Bikal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01

Bikal Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.09.01.

Bikal Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatásáról szóló pályázati kiírás (továbbiakban: Pályázat) alapján a központi költségvetés Bikal Község Önkormányzata számára a szociális célú tűzifavásárláshoz támogatást biztosít.

(2) E rendelet célja, hogy meghatározza a Pályázat alapján adott támogatás igénylésének szabályait, illetve a rászorultság feltételeit.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Bikal község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei, a támogatás igénylése, és odaítélése

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatás jogcímen tüzelőanyagot biztosíthat a rendelkezésére álló keret erejéig annak a személynek, aki az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet, és az abban foglaltak igazolására szolgáló iratokat a képviselő-testületnek benyújtja.

(2) A kérelmeket a képviselő-testületnek jelen rendelet hatályba lépését követően az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatal Bikali Kirendeltségén lehet benyújtani 2023. szeptember 29. napjáig.

(3) A képviselő-testület a támogatásról a beérkezett kérelmek alapján, az egy főre jutó jövedelem alapján dönt.

(4) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően, a család egy főre jutó jövedelmétől függetlenül a döntés során előnyt élvez, aki

a) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települései támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra) jogosult, és

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

(5) A tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(6) A tüzelőanyag átvételét a támogatott átvételi elismervény aláírásával igazolja.

3. § Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, akinek életvitelszerűen lakott ingatlana tűzifával vagy szénnel nem fűthető.

4. § (1) A képviselő-testület a pályázat szerinti önerőt a saját költségvetésének terhére biztosítja.

(2) A tüzelőanyag szállításának költségét az önkormányzat a saját költségvetésének terhére biztosítja.

(3) A képviselő-testület a támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(4) A háztartásonként maximálisan kiosztható tüzelőanyag mennyisége: 5 erdei m3 vagy 10 q szén.

5. § (1) A képviselő-testület dönthet arról, hogy a Pályázat alapján őt megillető mennyiségen felül, saját költségvetésének terhére, az e rendelet alapján kiosztott természetbeni támogatás kiegészítésére tüzelőanyagot vásárol.

(2) Az (1) bekezdés alapján megvásárolt tüzelőanyag kiosztásáról a képviselő-testület mérlegelési jogkörében, az e rendeletben szabályozott feltételekre tekintet nélkül dönthet.

6. § A Pályázat, illetve a 5. § alapján rendelkezésre álló tüzelőanyag kiosztásáról való döntést követően a többi kérelmet el kell utasítani függetlenül attól, hogy az e rendeletben foglalt feltételeknek a jogosult megfelel-e.

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. május 31-én hatályát veszti.