Szalánta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2020. 02. 01

Szalánta község Önkormányzata Képviselő-testülete a mezőgazdasági termőföld területek őrzése érdekében fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény (továbbiakban: Tv.) 19.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a település mezei őrszolgálata létesítésének feltételeiről és működésének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.


1.§


(1) A rendelet területi hatálya Szalánta község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek - ide  nem értve az erdőt halastavat, a védett természeti  területet és értéket - védelmére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, aki az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan használója, amennyiben a használója ismeretlen, az ingatlan tulajdonosa.


(3) A rendelet alkalmazása szempontjából termőföld a föld fekvésétől (külterület, zártkert) független valamennyi olyan földrészlet, amely az ingatlannyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, nádas terület művelési ágban van nyilvántartva.


2.§


(1) Az 1.§-ban meghatározott terület védelmét a mezei őrszolgálati feladatokat az önkormányzat 1 fő mezőőr alkalmazásával látja el.


(2) A mezőőr foglalkoztatása a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben foglaltak szerint történik. A mezőőr felett a munkáltatói jogokat a képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.


3.§


(1) A mezőőr önkormányzati rendészeti tevékenysége során segíti az önkormányzat közigazgatási területén az iskolások átkelését a gyalogátkelőhelynél és részt vesz az önkormányzati rendeletek végrehajtásában és végrehajtatásában.


4.§


A mezőőr a működési területén feladatait a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 23. §-ában és az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvényben, valamint a munkaköri leírásában foglaltak szerint látja el.


5.§


(1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból az Önkormányzat éves költségvetési rendelete szerint fedezi.


(2) A mezőőri járulék mértéke egy naptári évre:

a) a rendeletben meghatározott termőföld esetében – a b) pontban foglalt kivétellel –  500  Ft/év/ha.

b) az ingatlannyilvántartásban zártkerti ingatlanként nyilvántartott termőföld esetén 800 Ft/év/hrsz.


6.§


(1) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett - e rendelet 5.§-ában meghatározott személy - a rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek a használatában, vagy tulajdonában lévő termőföldet.


(2) A továbbiakban a termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást a kötelezett a változást követő 30 napon belül köteles a jegyzőnek bejelenteni. A mezőőri járulék kivetését, illetve annak mértékét befolyásoló adatok változását – különösen a termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást, módosult mértéket, a meg változott művelési ágat – az ezt igazoló okirat bemutatás mellett 15 napon belül köteles a kötelezett bejelenteni. A bejelentést a rendelet 1. számú mellékletében szereplő formanyomtatványon kell megtenni.


(3) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség azt a használót/tulajdonost terheli, akinek használatában/tulajdonában a termőföld a tárgyév január 1. napján van.


(4) A járulékfizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amely évben keletkezett földhasználati joga, vagy tulajdonjoga megszűnik.


(5) A mezőőri járulékot a kötelezett félévi egyenlő részletekben március 15. napjáig, illetve szeptember 15. napjáig fizetheti meg kamatmentesen.


(6) A mezőőri járulékot a Szalánta Önkormányzat mezőőri járulék elnevezésű számlájára kell teljesíteni.


(7) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.


(8) A mezőőri ellátás folyamatos biztosítása érdekében – ha a befizetett mezőőri járulék a szükséges kiadásokat nem fedezi- az önkormányzat a költségvetéséből, az általános tartalék terhére megelőlegezi az indokoltan felmerülő költségeket.


(9) Amennyiben a termőföld ingatlannak több tulajdonosa van, a mezőőri járulék megfizetésére az kötelezett, aki a földrészletet használja. Amennyiben a földrészletet több tulajdonos használja, úgy a tulajdonosok nyilatkozatában meghatározott személy köteles járulékot megfizetni.


7.§


E rendelet 2020. február 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a mezei őrszolgálatról szóló 12/2008.(XII.5.) rendelet.

                           


Szalánta, 2020. január 30.



dr. Hitre Gabriella                                                                     Nádoriné dr. Rohi Éva       

polgármester                               jegyző                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                    



Kihirdetve:


Szalánta, 2020. január 31.




          Nádoriné dr. Rohi Éva

                       jegyző