Baranyajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A köztisztaság fenntartásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Baranyajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
A köztisztaság fenntartásáról
Végső előterjesztői indokolás
A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében és az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében szereplő felhatalmazás alapján 2013-ban sor került a köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotására, ami számos rendelkezést tartalmazott, illetve tartalmaz mind a közterületek, mind a magántulajdonban álló ingatlanok tisztán tartása tekintetében.
A hulladékgazdálkodásról szóló törvényt hatályon kívül helyező a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben azonban új önkormányzati rendeletalkotásra vonatkozó felhatalmazást léptettek hatályba, ami szerint a települési önkormányzat képviselő-testületei kizárólag a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokat állapíthatják meg rendeleteikben.
Figyelemmel a felhatalmazás tartalmának változására, szükségessé vált a köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata, melynek során megállapítást nyert, hogy az önkormányzati rendeletben már nem szabályozható kérdések hatályon kívül helyezése esetén megbomlana a jogszabály szabályozási koncepciója, egységessége, szerkezetileg nehezebben lenne áttekinthető, ezért – tekintettel az évek során megváltozott jogalkotási, jogszabályszerkesztési előírásokra – e témakört szabályozó új rendelet kidolgozása vált indokolttá.