapotot helyre kell állítania.
  2. A közterület-használattal járó kötelezettségek szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.
  3. Az engedély az abban meghatározott időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható. A meghosszabbítás kérelmezésére és az ennek alapján adott hozzájárulásra e rendelet szabályait kell megfelelően alkalmazni.
  1. A közterület-használati engedély visszavonása
  1. §
  1. A Polgármester bármikor elrendelheti a közterület-használati engedély közérdekből, kártalanítási kötelezettség nélkül történő visszavonását.
  2. Az engedélyt azonnali hatállyal vissza kell vonni, ha az engedélyes -hatósági jegyzőkönyvbe, vagy rendőri jelentésbe foglaltan-a közterületekre, vagy azok használatára vonatkozó jogszabályi előírásokat megszegi,
  3. Az engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyesnek 8 napon túli közterülethasználati-díj tartozása van, és azt az írásbeli felszólítást követő öt napon belül nem rendezi.
  1. A közterület-használati díj
  1. A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja
  1. §
  1. Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.
  2. Az engedélyes a közterülethasználati-díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.
  3. Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vízszintes vetület alapterületét kell figyelembe venni, úgy, hogy a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.
  4. A számítás szempontjából minden töredék m2 egy egész m2-nek számít.
  5. Reklámtáblák, hirdető-berendezések, cég- és címtáblák és kifeszített transzparensek, zászlók felületének kiszámításánál a hirdető felület területét kell figyelembe venni.
  6. A közterülethasználati-díjat napi, havi, évi díjtételekben kell meghatározni.
  7. A közterülethasználati-díj mértékét a rendelet 2. sz. Melléklete tartalmazza.
  8. A közterülethasználati-díjat - éves használat esetén - félévente a Hivatal által kibocsátott számlán feltüntetett határidőben, az egy hónapot meghaladó, de egy évet el nem érő használat esetében a díjat havonta, az egyéb időtartamú díjakat előzetesen, egy összegben, legkésőbb a közterület-használatra vonatkozó engedély átvételekor az Önkormányzat részére átutalással, vagy a Hivatal pénztárában, készpénzben kell megfizetni.
  1. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól
  1. §

Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

  1. a szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és a közlekedést, a zöldfelületek, a növényzet védelmét, pihenési, köztisztasági célokat szolgáló köztárgyak elhelyezése, valamint a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után,
  2. Szalánta Község Önkormányzata költségvetéséből finanszírozott intézmények építési és felújítási munkáival kapcsolatos közterület-használat után,
  3. közcélú (jótékonysági, környezetvédelmi, egészségvédelmi) rendezvények esetében. A közcélúság megítéléséről a Polgármester dönt.
  1. A közterületre és annak használatára vonatkozó speciális rendelkezések
  1. Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása
  1. §
  1. Forgalomból kivont, műszaki érvényesség nélküli vagy üzemképtelen járműre (a továbbiakban együtt: üzemképtelen jármű) vonatkozó közterülethasználati-engedélyt a tulajdonosnak, üzembentartó esetén az üzembentartónak kell megkérnie.
  2. Az üzemképtelen járművet közterületen engedéllyel legfeljebb 30 napig szabad tárolni. A közterület-használati engedély nem hosszabbítható meg. A határidő leteltéig a tulajdonos (üzembentartó) a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.
  1. A jármű tulajdonosa (üzembentartója) az üzemképtelen jármű esetében köteles a közterület­használati engedélyt, ilyen engedély iránti kérelem- névvel és lakcímmel ellátott - másolatát a járművön jól látható és olvasható helyen (a szélvédőüveg mögött vagy más alkalmas helyen) kifüggeszteni.
  2. Közterületi parkolásra vonatkozó rendelkezések
  1. §
  1. Díszburkolattal ellátott közterületen, valamint a karbantartott zöldterületeken parkolni nem szabad.
  2. A településen rendezvények idején ideiglenes forgalmi rend kerülhet bevezetésre, amely parkolózónák, forgalomcsillapított övezetek kialakítását eredményezheti. Az ideiglenes forgalmi, parkolási rendről a lakosságot bevezetése előtt 15 nappal tájékoztatni kell. A rendezvények idejére kialakított parkolókat csak állandó forgalomirányítás és a parkolási rend ellenőrzése mellett lehet üzemeltetni, melynek felelőse a rendezvény szervezője. A mozgáskorlátozottak részére a forgalom elől elzárt terület határánál ingyenes parkolási lehetőséget kell biztosítani.
  1. A szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményei
  1. §
  1. A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó a Polgármester írásbeli felszólítására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.
  2. Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterülethasználati-díj kétszeresének megfizetésére kell kötelezni.
  3. Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelmére- a Polgármester a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.
  4. Ha a közterületet a használó az (1) bekezdésben meghatározottak ellenére nem állítja helyre, úgy a használó költségére és veszélyére a Polgármester a helyreállítást elvégezteti.
  5. A közterületen engedély nélkül elhelyezett dolgok elszállításáról - az elhelyező költségére - a Polgármester gondoskodik, amennyiben azt az engedély nélküli használó írásbeli felhívásra nem teszi meg, illetve amennyiben a tulajdonos személye ismeretlen.
  1. Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

  1. A rendeletben foglaltakat a rendelet kihirdetésekor folyamatban lévő - még el nem bírált ügyekre is - alkalmazni kell.


Szalánta, 2020. május 28.

       Király Zoltánné dr.                                                                                                 Dr. Hitre Gabriella

               jegyző                                                                                                                 polgármester