Bikal Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/1998. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2017. 03. 23

Bikal Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§. 3. pontjában kapott felhatalmazás alapján a díszpolgári cím adományozásával kapcsolatban a következőket rendeli el:[1]


A díszpolgárság adományozásának célja


  1. §


Bikal Község Képviselő-testülete „BIKAL DÍSZPOLGÁRA” cím létesítéséről dönt. E megtisztelő címmel ismeri el azok érdemeit és tevékenységét, akik közvetlenül, vagy közvetve kiemelkedően hozzájárulnak a község fejlődéséhez, hírnevének megőrzéséhez.


Díszpolgári cím adományozásának rendje


  1. §


(1) Díszpolgári cím adományozható a községben lakó magánszemélyeknek, akik a település fejlődése és fejlesztése, a település közintézményeinek fenntartása, fejlesztése és egyéb közösségi feladatok tekintetében, önzetlenül végeznek kiemelkedő munkát, ezzel hozzájárulnak a község népességmegtartó erejének növekedéséhez.

Kivételesen indokolt esetben a díszpolgári cím olyan magánszemély részére is adományozható, aki a településről elszármazott, nem rendelkezik lakóhellyel Bikal községben.


  1. §


(1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét és háláját fejezi ki, s ez a kitüntetett személynek - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.[2]

A díszpolgári címet elnyert magánszemély a következő tárgyjutalomban részesül:


  • díszoklevél a cím adományozásáról,
  • a település címerét megjelenítő bronz, vagy kerámia emlékérem, díszdobozban.


(2) A kitüntetett személy meghívandó a község ünnepségeire, egyéb kiemelkedő rendezvényeire, jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.


(3) A díszpolgár halála esetén a képviselő-testület a temetés költségeihez ötvenezer forint vissza nem térítendő támogatást ad, a támogatás megállapításáról és kifizetésének elrendeléséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.[3]

  1. §


  1. A díszpolgári oklevél a település címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, foglalkozását, az adományozás okát és keltét, valamint a község polgármesterének aláírását és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet melléklete tartalmazza.


  1. A díszpolgári emlékérem egyik oldala a község címerét ábrázolja, a másik oldalára pedig a kitüntetett személy nevét és az adományozás évét. Az érem leírását e rendelet melléklete tartalmazza.
  1. §


A díszpolgári cím adományozására írásban kell javaslatot tenni. Javaslatot tehetnek:


  • a településen működő társadalmi szervezetek, egyesületek, illetve ezek képviselői,
  • a településen működő közintézmények (óvoda, iskola) nevelő- illetve tantestületei,
  • bármely állampolgár.
  1. §


(19 A díszpolgári cím adományozására évente egy alkalommal kerülhet sor, melynek időpontja minden évben augusztus 20. napja.

A díszpolgári cím adományozására javaslat tétel határideje az (1) bekezdés szerinti időpont előtt 60. nap.

  1. §


  1. A díszpolgári cím visszavonható.


  1. A képviselő-testület a díszpolgári címet visszavonja attól a magánszemélytől, aki ellen büntetőeljárás indult, és ennek keretében felelősségre vonásra kerül sor.


  1. A képviselő-testület visszavonhatja a díszpolgári kitüntető címet attól a magánszemélytől, aki olyan közösségellenes magatartást tanúsít, amely érdemtelenné tett őt a cím viselésére.


  1. §


(1)A képviselő-testület a díszpolgári cím adományozásáról át nem ruházható hatáskörében dönt.


  1. A díszpolgári cím adományozását a testületi jegyzőkönyveken túl a község krónikájában is meg kell jeleníteni és azokról külön nyilvántartást kell vezetni.


(3) A díszpolgári cím adományozását, valamint a cím visszavonását a helyben szokásos módon – hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel – ki kell hirdetni.


Bikal, 2017. március 23.



                                               Kőműves József                                            Dr. Markó Gábor

                                               polgármester                                                              jegyző



Záradék: A rendelet 2017. március 23. napján kihirdetésre került.



                                                                                    Dr. Markó Gábor

                                                                                              jegyző

Bikal, 2017. március 23.


[1]

Módosította a 3/2017. (III.23.) rendelet

[2]

Módosította a 3/2017. (III.23.) rendelet

[3]

Beiktatta a 3/2017. (III.23.) rendelet

Mellékletek