Szalánta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2022. 02. 19

Szalánta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím adományozásáról

2022.02.19.

Szalánta Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Szalánta Község Önkormányzat Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő és elévülhetetlen érdemeket szerző, Szalánta község fejlődése, gyarapodása, ezáltal hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló teljesítményt nyújtó állampolgárt méltó elismerésben részesítse, "Szalánta község Díszpolgára" címet alapít.

2. § (1) Ez a kitüntetés annak a szalántai lakosnak, vagy a településről elszármazott magyar vagy külföldi állampolgárnak adható, aki kiemelkedő munkájával vagy egész életművével helyi, országos, vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett. A díszpolgári címet Szalánta Község Képviselő-testülete a kitüntetett személy nevének díszoklevélen történő feltüntetésével adományozza. Az oklevelet és a hozzá tartozó dísztárgyat a kitüntetett személynek ünnepélyes keretek között kell átadni. Díszpolgári cím évente egy személynek adományozható.

(2) A díszpolgári oklevélen megjelenik Szalánta község címere, az oklevél tartalmazza a kitüntetett nevét, a képviselő-testület határozatának számát, az adományozás indokait, Szalánta község pecsétjét, valamint a polgármester és a jegyző aláírását. Az oklevél mintáját e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A dísztárgyon „Szalánta község Díszpolgára” felirat, valamint a kitüntetett személy neve és az adományozás éve található.

3. § (1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét és háláját fejezi ki. A kitüntetett személynek nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.

(2) A kitüntetett személy az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet és élhet a címhez kapcsolódó kiváltságokkal:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,

c) jogosult a címet aláírásai és egyéb kitüntetései között feltüntetni.

(3) A díszpolgári cím adományozására bárki tehet írásban javaslatot az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon, melyet rövid indokolással a tárgyév május 31-ig a polgármesternek kell írásban benyújtani, melyet a polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen a testület elé terjeszt. A díszpolgári cím odaítéléséről a képviselő-testület egyszerű többséggel dönt.

4. § Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

5. § (1) A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik:

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az akit a bíróság szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélt. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni. Egyéb esetben a díszpolgári cím visszavonására csak önkormányzati képviselő tehet javaslatot a képviselők legalább felének írásos támogatásával. A díszpolgári cím visszavonásáról a képviselő-testület minősített

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.