Hetvehely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a kommunális adóról

Hatályos: 2008. 01. 01- 2012. 11. 30

Hetvehely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a kommunális adóról

2008.01.01.

Hetvehely Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeltet alkotja.

Az adókötelezettség, az adó alanya

1. § E rendelet alkalmazásában adóalany az a magánszemély, aki e rendelt hatálybalépésének idején az Önkormányzat illetékességi területén:

ingatlantulajdonnal, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű joggal rendelkezik

az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

2. § Kommunális adó fizetési kötelezettség terheli az 1. §.-ban meghatározott adóalanyt, aki az 1. §.-ban felsorolt adótárgy valamelyikével rendelkezik.

3. § Az egy családba tartozó személyek: élettárs, házastárs, s a jogalanyok által eltartott személyek, akik életvitelszerűen egy háztartást vezetnek, egyetemleges kötelezettséggel egy kommunális adót fizetnek.

Az adó mértéke

4. § Az adó évi mértéke az adótárggyal 1. §-ban foglaltakkal rendelkező adóalanyonként 8000.- Ft

Eljárási szabályok

5. § (1) Az adófizetésre kötelezett az adókötelezettség keletkezéséről (változásáról) az azt követő 15 napon belül köteles az adóhatósághoz bevallást nyújtani.

(2) az (1) bekezdésben előírt adóbevallási kötelezettség teljesítést követőn mindaddig nem kell újabb bevallást benyújtani, amíg az adókötelezettséget érintő változás nem következik be.

(3) Az adózó a magánszemély kommunális adóját két egyenlő részben, az adóév március 15-i, illetve szeptember 15-ig fizetheti meg adópótlék mentesen.

Adókedvezmények, adómentességek

6. § (1) Az adókötelezettség 40 %-ának megfizetése alól mentesül:

a) 16. életévét be nem töltött személy

b) 70. életévét betöltött magánszemély, ha jövedelme havonta a mindenkori minimum nyugdíj háromszorosát nem haladja meg,

c) gondnokság alatt álló személy,

d) aki munkaképességét legalább 50 %-ban elvesztette s jövedelme havonta a (b) pontban meghatározott mértéket nem haladja meg.

(2) Amennyiben egy háztartásban valamely személy, vagy személyek mentességet élveznek, az adót a mentességben nem részesülő személy köteles megfizetni.

Hatálybaléptető rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2008. január 1-jén lép hatályba.