Baranyajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013.(IX.12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására, elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 09. 12

Baranyajenő Község Önkormányzatának Képviselőtestülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi L VII. tv. 44/C§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésének, elszállításának és ártalommentes elhelyezésének a szabályozására a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


1. § (1) Jelen rendelet célja:


a) Baranyajenő község lakosságának egészségvédelme, a község természeti és épített környezetének megóvása, a környezettudatos magatartás kialakítása a folyékony hulladékgazdálkodás eszközeivel;


b) a folyékony hulladék által okozott terhelések minimalizálása, a település szennyezettségének elkerülése érdekében a talaj és a felszín alatti vizek védelme.


(2) A rendelet céljának elérése érdekében a község közigazgatási területén minden

tevékenységet úgy kell gyakorolni, hogy


a) a település környezetét a lehető legkisebb mértékben terhelje, illetve a környezet  terhelése és igénybevétele csökkenjen;


b) biztosítsa a keletkező folyékony hulladék mennyiségének és minőségének megfelelő kezelését, ártalmatlanítását.


2. Általános rendelkezések


2. § (1) Baranyajenő község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a közszolgáltatás körébe tartozó folyékony hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


(2) A kötelező helyi közszolgáltatás Mindszentgodisa község egész közigazgatási területére kiterjed.


3. A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás

ellátásának rendje, a szolgáltató jogai és kötelezettségei


3. § (1) Települési folyékony hulladékot kizárólag a Komló-Víz Kft. által üzemeltetett hulladékártalmatlanító telepen, vagy Dombóváron lehet elhelyezni, ártalmatlanítani.


(2) Kisbeszterce község közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére kizárólag Deák Zsolt egyéni vállalkozó (törzsszám: 52817089; 7361. Kaposszekcső, Napsugár u. 16.) (a továbbiakban: Szolgáltató) jogosult.


4.§ (1) A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.


(2) A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


(3) A szállításra használt eszközökön a Szolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.


(4) Amennyiben a települési folyékony hulladék szállítása közben szennyeződés keletkezne, a Szolgáltatónak a szennyezett terület oltott mésszel, vagy más fertőtlenítésre alkalmas anyaggal fertőtlenítenie kell.


5.§ (1) A Szolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni a munkát.


(2) A Befogadó a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba nem kapcsolt fogyasztók vízfelhasználásról, a szolgáltatása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.


(3) Az ingatlanok vízfogyasztását és az ingatlanról elszállított szennyvíz mennyiségét össze kell hasonlítani. Amennyiben az elszállított szennyvíz mennyisége nem éri el a vízfelhasználás 50%-át, úgy a Szolgáltató köteles értesíteni a jegyzőt.


4. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei


6.§ (1) Valamennyi tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán álló építménye használata során keletkező szennyvizek szakszerű elhelyezéséről.


(2) A tulajdonos a vízzáró szennyvízgyűjtőben összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet a 3.§.(2) bekezdésében megjelölt Szolgáltatóval köteles elszállítani.


(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a jelen rendelet melléklete szerinti díjat megfizetni.


(4) A tulajdonos a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Szolgáltatónál jogosult panaszt tenni. Amennyiben a Szolgáltató a panasz alapjául szolgáló körülmény, cselekményt, vagy gyakorlatot nem tudja megváltoztatni, köteles a beadványt 8 napon belül a Jegyzőhöz továbbítani.


5. Közszolgáltatási szerződés létrejötte


7.§ (1) A szervezett közszolgáltatást igénybevevő tulajdonos és a Szolgáltató között a Ptk. 387., 388.§-a szerint szerződéses jogviszony jön létre.


(2) A szerződés létrejön:

            - a tulajdonos megrendelésével;

            - a szolgáltatás igénybevételével.



6. A közszolgáltatás díja


8.§ A mindenkori érvényes díjról a Szolgáltató a végzendő tevékenység feltüntetésével díjjegyzéket köteles készíteni.


9.§ (1) A Szolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.


(2) A közszolgáltatás díjait a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


7. Záró rendelkezések


10.§ (1) Az e rendelettel összefüggő tevékenységeket, a rendelet végrehajtását Mindszentgodisai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője ellenőrzi.


(2) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Mellékletek