Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2023. 07. 01

Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

2023.07.01.

Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában leírt jogkörével élve a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

A rendelet célja, hatálya

1. §1 E rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják Újpetre község köztisztaságát.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Újpetre község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan használójára, tulajdonosára.

Fogalmi meghatározások

3. §2 E rendelet alkalmazásában a fogalmakat a Ht. tartalmazza.

MÁSODIK RÉSZ

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

4. §3

5. §4

6. §5

7. §

8. §

9. §6

10. §7

A helyi hulladékkezelési közszolgáltatás alá nem tartozó hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások

11. §8

12. §9

13. §10

14. §11 (1) A képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester lakossági bejelentés alapján deríti fel a településen az elhagyott hulladékot.

(2) Az elhagyott hulladék felderítője helyszíni szemle keretében meghatározza a hulladék pontos helyét, mennyiségét, típusát, jellegét és amennyiben lehetséges, a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát.

(3) Ha az elhagyott hulladék pontos helyének beazonosítását követően megállapítható, hogy a hulladék magántulajdonban álló ingatlanon található, a felderítő a rendelkezésre álló adatok megküldésével haladéktalanul eljárást kezdeményez a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál az elhagyott hulladék felszámolása érdekében.

(4) Nemzeti vagyonba tartozó ingatlanok esetében a felderítő a hulladék pontos helyének beazonosítását követően a rendelkezésre álló adatok megküldésével értesíti az ingatlan tulajdonosát.

15. §12

HARMADIK RÉSZ

Köztisztasági rendelkezések

16. § A köztisztaság fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért annak előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni.

Az ingatlanok és közterületek tisztán tartása

17. § Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlannak (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg a – bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint – a bérlő (továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni. Ezen belül:

a) a lakó és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek közös használatú részének (kapualj, lépcsőház, stb.) tisztaságáról, rendszeres takarításáról, a rovar és rágcsáló mentesítéséről a tulajdonosnak,

b) a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségnek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek és az ezekhez tartozó területeknek a tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar és rágcsáló mentesítéséről pedig a használónak kell gondoskodnia.

18. § (1) A tisztán tartási kötelezettség elsősorban az ingatlan tulajdonosát terheli.

(2) Bontás vagy felújítás miatt üresen álló ingatlan tisztán tartása a kivitelező – míg a személyi tulajdonú ingatlan esetében – megbízott kivitelező hiányában – a tulajdonos feladat.

(3) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál, az úttest felbontásánál a keletkezett por és szenny elterjedésének megakadályozásával kell eljárni, a porképző anyagokat vízzel locsolni kell.

(4) Bűzös anyagokat csak légmentesen lezárt tartállyal felszerelt, vagy zárt rakterű járművön szabad szállítani.

(5) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak zárt járművön vagy rögzített ponyvával letakarva szabad szállítani.

(6) Tüzelő-, építő- és egyéb ömlesztett anyagot járdán, valamint a járda és az úttest közötti területen 3 nap időtartamot meghaladóan csak közterület-használati engedély birtokában szabad tárolni.

(7) Ha a közterületen szállított anyagból a közterület szennyeződik, a szennyeződést előidőző köteles nyomban gondoskodni a szennyeződések eltávolításáról. A lerakás következtében a szennyeződött közterületet az köteles haladéktalanul megtisztítani, akinek részére a szállítás történt.

19. § (1) A közterület – ideértve a rajtuk lévő nyílt árkokat és ezek műtárgyait is – szervezett, rendszeres tisztán tartása az ott keletkezett települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról a 21. §.-ban, továbbá a 22. §.-ban említett esetek kivételével az önkormányzatnak kell gondoskodni.

