Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

Hatályos: 2010. 06. 01

Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a parlagfű irtásáról

2010.06.01.

Újpetre község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §.(1.) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Újpetre község közigazgatási területén elszaporodott parlagfű irtása.

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya Újpetre község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

3. §

A parlagfűirtás szabályai

(1.) Újpetre község közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban; a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.
(2.) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
(3.) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.
(4.) A parlagfű veszélyes gyomirtása tekintetében a megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § (1.) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyével, irtásával, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat szórólapok által gondoskodik.

(2.) A szórólap mintáját az 1.sz. melléklet tartalmazza.

5. § .1

Szabálysértési rendelkezések

6. §

Záró rendelkezések

E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.
1

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(IV.15.) önkormányzati rendelet 6.§ (3) bekezdés d) pontja. Hatályba lép 2012. május 1-én.