Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021.(III.8.)önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2021. 03. 09

Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021.(III.8.)önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2021.03.09.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint Újpetre Község Önkormányzat képviselő-testületének hatáskörében Újpetre község polgármestereként Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörömben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában foglalt feladatkörben eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §.-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli:

1. § . (1) A rendelet hatálya Újpetre Község Önkormányzata közigazgatási területén történő házasságkötés (továbbiakban: anyakönyvi esemény) kapcsán e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

(2) A házasságkötés ingyenes szolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos helyiségben való közreműködésével, munkaidőben és gépi zeneszolgáltatással az e rendeletben foglaltak szerint. Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül történő közreműködése e rendeletben meghatározottak szerint díj köteles.

(3) Hivatali helyiségben történő házasságkötésnek minősül az Újpetrei Közös Önkormányzati Hivatali épületében, az Újpetrei Művelődési Házban történő anyakönyvi esemény megtartása.

2. § . (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.

(2) A hivatali helyiségen kívüli a település közigazgatási területen belül szertartás

csak akkor vállalható, ha annak időpontja nem ütközik az anyakönyvi terembe előjegyzett szertartással. A hivatali helyiségen kívüli szertartás megtartásához jegyzői engedély szükséges.
(3) A hivatali helyiségen kívül anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az
anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség anyakönyvi eseményre való alkalmasságáról. Külső helyszínen kizárólag olyan helyszín fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított. Alapvető alkalmassági feltétel az elkülönített helyiség a hivatalos anyakönyvi eseményre, mind az azt megelőző eljárásra, valamint a hatályos jogszabályoknak való megfelelés.
(4) Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján, megfelelő körülmények (vendégtértől elkülönülő helyszín, megfelelő bútorzat, kellő világítás stb.) biztosítása esetén a jegyző engedélyezheti a házasság megkötését.
(5) Az anyakönyv biztonságos szállításáról és kezeléséről az anyakönyvvezető gondoskodik.

3. § . (1) Az anyakönyvvezető – a kérelmezők kívánságának figyelembe vételével – tűzi ki a

házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolatos létesítésének napját és óráját.
(2) Munkaszüneti napokon (vasárnap és ünnepnapokon) házasságot kötni, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni, egyéb családi rendezvényt tartani nem lehet, kivéve a jogszabályban nevesített esetet.
(3) Az anyakönyvi események lebonyolításának díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(4) Anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 15.000,-Ft díjazás illeti meg.

4. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a 5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelet a hatályát veszti.

1. melléklet

1. Anyakönyvi események rendezési díja

a) Általános rendezés díj munkaidőben és hivatali helyiségben 0,-Ft, mely az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában:

aa) gépzenei összeállítás, gyertya
ab) ünnepi beszéd
ac) szülők köszöntése
ad) pezsgő szervírozása igény esetén, pezsgőt a házasulók biztosítják
ae) emléklap
b) Általános rendezési díj munkanapokon munkaidőn kívül, szombati napon, valamint hivatalos helyiségen kívül bruttó 20.000,-Ft, amely az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában:
ba) gépzenei összeállítás, gyertya és egyéb kellék
bb) ünnepi beszéd
bc) szülők köszöntése
bd) pezsgő szervírozása igény esetén, pezsgőt a házasulók biztosítják
be) emléklap
A díjat az önkormányzat részére a rendezvény előtt legalább 8 munkanappal kell befizetni, a befizetést igazoló bizonylatot az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző eljárás jegyzőkönyvéhez tűzi. A térítési díj ellenében végzett szolgáltatásokat és azok díjtételeit a számlán rögzíteni kell. A külső helyszínen történő anyakönyvi események díja magában foglalja az anyakönyvvezetők közreműködési díját, az anyakönyv biztonságos szállításának költségét.