(2) A közparkok, közkertek, sétányok, játszóterek, valamint az ezen keresztülvezető gyalogjárdák tisztítása, síkosság-mentesítése, a keletkező szemét összegyűjtése és elszállítása szükséges, melyről az önkormányzat gondoskodik. Ennek keretében elvégzi:

a) az utak, utcák, terek útburkolatainak és ezekhez tartozó járdák, lépcsők és ezen rézsűinek a tisztán tartását, az ott keletkezett szemét összegyűjtését és elszállítását,

b) az utcai hulladékgyűjtő tartályok felállítását, fenntartását, rendszeres kiürítését, fertőtlenítését és tisztán tartását,

c) a hó eltakarítását, síkosság-mentesítését, a közlekedési feltételek biztosítását.

(3) Parkerdők és kirándulóhelyek tisztán tartásáról a kezelőnek kell gondoskodnia.

(4) A közterületet beszennyezni tilos! Köztisztaságunk megőrzése érdekében közterületen bárminemű szemetet vagy elhasznált tárgyat (hulladékot, papírt, gyümölcshéjat, gallyat) elszórni és égetni tilos! Úgyszintén tilos szennyvíznek vagy egészségre ártalmas folyadéknak a közterületre való kiöntése, illetve kivezetése vagy a közterületnek egyéb módon való beszennyezése!

(5) Szemetet csak a kijelölt szemétlerakó helyre lehet lerakni. A nem engedélyezett helyre lerakott hulladékot annak lerakója tartozik elszállítani a kiszabott büntetés terhe mellett.

(6) Közterületen elhelyezett berendezési és felszerelési tárgyakat, fákat és a növényzetet beszennyezni és megrongálni tilos!

(7) Állati hullát, valamint olyan szerves vagy szervetlen anyagot, mely a környezetet szennyezheti, a szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhagyni nem szabad.

20. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület),

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról.

Ez a kötelezettség a be nem épített, illetőleg használaton kívüli ingatlanok tulajdonosaira is kiterjed.

(2) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztán tartása az utakról szóló jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően történik.

21. § (1) A járdáról a szemetet, illetve a szennyező anyagot a közútra söpörni tilos!

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles a járdán felburjánzó gazt a burkolat rongálása nélkül kiirtani és az ingatlanról az úttest, vagy a gyalogjáró terébe kinyúló ágak, bokrok folyamatos nyeséséről gondoskodni.

(3) Az ingatlan melletti közterületi járdát reggel 7 óráig porképzés nélkül le kell tisztítani. Az összesöpört szemetet össze kell gyűjteni és a háztartási hulladék tárolására szolgáló edénybe kell elhelyezni.

(4) Tilos a járdán lévő szemetet a járdát szegélyező parksávba vagy az úttestre seperni. Ha a járda napközben többször beszennyeződik, szemetessé válik, a tisztítást meg kell ismételni.

(5) A tulajdonos a járdához tartozó folyóknak hótól, jégtől és a folyást akadályozó egyéb anyagtól való megtisztításáról köteles gondoskodni.

A köztisztasággal összefüggő egyéb rendelkezések

22. § (1) Élelmiszer- és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba ebet – az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett a vakvezető kutya kivételével – még pórázon sem szabad bevinni.

(2) Az ebek ürítése közterületen csak az erre kijelölt helyen, továbbá a járda melletti víznyelőbe engedhető meg. Bármilyen más helyen az általuk okozott szennyezés eltakarításáról az eb sétáltatója köteles gondoskodni.

(3) Állatokat közterületen legeltetni csak a kijelölt helyen szabad.

Záró rendelkezések

23. §13

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az „A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás tartalma” alcímet (4. §-t) az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az „A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendje” alcímet (5. §-t) az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az „A közszolgáltatás résztvevőinek jogai és kötelezettségei” alcímet (6-8. §-t) az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A „Hulladékgyűjtő edényzettel kapcsolatos előírások” alcímet (9. §-t) az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az „A közszolgáltatás díja, a díjfizetés szabályai” alcímet (10. §-t) az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 11. §-t az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 12. §-t az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 13. §-t az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 14. § az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

Az „Elkülönítetten gyűjtött hulladék szabályai” alcímet (15. §-t) az Újpetre Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 4. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 23. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.