Baranyajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017.(II.10.) önkormányzati rendelete

a házasság hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megkötéséért fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 02. 11- 2017. 05. 29

Baranyajenő    Község Önkormányzatának   Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. § a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény  32. cikk (1) bek. a) pontjában meghatározott  feladatkörében eljárva a következőket rendeli.

Általános rendelkezések

1.§

E rendelet hatálya Baranyajenő településen házasságot kötő és bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő természetes személyekre,  egyéb családi esemény társadalmi megünneplésének, valamint a Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre, valamint közreműködőkre terjed ki.

2.§

E rendelet alkalmazásában hivatali helyiségen:

  • Polgármesteri Hivatal Nagy-termét (7384. Baranyajenő, Szabadság u. 71.) kell érteni.


A hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezése

3.§

(1) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével- hivatali munkaidőn kívül pénteki napon 13.30 óra és 19.00 óra között, szombaton 10.00 és 19.00 óra között lehet.

(2) Hivatali helyiségen kívül házasság

  • hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül,
  • hivatali munkaidőn kívül az (1) bekezdésben foglaltak szerint köthető.
  1. A hivatali helyiségen kívül, vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését írásban kell kérelmezni, melyet a szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.
  2. A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolatlétesítésének méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított.
  3. A Hivatali helységen kívüli házasságkötéshez, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a Hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezte esetére az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség – esőhelyszín – a kérelemben megjelölésre kerül, és az rendelkezésre áll.
  4. A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szükség szerint szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.
  5. A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt. Az engedélyezés során figyelembe kell venni a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötéseket; a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés a hivatali helyiségbe előjegyzett házasságkötéseket nem veszélyeztetheti.


Házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséért fizetendő többletszolgáltatások díjáról

4.§

(1) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolítása térítésmentes.

(2) Házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl, illetve hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőn túl történő bonyolításáért az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.

(3) A házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének (2) bekezdés szerinti megrendezése során – külön kérelemre – alkalmazott szolgáltatásokért a 2.számú mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(4) A házasulandók, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítők valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota, vagy ágyhoz kötött tartós betegsége esetén az eseménynek hivatali helyiségen kívüli, illetve munkaidőn túl történő megtartása díjmentes.

(5)A (2) bekezdés szerinti díjat, és a (3) bekezdés szerinti szolgáltatási díjat készpénzben a Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában vagy átutalással kell megfizetni, melyről szóló bizonylatot az anyakönyvvezető számára legkésőbb a házasságkötést megelőzően 5. napon be kell mutatni.

5. §

(1) A szolgáltatás igénybevevői a már befizetett, a 4.§. (2) és (3) bekezdésében megállapított díj teljes összegének visszafizetésére jogosultak, amennyiben a házasságkötési szándékra, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket az esemény tervezett időpontját megelőző 10 nappal korábban, írásban visszavonják.

(2) A díj, illetve a szolgáltatási díj 50 % -ának visszafizetésére jogosultak a kérelmezők, amennyiben a tervezett esemény időpontját megelőzően bejelentésüket írásban visszavonják.

(3) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői a házasságkötési szándékra vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó bejelentésüket a (2) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza, és a házasságkötésre, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj és a szolgáltatási díj visszatérítésére nem jogosultak.


A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj

6.§

(1) Anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 7.000 Ft  díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő kisegítő a zenei szolgáltatás biztosításáért eseményenként 3.000 Ft díjazásban részesül.


Záró rendelkezések

7. §


(1)  E rendelet 2017. február 13. napján lép hatályba.

(2)  Az e rendeletben meghatározott díjakat a rendelet hatályba lépését követően bejelentett hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén kell alkalmazni.