Bikal Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016. (X.27.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2016. 10. 27- 2017. 05. 30

Bikal Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás (továbbiakban: Pályázat) alapján a központi költségvetés Bikal Község Önkormányzata számára a szociális célú tűzifavásárláshoz kiegészítő támogatást biztosít.


(2) E rendelet célja, hogy meghatározza a Pályázat alapján adott támogatás igénylésének szabályait, illetve a rászorultság feltételeit.


(3) E rendelet hatálya kiterjed Bikal község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.


A támogatás feltételei, a támogatás igénylése, és odaítélése


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatás jogcímen tűzifát biztosíthat a Pályázat alapján rendelkezésére álló keret erejéig annak a személynek, aki az e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelmet, és az abban foglaltak igazolására szolgáló iratokat a képviselő-testületnek benyújtja.


(2) A kérelmeket a képviselő-testületnek jelen rendelet hatályba lépését követően, 2016. november 30. napjáig az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatal Bikali Kirendeltségén lehet benyújtani.


(3) A képviselő-testület a beérkezett kérelmek alapján, az egy főre jutó jövedelem alapján dönt a támogatásról.


(4) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően, a család egy főre jutó jövedelmétől függetlenül a döntés során előnyt élvez, aki


a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra jogosult, valamint

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család


(5) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.


(6) A tűzifa átvételét a támogatott átvételi elismervény aláírásával igazolja.


3. § Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, akinek életvitelszerűen lakott ingatlana tűzifával nem fűthető.


4. § (1) A képviselő-testület a Pályázat szerinti önerőt a saját költségvetésének terhére biztosítja.


(2) A tűzifa szállításának költségét az önkormányzat a saját költségvetésének terhére biztosítja.


(3) A képviselő-testület dönthet arról, hogy a Pályázat alapján őt megillető mennyiségen felül – önerőből – az e rendelet alapján kiosztott természetbeni támogatás keretének növelésére tűzifát vásárol.


5. § A Rendelet, illetve a 4. § (3) bekezdés alapján rendelkezésre álló tűzifa kiosztásáról való döntést követően a többi kérelmet el kell utasítani függetlenül attól, hogy az e rendeletben foglalt feltételeknek a jogosult megfelel-e.


Záró rendelkezések


6. § Ezen rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba, és 2017. május 31. napján hatályát veszti.


Bikal, 2016. október 25.



Kőműves József                                            Dr. Markó Gábor

                        polgármester                                                       jegyző





A rendelet 2015. október 27. napján kihirdetésre került.



Dr. Markó Gábor

jegyző

Bikal, 2015. október 27.

Mellékletek